Ślimaczki z kurczaka i warzyw na szaszłyku. Prosty obiad na lato

Ślimaczki z kurczaka i warzyw sprawdzą się idealnie w roli pysznych. lekkich szaszłyków. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a mogą być smaczną odskocznią od grillowych klasyków. Zobacz, jak je przygotować w swoim domu.

Obrazek
Ewa

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, poprzez kolorowe warzywa, a nawet owoce. Dzięki temu nigdy się nie nudzą. Dziś postawiliśmy na połączenie kurczaka z cukinią, szparagami i boczkiem. W takim wydaniu szaszłyki smakują po prostu nieziemsko. Warzywa urozmaicają smak mięsa, a boczek sprawia, że całe danie nie jest suche.

Szaszłyki ślimaczki z kurczaka- składniki

3 filety z piersi z kurczaka

2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

2 małe cukinie

15 plastrów boczku

3 szparagi

3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka natnij tak, aby powstał jeden duży płat. Rozbij go przy pomocy tłuczka i dopraw przyprawą do kurczaka. Możesz użyć gotowej mieszanki lub samodzielnie skomponować własny miks. Świetnie sprawdzi się słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Cukinię pokrój wzdłuż na długie plastry i ułóż na rozbitej piersi z kurczaka. Następnie ułóż plasterki wędzonego boczku. Na dole połóż szparaga (pamiętaj o odłamaniu zdrewniałej części). Zawiń pierś z kurczaka. Zamiast cukinii możesz tutaj użyć plastrów bakłażana, a szparagi zastąpić na przykład papryką, gdy skończy się już na nie sezon.

Tak zawinięte roladki nabij na patyki do szaszłyków i podziel na części.

Przygotowane ślimaki polej olejem roślinnym i grilluj, aż kurczak nie będzie surowy. Dzięki temu, że mięso jest cienkie, to nie potrzebuje dużo czasu, aby był gotowe.

Nasze ślimaki-szaszłyki są już gotowe. Podawaj je prosto z grilla, możesz dodać również ulubioną lekką sałatkę. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze