Śmietanowa zapiekanka z talarkami

Oto pomysł na prostą i szybką zapiekankę, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu marudzie :) Zresztą sami się o tym przekonajcie i koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 30 g masło
  2. 1 szt. cebula
  3. 200 g boczek pokrojony
  4. 1 kieliszek białe wino wytrawne
  5. 700 g ziemniaki talarki, podgotowane
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta pieprz
  8. 300 ml śmietanka 30%
  9. 100 g mozarella starta
Sposób przygotowania:

1. Na gorącej patelni podsmaż ze sobą cebulę i boczek.

Obrazek

2. Dodaj białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.

Obrazek

3. Podgotowane ziemniaki potnij na talarki i ułóż w formie do pieczenia.

Obrazek

4. Następnie dodaj śmietankę i mieszankę boczkowo-cebulową.

Obrazek

5. Ułóż kolejne warstwy w tej samej kolejności. Na wierzchu posyp startym serem. Całość piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

Obrazek

6. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością