Mistrzowski patent na sos miodowo-musztardowy jak z restauracji. Za smak odpowiada ważny składnik

Sos miodowo-musztardowy pasuje chyba do wszystkiego. Idealnie łączy się z chudym mięsem i zielonymi sałatkami. Będzie pasować też do sera feta czy mięsa wołowego. Możliwości jest naprawdę wiele, tylko jak zrobić sos zbliżony smakiem do tego z restauracji?

Obrazek
Paulina

Przepis na sos musztardowo-miodowy jest bardzo prosty i ekspresowy, wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki. Jest natomiast jeden składnik, z którym trzeba uważać. To właśnie on odpowiada za perfekcyjne wykończenie tego dodatku. Mowa o occie, nim reguluje się poziom kwasowości naszego sosu.

Obrazek

Idealny sos miodowo-musztardowy

Połączenie śmietanki, musztardy, przypraw, miodu i octu to rozkosz dla naszych kubków smakowych. Wykonany w domu jest o wiele zdrowszą alternatywą niż wszystkie sosy dostępne na półkach sklepów. Wiemy, co wkładamy do miski, wiec jesteśmy świadomi, co trafia do naszego żołądka. Warto przegotować go w większej ilości, bo bez problemu będziemy mogli go przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Sos miodowo-musztardowy

Składniki:

           
  • śmietana gęsta 18%
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Przygotuj naczynie, które potem bez problemu będzie można zamknąć. Może to być plastikowe pudełko. Umieść w nim śmietanę, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zachowaj do lodówki na 15 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Obrazek

Sos miodowo-musztardowy bez śmietany

Składniki: 

         
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

Przygotuj naczynie, w którym chcesz przechowywać sos. Umieść w nim musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby składniki połączyły się w jednolity sos. Tak przygotowanym sosem możesz polać swoją zieloną sałatkę z kurczakiem. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować lizaki z kurczaka w chrupiącej panierce. Idealnie sprawdzą się jako smaczna przekąska.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟