Ta obłędna rolada z czekoladowym akcentem smakuje jak z najlepszej cukierni
Dziś przychodzę z pomysłem na genialne ciasto, które świetnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. To będzie prawdziwy hit w każdym domu!
02.01.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:31
Jeśli zastanawiasz się nad świątecznymi wypiekami, które będziesz mógł zaserwować w ciągu najbliższych dni, przychodzę z pomocą. Będzie to ciekawe, oryginalne i przede wszystkim smaczne ciasto, które zachwyca już samym wyglądem.
Jak sam więc widzisz, będzie się sporo działo, dlatego nie zwlekaj ani sekundy dłużej i koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą. Tak dobrego i ciekawego ciasta jeszcze nie widziałeś. To po prostu strzał w 10 pod każdym względem!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy to ciasto pojawia się na świątecznym stole, wszyscy goście są pod wielkim wrażeniem. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy!
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao,
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady.
Masa śmietankowa:
- 300 ml śmietanki 36 proc.,
- 4 łyżki cukru pudru.
Dodatki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady w rozpuszczonej wersji,
- 50 g orzechów laskowych do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu oddzielam najpierw białka od żółtek, po czym ubijam białka na sztywną pianę. Jako kolejne składniki dodaję do miski w małych porcjach cukier oraz żółtka.
Krok 2. Do powstałej mieszanki przesypuję następnie przesianą mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz drobno posiekaną gorzką czekoladę.
Krok 3. Powstałą mieszankę przelewam do formy do pieczenia, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w tym czasie w temp. 175 stopni Celsjusza.
Krok 4. Jeszcze ciepły biszkopt posypuję z dwóch stron przesianym cukrem pudrem. Następnie zwijam go w roladę przy pomocy kuchennej ściereczki, po czym odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Krok 5. W międzyczasie przygotowuję krem do przyszłej rolady. W tym celu ubijam schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem.
Krok 6. Z ostudzonego biszkoptu odkrawam brzegi, po czym na całej powierzchni biszkoptu rozprowadzam wcześniej przygotowany krem. Zwijam ciasto w roladę, po czym obtaczam je folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
Krok 7. Kiedy mija pół godziny, wyjmuję ciasto z lodówki i dekoruję je przy pomocy polewy czekoladowej oraz posiekanych orzechów laskowych. Smacznego!