Surówka z małosolnych ogórków nabierze boskiego smaku w 15 minut, wystarczy że połączysz je z tymi dodatkami
Powracając myślami do sezonu letniego, większość z nas wspomina smak charakterystycznych dań i produktów. Do takiej kategorii, na pewno należą ogórki małosolne, które najlepiej smakują po kilku dniach od momentu zakręcenia słoika. Ich smak będzie jeszcze lepszy w przypadku, gdy naszym wyborem, jako dodatek do obiadu będzie surówka z ogórków małosolnych.
Surówka z ogórków małosolnych - prosty patent na smaczny dodatek do obiadu
Ogórki małosolne to przysmak, który kojarzy się z sezonem letnim, kiedy to przygotowujemy przetwory owocowe i warzywne. Większość z nas nie jest w stanie doczekać tego momentu, kiedy otrzymamy ogórki kiszone, dlatego też decydujemy się na spożycie ogórków małosolnych, które zarówno na kanapce, jak i w ulubionej sałatce smakują wybornie. A skoro już o sałatkach mowa, to świetną propozycją do obiadu z pewnością będzie surówka z ogórków małosolnych. Jej zaletą jest przede wszystkim smak, ale również czas przygotowania, bo zrobisz ją w 15 minut.
Dodatek ten idealnie smakuje przede wszystkim wczesnym latem. Smak został wzbogacony kalarepą, która w połączeniu z soczystymi ogórkami małosolnymi tworzy kulinarne arcydzieło. Dodaj sos, cebulę, ulubione składniki i prosta surówka będzie gotowa. Stanowi świetną propozycję do letnich obiadów oraz grillowanych mięs.
Jak przygotować surówkę z ogórków małosolnych?
W związku z tym, że jest to surówka, którą przygotujesz w 15 minut, to oczywiste jest to, że jest to banalne danie. Podstawą będą odpowiednie ogórki małosolne, młoda kalarepa i słodka cebula.
Składniki:
- młoda cebula
- 4 ogórki małosolne
- 2 młode kalarepy
- łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Surówka z ogórków małosolnych to pomysł na świetny dodatek do obiadu. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Kalarepę należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w półplasterki, natomiast cebulę - w cienkie piórka. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy w misce i przystępujemy do przygotowania sosu. Najlepiej sprawdzi się tu słoik, w którym wymieszamy oliwę, musztardę i przyprawy poprzez wstrząśnięcie. Następnie dodajemy sos do składników warzywnych, wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.
Nasza surówka z ogórków małosolnych jest już gotowa. Podaj ją z ulubionym obiadem lub grillowanym mięsem. Smacznego!
Lubisz wyjątkowe przekąski? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na zapiekany camembert z pomidorkami: