PrzepisSurówka z małosolnych ogórków nabierze boskiego smaku w 15 minut, wystarczy że połączysz je z tymi dodatkami

Surówka z małosolnych ogórków nabierze boskiego smaku w 15 minut, wystarczy że połączysz je z tymi dodatkami

Surówka z ogórków małosolnych - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Surówka z ogórków małosolnych - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
30.12.2022 08:24

Powracając myślami do sezonu letniego, większość z nas wspomina smak charakterystycznych dań i produktów. Do takiej kategorii, na pewno należą ogórki małosolne, które najlepiej smakują po kilku dniach od momentu zakręcenia słoika. Ich smak będzie jeszcze lepszy w przypadku, gdy naszym wyborem, jako dodatek do obiadu będzie surówka z ogórków małosolnych.

Surówka z ogórków małosolnych - prosty patent na smaczny dodatek do obiadu

Ogórki małosolne to przysmak, który kojarzy się z sezonem letnim, kiedy to przygotowujemy przetwory owocowe i warzywne. Większość z nas nie jest w stanie doczekać tego momentu, kiedy otrzymamy ogórki kiszone, dlatego też decydujemy się na spożycie ogórków małosolnych, które zarówno na kanapce, jak i w ulubionej sałatce smakują wybornie. A skoro już o sałatkach mowa, to świetną propozycją do obiadu z pewnością będzie surówka z ogórków małosolnych. Jej zaletą jest przede wszystkim smak, ale również czas przygotowania, bo zrobisz ją w 15 minut.

Słoik z ogórkami- Pyszności; Foto: Pixabay.com
Słoik z ogórkami- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Dodatek ten idealnie smakuje przede wszystkim wczesnym latem. Smak został wzbogacony kalarepą, która w połączeniu z soczystymi ogórkami małosolnymi tworzy kulinarne arcydzieło. Dodaj sos, cebulę, ulubione składniki i prosta surówka będzie gotowa. Stanowi świetną propozycję do letnich obiadów oraz grillowanych mięs.

Jak przygotować surówkę z ogórków małosolnych?

W związku z tym, że jest to surówka, którą przygotujesz w 15 minut, to oczywiste jest to, że jest to banalne danie. Podstawą będą odpowiednie ogórki małosolne, młoda kalarepa i słodka cebula.

Składniki:

  • młoda cebula
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 młode kalarepy
  • łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Surówka z ogórków małosolnych to pomysł na świetny dodatek do obiadu. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Kalarepę należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w półplasterki, natomiast cebulę - w cienkie piórka. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy w misce i przystępujemy do przygotowania sosu. Najlepiej sprawdzi się tu słoik, w którym wymieszamy oliwę, musztardę i przyprawy poprzez wstrząśnięcie. Następnie dodajemy sos do składników warzywnych, wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.

Nasza surówka z ogórków małosolnych jest już gotowa. Podaj ją z ulubionym obiadem lub grillowanym mięsem. Smacznego!

Lubisz wyjątkowe przekąski? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zapiekany camembert z pomidorkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także