Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki - lepsze niż z restauracji

Kto jadł, ten wie, że nie ma lepszych frytek niż te belgijskie. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Przedstawiamy sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki. 

Obrazek
Paulina

Na kanale krytyka kulinarnego znalazł się film, w którym Robert Makłowicz tłumaczy niuanse przygotowania frytek belgijskich. Zdradził, krok po kroku jak je przygotować. Jak się okazuje, sekret idealnych frytek tkwi w ich dwukrotnym smażeniu oraz odpowiednim doborze dobranych ziemniakach.

Jakie ziemniaki wybrać na frytki?

Do przyrządzenia frytek warto wybrać mączyste ziemniaki typu C. Dzięki wysokiej zawartości skrobi nie rozpadną się one podczas pieczenia. Makłowicz sugeruje, żeby pokroić ziemniaki w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj. Pozwoli to na uzyskanie więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz.

Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki

Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki - składniki

  • 1 kg ziemniaków typu C
  • ok. 1,5 l oleju
  • 1 łyżka cukru
  • Zimna woda
  • Termometr

Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki krok po kroku

Obieramy ziemniaki i kroimy w grubsze słupki. Po obraniu, warzyw umieszczamy je w misce z zimną wodą i dodajemy cukier. Dzięki temu na powierzchni frytki stworzy się skorupka, która podczas smażenia stanie się chrupiąca. Zapobiegnie to także wnikaniu tłuszczu do ich środka.

Odstawiamy je na około 10-15 minut, a następnie dokładnie odcedzamy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Rozgrzewamy olej do 150 stopni Celsjusza. Wrzucamy do niego porcję frytek, zmniejszamy lekko ogień i smażymy ziemniaki przez kilka minut. Powinna utworzyć się skorupka. Dodatkowo frytki staną się delikatne żółtawe.

Wyjmujemy nasze frytki i odsączamy je na ręczniku papierowym. Ponownie rozgrzewamy olej, tym razem do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie wrzucamy frytki i smażymy tyle, żeby stały się rumiane. Wyjmij je i przełóż na płasko rozłożony ręcznik papierowy – dzięki temu pozbędziesz się szybko nadmiaru tłuszczu.

Sposób Roberta Makłowicza na belgijskie frytki

Z czym podawać frytki belgijskie?

Makłowicz zdradza, że frytki najlepiej smakują z majonezem i tak powinno się je podawać. Koniecznie wypróbujmy tę propozycję. Możemy sami przygotować taki majonez. Oto przepis! Do przygotowania potrzebujemy dwóch żółtek, łyżeczki octu, musztardy soli, pieprzu i szklanki oleju. Wymieszaj wszystkie składniki poza olejem na gładką masę. Następnie weź robot kuchenny i stopniowo dolewaj olej. Całość ubijaj, majonez powinien zrobić się coraz gęściejszy.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat