Słodkie kule wypełnione miękkimi piankami. Niezwykły deser Kris Jenner
Nie jest to specjał, który budziłby entuzjazm dietetyków, ale czasem każdy ma ochotę sięgnąć po coś słodkiego i kalorycznego. Te warunki spełnia ulubiony deser głowy słynnej celebryckiej rodziny Kardashianów. Jak przygotować bataty nadziewane piankami?
02.01.2024 13:19
Była żona słynnego prawnika Roberta Kardashiana zyskała globalną popularność dzięki występom w reality show "Z kamerą u Kardashianów". Kris Jenner okazała się nie mniej charyzmatyczna niż jej słynne córki: Kim, Kourtney, Khloé, Kendall czy Kylie.
Gotowanie nie jest ulubionym zajęciem celebrytki, ale także ona chętnie dzieli się swoimi ulubionymi przepisami, w tym na ulubiony deser.
"Kris znana jest z przemyślanych przyjęć i uwielbianych receptur, a najlepsze wskazówki otrzymała od swojej babci. Przepis na kulki ze słodkich ziemniaków, nadziewane dużą pianką marshmallow i posypane płatkami kukurydzianymi, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i pozostaje ulubionym daniem całej rodziny. Kris nauczyła tego nawet własne wnuki!" – czytamy na stronie internetowej słynnej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bataty i pianki
Baza deseru, czyli bataty, to produkt o dużych wartościach odżywczych. To skarbnica wapnia – minerału mającego kluczowe znaczenie dla układu kostnego i mięśniowego, a także odpowiedzialnego m.in. za krzepliwość krwi. Słodkie ziemniaki dostarczają też dużo kwasu askorbinowego, czyli po prostu witaminy C, która aktywizuje system immunologiczny, odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu licznych enzymów, wpływa na produkcję kolagenu i zmniejsza skłonność do krwotoków oraz krwawień dziąseł.
Bataty są bogatym źródłem karotenoidów – silnych przeciwutleniaczy przekształcających się w organizmie w witaminę A, przeciwdziałającą problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroniącą przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomagającą utrzymać zdrową skórę.
Bardziej kontrowersyjny jest inny składnik deseru Kris Jenner, czyli marshmallows. W piankach kryje się zazwyczaj dużo cukru, ale często nie brakuje w nich również syropu glukozowo-fruktozowego, który nie posiada żadnych wartości odżywczych, a dodatkowo podwyższa poziom "złego" cholesterolu LDL, zwiększa ryzyko cukrzycy i powoduje otyłość (zakłóca metabolizm, spowalniając wydzielanie leptyny, czyli tzw. hormonu sytości).
Jakby tego było mało, w składzie większości marshmallows pojawiają się też inne słodziki, choćby syrop glukozowy – słodki roztwór otrzymywany najczęściej w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków, który jest bardzo kaloryczny, sprzyja nadwadze i otyłości, może też prowadzić od podwyższenia poziomu cukru we krwi.
Planując przyrządzenie deseru, warto sięgnąć po pianki o łatwiejszym do zaakceptowania składzie. W takich produktach biały cukier jest zastępowany trzcinowym nierafinowanym, zaś syrop glukozowo-fruktozowy – mniej szkodliwym syropem kukurydzianym. Pojawiają się w nich również naturalne wyciągi roślinne barwiące i aromatyzujące oraz koncentraty owocowe.
Jak przygotować deser Kris Jenner?
Zaczynamy od ugotowania batatów (8 sztuk). Gdy staną się miękkie, należy je odcedzić i obrać ze skórki, a następnie umieścić w dużej misce i dobrze rozgnieść na gładką masę. Dodajemy rozpuszczone masło (3/4 kostki), a także cukier trzcinowy (2/3 szklanki), mielony cynamon (2 łyżeczki) i sól (szczypta). Dokładnie mieszamy.
Płatki kukurydziane (500 g) rozdrabniamy, np. za pomocą wałka do ciasta, jednak nie za bardzo – powinny przyjemnie chrupać. Z batatowej masy formujemy kule, w których robimy dziurę, by mogła zmieścić się w niej pianka. Wsuwamy marshmallow, zaklejamy i obtaczamy w płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowane kule umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st., na pół godziny. Pyszny deser jest gotowy.