Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z lodówki. Wychodzi za każdym razem
Lubisz wypieki drożdżowe? Jeśli tak, to ten artykuł powstał z myślą o tobie. Już za moment dowiesz się, jak zrobić je w szybki i prosty sposób. Co więcej, nie musisz nawet go wyrabiać!
28.07.2023 17:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że wypieki drożdżowe kojarzą się zazwyczaj ze skomplikowanym i czasochłonnym procesem. Najpierw trzeba połączyć wszystkie składniki, a potem je wyrabiać. Oczywiście to jeszcze nie koniec, bo przecież trzeba jeszcze odstawiać ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i to dwukrotnie! Jak sam więc widzisz, pracy jest na pół dnia. Dlatego też nie dziwi fakt, że w ciągu zabieganego tygodnia, raczej nikt nie ma siły, ani ochoty, aby rodzić wypieki z udziałem drożdży.
Dziś jednak to zmienimy i to za sprawą genialnego przepisu, który nie jest wcale wymagający. Co więcej, efekt powala na kolana. A jeśli dodam do tego, że ten przepis z pewnością nigdy cię nie zawiedzie, chyba nie muszę wyjmować kolejnych asów z rękawa. Coś mi mówi, że jesteś już gotowy, aby przejść do sedna sprawy!
Nie przegap też:Ciasto drożdżowe z colą. Niespotykany przepis na domowy chleb
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania i do tego z lodówki
Dziś zaskoczę cię podwójnie. Bo nie dość, że domowe ciasto drożdżowe zrobisz bez długiego i ciężkiego wyrabiania, to jeszcze włożysz je do lodówki. Myślisz, że oszalałam? Naprawdę nie! Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat i stosuje go na okrągło, dlatego też mam pewność, że sprawdzi się również u ciebie.
Kluczową sprawą w tym przypadku jest odpowiednia kolejność dodawanych produktów. Nie możesz robić tego na chybił trafił. Każdy produkt ma określony moment dodania i tego się trzymaj.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania krok po kroku
Z racji, że ciasto drożdżowe będziemy przechowywać w lodówce, warto wcześniej zrobić w niej miejsce. Co więcej, jeśli przechowujesz w niej składniki o specyficznym zapachu, lepiej je wyjmij, aby nie miały kontaktu z ciastem. Tuż przed upieczeniem dodaj ulubione owoce i to wszystko. Po prostu palce lizać!
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży,
- 3/4 szkl. oleju,
- 3 jajka,
- 4 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mleka.
Sposób przygotowania:
- Na blacie kuchennym ustaw suchą i czystą miskę.
- Następnie wrzuć do niej kolejno: świeże i pokruszone drożdże, cukier, jajka, mleko oraz olej.
- Jako ostatni element w misce powinna znaleźć się przesiana mąka.
- Składników pod żadnym pozorem nie mieszaj. Miskę z zawartością wstaw do lodówki, minimum na 2 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki weź drewnianą łyżkę i tylko delikatnie przemieszaj składniki.
- Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale takie ma być.
- Następnie przełóż je do formy do pieczenia.
- Na wierzchu rozsyp ulubione owoce i to wszystko.
- Ciasto wstaw do piekarnika na 40 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Oczywiście po upieczeniu domowe ciasto z owocami możesz udekorować ulubionymi dodatkami. Najszybsze rozwiązanie to oczywiście cukier puder. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby udekorować domowe ciacho lukrem lub polewą czekoladową. Wybór należy do ciebie!
Ten przepis też ci się spodoba:Ciasto drożdżowe zaplatane „ośmiornica” z jabłkami. Przepis, wykonanie, czas pieczenia