Soczyste i kruche mięso. Przygotuj w ten sposób, a rozpłynie się w ustach

Czy jest coś lepszego niż domowa szynka? Idealna zarówno do podania na ciepło, jak i na zimno, doskonale sprawdzi się podczas wielkanocnego obiadu. Jej prawdziwa siła tkwi w nie tyle w smaku, ile w kruchości i soczystości, które potrafią powalić na kolana.

Duszona szynkaDuszona szynka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli jesteś miłośnikiem mięsnych specjałów, a domowe przysmaki to twoje ulubione dania, nie musisz już dalej szukać. Szynka z tego prostego przepisu, krucha i soczysta, na pewno wpisze się w twój kulinarny gust. Zapisz sobie tę recepturę, bo jestem pewna, że będziesz do niej wracać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Jak zrobić szynkę duszoną, żeby była soczysta i krucha?

Kluczową kwestią jest jakość mięsa. Wybierając szynkę w sklepie, zwróć uwagę na jej wygląd: powinna być jędrna, z delikatnymi przerostami tłuszczu i o różowym lub jasnoróżowym zabarwieniu. Kolor mięsa jest niezwykle istotny - ciemniejsza barwa może sugerować, że mamy do czynienia z mięsem pochodzącym od starszych zwierząt, które po upieczeniu może okazać się twardawe.

Kiedy już jesteś w posiadaniu mięsa dobrej jakości, czas na odpowiednie doprawienie. Szynka powinna spędzić w marynacie co najmniej 12 godzin - to kluczowy element procesu, który gwarantuje uzyskanie kruchego i soczystego mięsa. Do przygotowania marynaty można użyć mieszanki oliwy, majeranku, świeżego czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i soli. Do marynaty warto dodać odrobinę soku z cytryny lub ocet jabłkowy. Kwaśny dodatek, dzięki właściwościom ścinającym białko, sprawia, że szynka staje się bardziej krucha.

Szynkę należy natrzeć tak przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Doskonałym rozwiązaniem jest również moczenie mięsa w solance przez 48 godzin.

Jak przygotować duszoną szynkę, żeby był soczysta?
Jak przygotować duszoną szynkę, żeby był soczysta? © Pixabay

Szynka w sosie własnym. Przepis

Składniki

  • 700 g szynki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, szczypta tymianku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki.

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i podziel na średniej grubości plastry.
  2. Sól i pieprz, słodka papryka, majeranek i szczypta tymianku - wszystkie te przyprawy wymieszaj z olejem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i natrzyj przygotowaną marynatą mięso. Gotowe przykryj i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Na drugi dzień w szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso na złotobrązowy kolor.
  4. Następnie na patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż wszystko przez kilka chwil, by warzywa nabrały koloru.
  5. Zawartość patelni zalej wodą tak, aby przykryła ona mięso. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Przykryj naczynie i duś całość na wolnym ogniu przez około 60-70 minut. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie. W międzyczasie możesz dolewać odrobinę wody.
  7. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmij je z garnka, a sos zagęść mąką.
  8. Na sam koniec dopraw całość wedle uznania. Gotowe danie podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku