Surówka piękności. Solidna dawka witamin i energii na resztę dnia
Przygotowując swoje ulubione śniadanie, z pewnością dokładasz wszelkich starań, by było ono pożywne i smaczne. Jeśli szukasz pomysłów i inspiracji na tego typu posiłki, to surówka piękności będzie trafnym wyborem. Nie jest to typowa surówka, którą podaje się do obiadu, ale posiłek na bazie płatków owsianych, owoców, nabiału i nasion. Zobacz, jak ją zrobić.
15.02.2023 06:03
Surówka piękności - w czym tkwi jej wyjątkowość i jakie ma właściwości?
Nawiązując do nazwy tego dania, trzeba podkreślić, że taka surówka nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale równie piękne jest jej oddziaływanie na twój organizm. Ten miks płatków owsianych, owoców, nasion i nabiału to prawdziwa bomba witaminowa i składników, które korzystnie wpływają na zdrowie i urodę. Skąd nazwa surówka, skoro nie ma tu warzyw? Surówka piękności to danie, które przygotowuje się na "surowo", bez obróbki termicznej. Dlatego też właśnie tak została określona.
Takie danie cieszy się szczególnym zainteresowaniem, głównie wśród pań, ale nie tylko. I nie ma co się dziwić, bo znajdziesz tu witaminy z grupy B i E, witaminę C, cynk, selen, wapń, a miód działa jako naturalny antybiotyk. Posiłek korzystnie wpływa na urodę, jak też rozświetla cerę, poprawia trawienie, obniża ryzyko nadciśnienia, korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawia kondycję mózgu oraz włosów i paznokci, reguluje poziom cukru we krwi, ogranicza wchłaniania cholesterolu i dodaje energii na pozostałą część dnia.
Jak przygotować surówkę piękności?
Skoro nie jest tu wymagana obróbka termiczna, to taki posiłek przygotujesz w parę chwil. Wystarczy, że połączysz składniki w odpowiednich proporcjach. To naprawdę proste i smaczne.
Składniki:
- ulubiony nabiał (jogurt, kefir, mleko)
- płatki owsiane
- sok z cytryny
- miód
- jabłko
- wybrane nasiona i pestki.
Sposób przygotowania:
Jeśli surówka piękności jest twoim wyborem, to jej przygotowanie najlepiej jest rozpocząć od namoczenia płatków owsianych na wieczór, w proporcji 1:2. Wstaw je do lodówki na kilka godzin. O poranku dodaj miód, ulubiony nabiał, sok z cytryny oraz pozostałe dodatki, które podkreślą smak takiej surówki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a wierzch posyp startym jabłkiem i wybranymi nasionami. Smacznego!
Tak pysznego awokado jeszcze nie jadłeś! Przepis na to danie, znajdziesz na naszym kanale YouTube: