Słoneczne szaszłyki z łososia i orientalne szaszłyki z krewetkami na grilla
Pomysł na słoneczne szaszłyki na grilla. Z łososiem i orientalne. Jak zrobić? Sprawdź przepis, składniki i wykonanie krok po kroku.
30.06.2022 11:14
Sezon grillowy powoli się rozkręca. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne szaszłyki w nietypowym wydaniu – trafiłeś idealnie. Dziś przygotowaliśmy słoneczne szaszłyki z łososia i z krewetek. Prezentują się po prostu nieziemsko i będą smaczną odmianą od klasyki.
Pomysł na słoneczne szaszłyki na grilla
Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, poprzez kolorowe warzywa, a nawet owoce. Dzięki temu nigdy się nie nudzą. Dziś postawiliśmy na marynowane krewetki w orientalnym stylu, przełamane świeżym ananasem i paprykowe szaszłyki z soczystym łososiem. Ich przygotowanie nie jest trudne, a będą miłą odskocznią od tradycji. Orientalne szaszłyki na grilla z przepisu Pyszności pokochają goście.
Nasze przysmaki przygotowaliśmy na sprzęcie marki Weber.
Składniki na kolorowe szaszłyki na grilla:
Szaszłyk z łososia
Marynata:
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 1 cytryna (lub limonka nie pamiętam)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Reszta składników:
- 250 g filetu z łososia
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
Szaszłyk z krewetkami
Marynata:
- 1/2 szkl. miodu
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1,5 łyżeczki soli
Reszta składników:
- 6 surowych krewetek
- 1/3 świeżego ananasa
Szaszłyki z łososiem na grilla – przepis i wykonanie
W miseczce przygotuj marynatę do łososia. Oliwę wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj. Na patyki do szaszłyków nadziej pokrojoną w kawałki kolorową paprykę i kawałki filetu z łososia. Tak przygotowane szaszłyki posmaruj marynatą.
Przepis na słoneczne szaszłyki z krewetkami
Krewetki dokładnie umyj i oczyść, usuwając ze środka jelito. Na filmiku z przepisem pokazujemy, jak zrobić to w prosty i szybki sposób - wystarczy tylko wykałaczka.
Oczyszczone krewetki przełóż do miski, wyciśnij do nich sok z limonki, dodaj posiekaną drobno papryczkę chili (jeśli nie chcesz, żeby było zbyt ostro, to usuń pestki z papryczki), natkę pietruszki, skórkę z limonki, miód i całość dokładnie wymieszaj. Krewetki powinny marynować się minimum dwie godziny. Najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej i schować do lodówki.
Następnie nadziej krewetkę na dwa patyki do szaszłyków, dodaj pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, cukinię. Nasze szaszłyki z krewetkami są już gotowe do grillowania.
Szaszłyki z grilla
Szaszłyki możesz już wrzucać na grilla. Idealnie sprawdzą się na grillowe przyjęcia.
Smacznego!