PrzepisSprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z lodówki. Wychodzi za każdym razem

Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z lodówki. Wychodzi za każdym razem

Lubisz wypieki drożdżowe? Jeśli tak, to ten artykuł powstał z myślą o tobie. Już za moment dowiesz się, jak zrobić je w szybki i prosty sposób. Co więcej, nie musisz nawet go wyrabiać!

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania prosto z lodówki/źródło: Julija Sapic/Adobe Stock, Pyszności
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania prosto z lodówki/źródło: Julija Sapic/Adobe Stock, Pyszności
Marzena Pęcak

28.07.2023 17:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pewno zgodzisz się ze mną, że wypieki drożdżowe kojarzą się zazwyczaj ze skomplikowanym i czasochłonnym procesem. Najpierw trzeba połączyć wszystkie składniki, a potem je wyrabiać. Oczywiście to jeszcze nie koniec, bo przecież trzeba jeszcze odstawiać ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i to dwukrotnie! Jak sam więc widzisz, pracy jest na pół dnia. Dlatego też nie dziwi fakt, że w ciągu zabieganego tygodnia, raczej nikt nie ma siły, ani ochoty, aby rodzić wypieki z udziałem drożdży.

Dziś jednak to zmienimy i to za sprawą genialnego przepisu, który nie jest wcale wymagający. Co więcej, efekt powala na kolana. A jeśli dodam do tego, że ten przepis z pewnością nigdy cię nie zawiedzie, chyba nie muszę wyjmować kolejnych asów z rękawa. Coś mi mówi, że jesteś już gotowy, aby przejść do sedna sprawy!

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania i do tego z lodówki

Dziś zaskoczę cię podwójnie. Bo nie dość, że domowe ciasto drożdżowe zrobisz bez długiego i ciężkiego wyrabiania, to jeszcze włożysz je do lodówki. Myślisz, że oszalałam? Naprawdę nie! Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat i stosuje go na okrągło, dlatego też mam pewność, że sprawdzi się również u ciebie.

Kluczową sprawą w tym przypadku jest odpowiednia kolejność dodawanych produktów. Nie możesz robić tego na chybił trafił. Każdy produkt ma określony moment dodania i tego się trzymaj.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania krok po kroku

Z racji, że ciasto drożdżowe będziemy przechowywać w lodówce, warto wcześniej zrobić w niej miejsce. Co więcej, jeśli przechowujesz w niej składniki o specyficznym zapachu, lepiej je wyjmij, aby nie miały kontaktu z ciastem. Tuż przed upieczeniem dodaj ulubione owoce i to wszystko. Po prostu palce lizać!

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami/źródło: Pyszności
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami/źródło: Pyszności

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 3 jajka,
  • 4 szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Na blacie kuchennym ustaw suchą i czystą miskę.
  2. Następnie wrzuć do niej kolejno: świeże i pokruszone drożdże, cukier, jajka, mleko oraz olej.
  3. Jako ostatni element w misce powinna znaleźć się przesiana mąka.
  4. Składników pod żadnym pozorem nie mieszaj. Miskę z zawartością wstaw do lodówki, minimum na 2 godziny.
  5. Po wyjęciu z lodówki weź drewnianą łyżkę i tylko delikatnie przemieszaj składniki.
  6. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale takie ma być.
  7. Następnie przełóż je do formy do pieczenia.
  8. Na wierzchu rozsyp ulubione owoce i to wszystko.
  9. Ciasto wstaw do piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Oczywiście po upieczeniu domowe ciasto z owocami możesz udekorować ulubionymi dodatkami. Najszybsze rozwiązanie to oczywiście cukier puder. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować domowe ciacho lukrem lub polewą czekoladową. Wybór należy do ciebie!