Śledzie w oleju na różne sposoby© Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Śledzie w oleju w czterech odsłonach. Wyborne przepisy nie tylko na święta

Tradycja spożywania śledzi sięga wieków, a w polskiej kulturze są one symbolem świąt, szczególnie Wigilii, kiedy to często pojawiają się na stołach. Klasyczna wersja z cebulą i olejem jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, ale to dopiero początek możliwości! Śledzie można zestawić z różnorodnymi dodatkami, które nadadzą im ciekawy smak i charakter.

Śledzie w oleju to popularna przekąska na przyjęciach i rodzinnych imprezach. Polacy wręcz nie wyobrażają sobie bez nich świąt. Warto jednak sięgać po nowoczesne receptury z bardziej wyrazistymi produktami, tj. suszone pomidory, ogórki konserwowe czy żurawina i cytrusy.

Zachęcam cię do eksperymentowania oraz odkrywania nowych przepisów. Podkręć smak ryby i nadaj jej nieco świątecznego aromatu — odpowiednie dodatki sprawią, że śledzie będą gwiazdą na wigilijnym stole. Ciesz się smakami, które zaskoczą twoich gości.

Solone filety śledziowe należy moczyć przed ich dalszą obróbką
Solone filety śledziowe należy moczyć przed ich dalszą obróbką© Adobe Stock | Titarenko

Moczenie śledzi — kilka wskazówek

Śledzie można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak zanim zdecydujesz się na konkretny przepis i wybierzesz dodatki, trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować, a mianowicie prawidłowo namoczyć. Tylko wtedy potrawa ze śledzi zyska przyjemny aromat i fantastyczny smak.

Dlaczego warto moczyć śledzie przed dalszą ich obróbką?

Śledzie z solanki zwykle są bardzo słone. Moczenie ich w wodzie pozwala na zredukowanie nadmiaru soli, dzięki czemu stają się smaczniejsze. Ten proces wpływa również na poprawę struktury i konsystencji mięsa śledzi. Po namoczeniu jest ono delikatniejsze w smaku, bardziej soczyste i nie ma tak intensywnego rybnego zapachu.

Jak prawidłowo moczyć śledzie?

Sam proces moczenia śledzi jest prosty, ale trzeba pamiętać o kilku kwestiach.

1. Do moczenia śledzi najczęściej używa się wody, choć niektórzy preferują moczenie ich w mleku bądź w maślance. Można dodać do niej odrobinę octu lub soku z cytryny dla poprawy smaku ryby. Jednak najistotniejsza będzie tutaj temperatura płynu. Woda powinna być bowiem zimna, a jeśli długo moczysz śledzie, to warto zmieniać ją co kilka godzin. Wtedy skuteczniej usuniesz nadmiar soli.

2. Mocząc śledzie, najlepiej trzymać je w lodówce, aby uniknąć rozwoju bakterii.

Śledzie w oleju to kultowa przekąska
Śledzie w oleju to kultowa przekąska© Adobe Stock | ivorryvagner

Jak długo moczyć śledzie?

Czas moczenia śledzi zależy od ich rodzaju i preferencji dotyczących smaku. Ten proces może potrwać od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. Oto ogólne wskazówki:

  • śledzie solone (tzw. z beczki) należy moczyć około 24 godzin i często zmieniać wodę;
  • śledzie z solanki (solone metodą duńską) powinny być moczone zazwyczaj do 4-6 godzin, a woda wymieniana co godzinę. Wiele jednak zależy od tego, jak słone są ryby, więc po upływie 4 godzin spróbuj, czy stopień zasolenia ci odpowiada i wtedy: albo zakończ moczenie śledzi, albo trzymaj je w wodzie przez kolejną godzinę.
Im dłużej moczymy śledzie, tym bardziej stają się kruche i łagodniejsze w smaku.

Przepisy na śledzie w oleju

Gdy już masz odpowiednio długo namoczone płaty śledziowe, osusz je i przygotuj według wybranego przepisu. Poniżej prezentuję ci śledzie w oleju na cztery sposoby. Każdy z nich ma inne dodatki, dzięki którym rybne przystawki nabierają wyrazistego charakteru.

Możesz do nich użyć dowolnego oleju roślinnego, ale rzepakowy będzie najlepszy. Główne jego atuty to uniwersalność i neutralność smakowa, dzięki którym doskonale współgra z różnorodnymi składnikami. Wykorzystując olej rzepakowy do przyrządzania śledzi, możesz być pewny, że nie przytłoczy on ich subtelnego aromatu, lecz podkreśli naturalny smak ryby.

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami© Adobe Stock

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych (wymoczonych),
  • 1 cebula,
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju,
  • ¼ szkl. oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego białego,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • natka pietruszki (najlepiej karbowana).

Sposób przygotowania:

  1. Wymoczone filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm.
  2. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę.
  3. Suszone pomidory wyjmij z oleju i drobno pokrój.
  4. Następnie połącz olej rzepakowy z octem oraz przyprawami.
  5. Teraz wystarczy już tylko zalać śledzie marynatą i dokładnie wymieszać.
  6. Potem wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem możesz udekorować je natką pietruszki. Będą wyglądały zjawiskowo.

Śledzie w oleju z żurawiną i słonecznikiem

Śledzie w oleju z suszoną żurawiną
Śledzie w oleju z suszoną żurawiną© Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych namoczonych i osuszonych,
  • 1 cebula,
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • ¾ szkl. oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego,
  • 50 g łuskanego słonecznika,
  • szczypiorek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Suszoną żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia.
  2. Wcześniej przygotowane śledzie potnij na 3-centymetrowe kawałki, zaś cebulę obierz, pokrój w piórka i sparz (przelej na sitku gorącą wodą).
  3. Następnie przełóż do głębokiego naczynia pokrojone śledzie, poszatkowaną cebulę i odcedzoną, przestudzoną żurawinę. Składniki możesz układać warstwowo w słoiku albo umieścić je wszystkie w misce i delikatnie przemieszać.
  4. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej wszystko olejem z octem.
  5. Na końcu odstaw śledzie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na dwa dni, aby smaki się przegryzły.
  6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i słonecznikiem.

Śledzie z ogórkami konserwowymi i czerwonym pieprzem

Śledzie w oleju z ogórkami konserwowymi
Śledzie w oleju z ogórkami konserwowymi© Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Składniki:

  • 5-6 płatów śledziowych (wymoczonych),
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 duża cebula,
  • ok. 100 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu ziarnistego,
  • 4 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Osuszone śledzie pokrój w kawałki o szerokości 2 cm.
  2. Obraną cebulę poszatkuj drobno, a ogórki konserwowe potnij w małą kostkę.
  3. W wysokim słoiku układaj naprzemiennie warstwę śledzi, cebuli i ogórków.
  4. Dorzuć też czerwony pieprz i liście laurowe.
  5. Potem zalej całość olejem, zakręć słoik i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą dobę.

Śledzie w oleju z pomarańczą

Śledzie w oleju z pomarańczą
Śledzie w oleju z pomarańczą© Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • kilka goździków,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Namoczone i osuszone śledzie pokrój na małe kawałki (najlepiej pod skosem, aby później ładnie się prezentowały na talerzu).
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobne piórka. Jeśli chcesz, aby gotowe śledzie stały dłużej niż 2-3 dni, to zblanszuj cebulę. Inaczej zacznie fermentować i po kilku dniach całe danie będzie do wyrzucenia.
  3. Pomarańczę obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Warto usunąć z nich też białe błonki, aby uniknąć goryczki.
  4. Olej połącz z octem, pieprzem i przyprawą do piernika, dzięki czemu śledzie zyskają bardziej korzenny smak i aromat.
  5. Do pokrojonych śledzi dodaj wyfiletowane cząstki pomarańczy i goździki.
  6. Zalej je przygotowanym wcześniej olejem i delikatnie wymieszaj.
  7. Następnie przełóż wszystko do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

Wszystkie zaprezentowane wyżej śledzie w oleju będą idealne na Wigilię bądź przyjęcia świąteczne. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.