Mistrzowski patent na sos miodowo-musztardowy jak z restauracji. Za smak odpowiada ważny składnik
Sos miodowo-musztardowy pasuje chyba do wszystkiego. Idealnie łączy się z chudym mięsem i zielonymi sałatkami. Będzie pasować też do sera feta czy mięsa wołowego. Możliwości jest naprawdę wiele, tylko jak zrobić sos zbliżony smakiem do tego z restauracji?
15.09.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:54
Przepis na sos musztardowo-miodowy jest bardzo prosty i ekspresowy, wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki. Jest natomiast jeden składnik, z którym trzeba uważać. To właśnie on odpowiada za perfekcyjne wykończenie tego dodatku. Mowa o occie, nim reguluje się poziom kwasowości naszego sosu.
Idealny sos miodowo-musztardowy
Połączenie śmietanki, musztardy, przypraw, miodu i octu to rozkosz dla naszych kubków smakowych. Wykonany w domu jest o wiele zdrowszą alternatywą niż wszystkie sosy dostępne na półkach sklepów. Wiemy, co wkładamy do miski, wiec jesteśmy świadomi, co trafia do naszego żołądka. Warto przegotować go w większej ilości, bo bez problemu będziemy mogli go przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Sos miodowo-musztardowy
Składniki:
- śmietana gęsta 18%
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki musztardy
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Przygotuj naczynie, które potem bez problemu będzie można zamknąć. Może to być plastikowe pudełko. Umieść w nim śmietanę, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zachowaj do lodówki na 15 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Sos miodowo-musztardowy bez śmietany
Składniki:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- 1 łyżka miodu
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj naczynie, w którym chcesz przechowywać sos. Umieść w nim musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, żeby składniki połączyły się w jednolity sos. Tak przygotowanym sosem możesz polać swoją zieloną sałatkę z kurczakiem. Smacznego!
Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować lizaki z kurczaka w chrupiącej panierce. Idealnie sprawdzą się jako smaczna przekąska.