Mleko, woda czy śmietanka to przeżytek. Teraz śledzie moczymy w wytrawnym trunku
Śledzie pod wieloma postaciami to prawdziwy rarytas na wigilijnym stole. Zanim będziemy mogli zachwycać się ich smakiem, dobrze jest odpowiednio je przygotować. I tu kluczową rolę odgrywa ich moczenie. Zobacz, dlaczego śledzie moczone w winie, będą dobrą opcją.
Dlaczego śledzenie moczone w winie to tak dobrze smakują?
Zanim przygotujemy śledzie, większość z nas decyduje się na ich moczenie. W tym celu używamy mleka, wody, czy śmietany. Okazuje się, że sposobów jest zdecydowanie więcej. Pomimo tego, że niektóre rozwiązania mogą wydawać się nieco zaskakujące, to efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Warto wypróbować te patenty, jeśli zależy Wam, by śledzie były miękkie i smaczne. Jednym ze szczególnie polecanych rozwiązań będą śledzie moczone w winie. Zyskamy w ten sposób elegancką i smaczną przystawkę na święta Bożego Narodzenia.
Dlaczego wino w tym przypadku będzie najlepszą opcją? Czerwone wino nada naszym śledziom wyjątkowego smaku i aromatu. Filety będą znakomite. Wystarczy, że przez 5 minut będziemy gotować wino z octem, cukrem i przyprawami. Odpowiednio wymoczone śledzie w wodzie mineralnej, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do słoika razem z cebulą. Po zalaniu ich mieszanką wina i przypraw, wstawiamy do lodówki. Wyjątkowa przystawka na święta jest gotowa!
O czym pamiętać podczas moczenia śledzi?
Śledzie moczone w winie nie są jedynym rozwiązaniem, z którego warto skorzystać podczas przygotowania śledzi. Pamiętaj, że moczenie śledzi jest o tyle istotne, że nasze ryby stają się miękkie i pozbawione dużej ilości soli, którymi obsypuje się śledzie. Robimy, to po to, aby smak i zapach były mniej intensywne. Jeśli chodzi o czas, to należy mieć na uwadze, że te dojrzałe śledzie należy moczyć nawet około 20 godzin (warto przynajmniej dwukrotnie zmienić wodę). W przypadku wypatroszonych ryb, czas ten będzie zdecydowanie krótszy.
W czym i jak moczyć śledzie? Oprócz tradycyjnej wody, czy mleka, idealnie sprawdzą się również takie możliwości, jak woda gazowana z sokiem z cytryny, ocet jabłkowy, maślanka, czy nawet piwo. W każdym z tych przypadków uda nam się uzyskać naprawdę smaczne śledzie.
Co powiesz na francuską galaretę ze śledzi, twarogu i śmietany? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube: