Naturalne środki czystości, które możesz znaleźć w kuchni

Jeśli środki czystości do kuchni, to tylko te naturalne. Taką zasadę stosuje moja babcia, mama i ja. I ty również niebawem zaczniesz.

Obrazek
Frania

Już za moment podzielę się z Tobą sprawdzonymi kombinacjami, które sprawią, że kuchnia będzie lśnić czystością. I to w 100% w naturalny sposób. Czego chcieć więcej?

#1 Cytryna

Obrazek

Cytryna to doskonały środek dezynfekujący, który pomoże usunąć nam liczne zabrudzenia. Co więcej, chroni czyszczone powierzchnie przed pleśnią i jest jednocześnie naturalnym odświeżaczem powietrza.

Przy pomocy cytryny wyczyścić m.in. deskę do krojenia i kuchenny zlew, pozbędziesz się kamienia z kranu, a także doprowadzisz do porządku mikrofalówkę (do miski z wodą dodaj plastry cytryny i wstaw do urządzenia na kilka minut). I to wszystko!

#2 Sól

Obrazek

To najtańszy środek czystości, który można znaleźć w każdej kuchni.

Przy jej pomocy możesz zdezynfekować ścierki i gąbki kuchenne, które należy umieścić w słonej wodzie. Łącząc ją z wodą, pozbędziesz się także zabrudzeń po kawie i herbacie z ulubionych kubków.

Solona woda poradzi sobie również z przypalonym garnkiem. Wystarczy, że zostawisz mieszankę w garnku na całą noc, a rano po prostu zagotujesz.

#3 Oliwa z oliwek

Obrazek

Z kolei oliwa z oliwek odświeży i wypoleruje powierzchnie drewniane nie tylko w kuchni.

Wystarczy nanieść kilka kropel na bawełnianą ściereczkę i przetrzeć drewniane powierzchnie. Produkt ten przyda się również przy czyszczeniu wiklinowych koszyków. Dzięki oliwie z oliwek nie będą pękać.

#4 Surowe ziemniaki jako środki czystości

Obrazek

Tak, to może być totalne zaskoczenie, ale również przy pomocy surowego ziemniaka, możesz zaprowadzić w kuchni idealny porządek.

Przy jego pomocy możesz przetrzeć kafelki w kuchni oraz okna. Po użyciu ziemniaka, przetrzyj czyszczoną powierzchnię czystą i suchą szmatką.

#5 Ocet

Obrazek

W każdej kuchni można znaleźć również ocet, dlatego dobrze wiedzieć jak można wykorzystać go jako środek do czyszczenia.

I tu warto pamiętać, aby od czasu do czasu przetrzeć octem blaty i podłogę w kuchni. Ta metoda skutecznie odstraszy wszystkie insekty. Ponadto, łącząc ocet z wodą (1:1), stworzysz mieszankę, dzięki której pozbędziesz się brzydkich zapachów z lodówki.

Jak sama widzisz, masz w domu naturalne środki czystości, które warto wykorzystać.

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody