Porady7 rzeczy, do których pod żadnym pozorem nie powinniśmy dodawać oliwy

7 rzeczy, do których pod żadnym pozorem nie powinniśmy dodawać oliwy

7 rzeczy, do których pod żadnym pozorem nie powinniśmy dodawać oliwy
Ewa

22.03.2021 13:49, aktual.: 18.09.2023 13:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dobra oliwa to podstawa w każdej kuchni. Chociaż wcale nie powinna być podstawą każdego dania.

Warto mieć ją w swojej kuchni

Możesz skropić nią praktycznie wszystko, doskonale nadaje się do sosu winegret i pysznego makaronu aglio olio.
W porównaniu do innych olejów ma jednak stosunkowo niski punkt dymienia. Jeśli nagrzeje się powyżej tego momentu- nie powinieneś jeść nic, co było na nim przygotowane. Gdy olej zostanie podgrzany poza punkt dymienia, zaczyna rozkładać się chemicznie. Traci większość przeciwutleniaczy, uwalnia toksyczne chemikalia w postaci dymu i staje się po prostu niebezpieczny.

Musimy więc zwrócić uwagę na to, co smażymy. A właściwie to zapamiętać to, czego na oliwę nie powinniśmy rzucać.

#1 Smażenie steków

Obraz

#2 Pieczenie warzyw w temperaturze wyższej niż 200 stopni

Obraz

#3 Smażenie w woku

Obraz

#4 Smażenie w głębokim tłuszczu

Obraz

#5 Smażenie frytek

Obraz

#6 Pieczenie kurczaka z chrupiącą skórką

Im wyższa temperatura piekarnika- tym mniej w nim miejsca dla oliwy!

Obraz

#7 Makaron

Oczywiście, mowa jedynie o dodawaniu odrobiny oliwy do wody. Niektórzy mówią, że zapobiega to sklejaniu makaronu. Nic bardziej mylnego! Oliwa zostaje na powierzchni, nie pomaga w gotowaniu, więc po co ją marnować? ;)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także