Śmietanowa zapiekanka z talarkami

Oto pomysł na prostą i szybką zapiekankę, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu marudzie :) Zresztą sami się o tym przekonajcie i koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 30 g masło
  2. 1 szt. cebula
  3. 200 g boczek pokrojony
  4. 1 kieliszek białe wino wytrawne
  5. 700 g ziemniaki talarki, podgotowane
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 300 ml śmietanka 30%
  9. 100 g mozarella starta
Sposób przygotowania:

1. Na gorącej patelni podsmaż ze sobą cebulę i boczek.

Obrazek

2. Dodaj białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.

Obrazek

3. Podgotowane ziemniaki potnij na talarki i ułóż w formie do pieczenia.

Obrazek

4. Następnie dodaj śmietankę i mieszankę boczkowo-cebulową.

Obrazek

5. Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Na wierzchu posyp startym serem. Całość piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

Obrazek

6. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇