Słodkie kule wypełnione miękkimi piankami. Niezwykły deser Kris Jenner

Nie jest to specjał, który budziłby entuzjazm dietetyków, ale czasem każdy ma ochotę sięgnąć po coś słodkiego i kalorycznego. Te warunki spełnia ulubiony deser głowy słynnej celebryckiej rodziny Kardashianów. Jak przygotować bataty nadziewane piankami?

Deser z batatówDeser z batatów
Źródło zdjęć: © Getty Images | Zhenghua

Była żona słynnego prawnika Roberta Kardashiana zyskała globalną popularność dzięki występom w reality show "Z kamerą u Kardashianów". Kris Jenner okazała się nie mniej charyzmatyczna niż jej słynne córki: Kim, Kourtney, Khloé, Kendall czy Kylie.

Gotowanie nie jest ulubionym zajęciem celebrytki, ale także ona chętnie dzieli się swoimi ulubionymi przepisami, w tym na ulubiony deser.

"Kris znana jest z przemyślanych przyjęć i uwielbianych receptur, a najlepsze wskazówki otrzymała od swojej babci. Przepis na kulki ze słodkich ziemniaków, nadziewane dużą pianką marshmallow i posypane płatkami kukurydzianymi, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i pozostaje ulubionym daniem całej rodziny. Kris nauczyła tego nawet własne wnuki!" – czytamy na stronie internetowej słynnej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka renifery dosłownie rozpływają się w ustach

Bataty i pianki

Baza deseru, czyli bataty, to produkt o dużych wartościach odżywczych. To skarbnica wapnia – minerału mającego kluczowe znaczenie dla układu kostnego i mięśniowego, a także odpowiedzialnego m.in. za krzepliwość krwi. Słodkie ziemniaki dostarczają też dużo kwasu askorbinowego, czyli po prostu witaminy C, która aktywizuje system immunologiczny, odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu licznych enzymów, wpływa na produkcję kolagenu i zmniejsza skłonność do krwotoków oraz krwawień dziąseł.

Bataty są bogatym źródłem karotenoidów – silnych przeciwutleniaczy przekształcających się w organizmie w witaminę A, przeciwdziałającą problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroniącą przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomagającą utrzymać zdrową skórę.

Bardziej kontrowersyjny jest inny składnik deseru Kris Jenner, czyli marshmallows. W piankach kryje się zazwyczaj dużo cukru, ale często nie brakuje w nich również syropu glukozowo-fruktozowego, który nie posiada żadnych wartości odżywczych, a dodatkowo podwyższa poziom "złego" cholesterolu LDL, zwiększa ryzyko cukrzycy i powoduje otyłość (zakłóca metabolizm, spowalniając wydzielanie leptyny, czyli tzw. hormonu sytości).

Jakby tego było mało, w składzie większości marshmallows pojawiają się też inne słodziki, choćby syrop glukozowy – słodki roztwór otrzymywany najczęściej w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków, który jest bardzo kaloryczny, sprzyja nadwadze i otyłości, może też prowadzić od podwyższenia poziomu cukru we krwi.

Planując przyrządzenie deseru, warto sięgnąć po pianki o łatwiejszym do zaakceptowania składzie. W takich produktach biały cukier jest zastępowany trzcinowym nierafinowanym, zaś syrop glukozowo-fruktozowy – mniej szkodliwym syropem kukurydzianym. Pojawiają się w nich również naturalne wyciągi roślinne barwiące i aromatyzujące oraz koncentraty owocowe.

Jak przygotować deser Kris Jenner?

Zaczynamy od ugotowania batatów (8 sztuk). Gdy staną się miękkie, należy je odcedzić i obrać ze skórki, a następnie umieścić w dużej misce i dobrze rozgnieść na gładką masę. Dodajemy rozpuszczone masło (3/4 kostki), a także cukier trzcinowy (2/3 szklanki), mielony cynamon (2 łyżeczki) i sól (szczypta). Dokładnie mieszamy.

Płatki kukurydziane (500 g) rozdrabniamy, np. za pomocą wałka do ciasta, jednak nie za bardzo – powinny przyjemnie chrupać. Z batatowej masy formujemy kule, w których robimy dziurę, by mogła zmieścić się w niej pianka. Wsuwamy marshmallow, zaklejamy i obtaczamy w płatkach kukurydzianych.

Tak przygotowane kule umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st., na pół godziny. Pyszny deser jest gotowy.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku