Ślimaczki z kurczaka i warzyw na szaszłyku. Prosty obiad na lato
Ślimaczki z kurczaka i warzyw sprawdzą się idealnie w roli pysznych. lekkich szaszłyków. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a mogą być smaczną odskocznią od grillowych klasyków. Zobacz, jak je przygotować w swoim domu.
29.06.2022 | aktual.: 15.09.2023 16:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, poprzez kolorowe warzywa, a nawet owoce. Dzięki temu nigdy się nie nudzą. Dziś postawiliśmy na połączenie kurczaka z cukinią, szparagami i boczkiem. W takim wydaniu szaszłyki smakują po prostu nieziemsko. Warzywa urozmaicają smak mięsa, a boczek sprawia, że całe danie nie jest suche.
Szaszłyki ślimaczki z kurczaka- składniki
3 filety z piersi z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 małe cukinie
15 plastrów boczku
3 szparagi
3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka natnij tak, aby powstał jeden duży płat. Rozbij go przy pomocy tłuczka i dopraw przyprawą do kurczaka. Możesz użyć gotowej mieszanki lub samodzielnie skomponować własny miks. Świetnie sprawdzi się słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Cukinię pokrój wzdłuż na długie plastry i ułóż na rozbitej piersi z kurczaka. Następnie ułóż plasterki wędzonego boczku. Na dole połóż szparaga (pamiętaj o odłamaniu zdrewniałej części). Zawiń pierś z kurczaka. Zamiast cukinii możesz tutaj użyć plastrów bakłażana, a szparagi zastąpić na przykład papryką, gdy skończy się już na nie sezon.
Tak zawinięte roladki nabij na patyki do szaszłyków i podziel na części.
Przygotowane ślimaki polej olejem roślinnym i grilluj, aż kurczak nie będzie surowy. Dzięki temu, że mięso jest cienkie, to nie potrzebuje dużo czasu, aby był gotowe.
Nasze ślimaki-szaszłyki są już gotowe. Podawaj je prosto z grilla, możesz dodać również ulubioną lekką sałatkę. Smacznego!