Sola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem

Sola to ryba, którą bardzo łatwo się przyrządza, a oprócz tego jest źródłem tak zwanej witaminy życia, czyli witaminy D3.

Obrazek
Pyszności

W tym artykule pokażę ci świetny przepis na solę - sola w sosie maślanym z serem pleśniowym, szpinakiem i ryżem. To bardzo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad.

Koniecznie go wypróbuj. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 łyżka masło
  2. 2 garśćie szpinak świeży
  3. 100 ml śmietana kremówka
  4. pieprz
  5. sól
  6. 4 plastry ser pleśniowy
  7. 2 szt. filet z soli
  8. oliwa z oliwek
  9. ryż ugotowany
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Kiedy się roztopi, dodaj szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, dodaj śmietankę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
2. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj ser pleśniowy. Wymieszaj.
3. Każdy filet soli z każdej strony przypraw solą, pieprzem oraz nasmaruj oliwą z oliwek. Następnie ułóż filety w naczyniu żaroodpornym i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.
4. Po 25 minutach wyjmij rybę z piekarnika i przełóż na talerze. Podawaj z sosem szpinakowym i ryżem.
5. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej