Śniadaniowe muffiny z szynki. Z tak dobrym sosem jeszcze ich nie jadłeś

Śniadaniowe muffiny na bazie chleba tostowego to przepis na najlepsze śniadanie. Jak wykorzystać chleb tostowy? Kiedy znudzą Ci się zwykłe kanapki – koniecznie sięgnij po ten przepis.

Obrazek
Ewa

Dzisiejsze śniadanie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Muffiny na śniadanie. Z czego i jak zrobić?

Mogłoby się wydawać, że muffiny kojarzą się głównie ze słodkimi wypiekami: pyszne babeczki z czekoladą, owocami czy kremem to coś, co znają i kochają wszyscy. Na uwagę zasługuje też słona odsłona.

Muffiny na słono świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację. Ich przygotowanie nie zajmie dużo więcej czasu niż zrobienie tradycyjnych kanapek, a efekt będzie po prostu niesamowity. Sekretnym składnikiem naszego śniadania jest pyszny sos holenderski. Idealnie kremowy i aksamitny sos na bazie żółtek, soku z cytryny, soli i pieprzu łączy smaki w jedną całość. Śniadaniowe muffiny to idealny przepis na wykorzystanie chleba tostowego.

Całe danie zapiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Kanapki a'la Madame

Crocque Madame to śniadaniowa klasyka wśród tostów francuskich. I to właśnie nią inspirowaliśmy się przy tworzeniu tych muffin na śniadanie: sos holenderski, pieczywo, szynka… Takie połączenie lubi przecież każdy.

Niezawodny przepis na sos holenderski

Jak zrobić sos holenderski w domu? Zrobienie sosu holenderskiego to podstawa, którą powinien znać każdy profesjonalny kucharz. Na szczęście wcale nie musisz być zawodowcem, żeby stworzyć idealnie kremowy sos. Pasuje super nie tylko do naszych muffinek, ale również szparagów, innych warzyw, jajek, mięs i ryb. Nasz przepis na domowy sos holenderski pokocha każdy amator gotowania.

Składniki na śniadaniowe muffiny:

      
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 90 g startego parmezanu
  • 6 plastrów szynki
  • 6 jajek

Najlepiej sprawdzi się tutaj szynka gotowana, polędwica sopocka i inne podobne wędliny. Możesz też użyć salami, jednak postaraj się wybrać takie salami, które będzie miało szersze plasterki.

Składniki na sos holenderski:

       
  • 3 żółtka
  • 1/2 cytryny-sok
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 80 g masła-rozpuszczonego

Przygotowanie śniadaniowych muffinek:

Jak zrobić śniadaniowe muffiny krok po kroku? Przy pomocy okrągłej foremki do ciastek wykrój w chlebie tostowym kółka o średnicy foremki na babeczki. Możesz tutaj również użyć bułki – ugnieć ją jednak przy pomocy rąk lub wałka kuchennego, żeby kawałki były płaskie.

Co zrobić z niewykorzystanymi brzegami?  Pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni- powstaną proste i pyszne grzanki do zupy lub sałatki.

Obrazek

Kiedy kółka będą już gotowe- przejdź do składania naszych babeczek. Kawałek pieczywa umieść na dnie foremki, posyp startym parmezanem, włóż szynkę i dodaj jajko. Sprawdzi się tutaj zarówno szynka gotowana, polędwica sopocka, szynka z kurczaka lub inna Twoja ulubiona wędlina. Zamiast parmezanu możesz użyć goudy lub mozzarelli.

Obrazek

Dopraw do smaku solą, pieprzem i posyp startym serem. Nasze foremki ze śniadaniowymi muffinami wstaw do Ovi Smart marki Philips na 12 minut (160 stopni Celsjusza).

Obrazek

Przepis na sos holenderski

Kiedy nasze muffiny pieką się już w Ovi, czas przejść do przygotowania sosu holenderskiego. Z naszym przepisem wyjdzie Ci idealnie gładki i kremowy!

W misce umieść dwa żółta. Dodaj do nich sok z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszaj przy pomocy miksera lub trzepaczki, aż żółtka staną się jasnożółte i kremowe.  Cały czas miksując, dolewaj stopniowo roztopione i gorące masło.

Obrazek

Śniadaniowe muffiny z szynką

Kiedy śniadaniowe muffiny już się upieką- polej je przygotowanym sosem holenderskim. Udekoruj posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem i gotowe. Podawaj na ciepło i rozkoszuj się pysznym śniadaniem.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką