PrzepisDania główneSola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem
Sola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem
Sola to ryba, którą bardzo łatwo się przyrządza, a oprócz tego jest źródłem tak zwanej witaminy życia, czyli witaminy D3.
Pyszności
12.09.2016 | aktual.: 23.05.2017 16:10
W tym artykule pokażę ci świetny przepis na solę - sola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem. To bardzo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad.
Koniecznie go wypróbuj. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 łyżka masło
- 2 garśćie szpinak świeży
- 100 ml śmietana kremówka
- pieprz
- sól
- 4 plastry ser pleśniowy
- 2 szt. filet z soli
- oliwa z oliwek
- ryż ugotowany
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Kiedy się roztopi, dodaj szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, dodaj śmietankę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
2. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj ser pleśniowy. Wymieszaj.
3. Każdy filet soli z każdej strony przypraw solą, pieprzem oraz nasmaruj oliwą z oliwek. Następnie ułóż filety w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
4. Po 25 minutach wyjmij rybę z piekarnika i przełóż na talerze. Podawaj z sosem szpinakowym i ryżem.
5. Smacznego!