Ten sposób jest zdecydowanie najlepszym, na przyrządzenie przepysznego łososia. Mniam!

Czasami przyrządzanie ryby może wydawać się przerażające. Najczęściej martwimy się, że ryba będzie niedosmażona, niedogotowana czy też przesmażona lub przegotowana. Nie wiemy też czy będzie dobra w smaku... Ahh, same problemy z tymi rybami!

Obrazek
Ala Krauzowicz

Na szczęście istnieje wspaniała i niezawodna metoda, dzięki której już niż nigdy nie będziesz mieć takich zmartwień. Co więcej, będziesz przyrządzać rybę z wielką przyjemnością. A jak wiadomo ryba to samo zdrowie, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych.

ryba-1

Potrzebować będziesz:

  • filet z łososia
  • 2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
ryba-2

1. Pokrój cytryny na cienkie plasterki. Następnie usuń wszystkie pestki.

ryba-3

2. Umieść filet z łososia w naczyniu żaroodpornym. Następnie posyp go solą i pieprzem.

ryba-4

3. Polej łososia sporą ilością oliwy z oliwek. Następnie poukładaj na filecie plasterki cytryny oraz gałązki świeżego tymianku.

ryba-5

Wiem, że oliwy z oliwek jest tutaj dużo, ale w ten sposób uchronisz łososia przed wysuszeniem się.

4. Włóż naczynie z rybą do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Piecz przez 20-25 minut.

ryba-6

Poznasz, że ryba jest gotowa, kiedy zmieni swój kolor z pomarańczowego na delikatny różowy.

5. Kiedy łosoś będzie gotowy, wyciągnij go z piekarnika. Nie musisz go nawet przekładać na talerze. Wystarczy, że położysz naczynie żaroodporne na stole i każdy nałoży sobie tyle, ile będzie chciał, przy pomocy dużej łyżki do nakładania. Smacznego!

ryba-7
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione