Mistrzowski patent na sos miodowo-musztardowy jak z restauracji. Za smak odpowiada ważny składnik

Sos miodowo-musztardowy pasuje chyba do wszystkiego. Idealnie łączy się z chudym mięsem i zielonymi sałatkami. Będzie pasować też do sera feta czy mięsa wołowego. Możliwości jest naprawdę wiele, tylko jak zrobić sos zbliżony smakiem do tego z restauracji?

Obrazek
Paulina

Przepis na sos musztardowo-miodowy jest bardzo prosty i ekspresowy, wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki. Jest natomiast jeden składnik, z którym trzeba uważać. To właśnie on odpowiada za perfekcyjne wykończenie tego dodatku. Mowa o occie, nim reguluje się poziom kwasowości naszego sosu.

Obrazek

Idealny sos miodowo-musztardowy

Połączenie śmietanki, musztardy, przypraw, miodu i octu to rozkosz dla naszych kubków smakowych. Wykonany w domu jest o wiele zdrowszą alternatywą niż wszystkie sosy dostępne na półkach sklepów. Wiemy, co wkładamy do miski, wiec jesteśmy świadomi, co trafia do naszego żołądka. Warto przegotować go w większej ilości, bo bez problemu będziemy mogli go przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Sos miodowo-musztardowy

Składniki:

           
  • śmietana gęsta 18%
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Przygotuj naczynie, które potem bez problemu będzie można zamknąć. Może to być plastikowe pudełko. Umieść w nim śmietanę, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zachowaj do lodówki na 15 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Obrazek

Sos miodowo-musztardowy bez śmietany

Składniki: 

         
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

Przygotuj naczynie, w którym chcesz przechowywać sos. Umieść w nim musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby składniki połączyły się w jednolity sos. Tak przygotowanym sosem możesz polać swoją zieloną sałatkę z kurczakiem. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować lizaki z kurczaka w chrupiącej panierce. Idealnie sprawdzą się jako smaczna przekąska.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej