Ciasto trociniak robi furorę podczas świąt. Wypróbuj prosty przepis, a goście będą pod wrażeniem
Z trocinami ma niewiele wspólnego, jednak nazwa nie wzięła się znikąd. Osobliwa dekoracja z kokosowych wiórków przemawia za tym, że to pyszne kremowe ciasto z owocową wkładką nazywamy trociniakiem. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
03.12.2023 | aktual.: 03.12.2023 11:32
Postaw trociniaka na świątecznym stole, a zniknie, nim się obejrzysz. Połączenie nasączonego słodko-kwaśnym ponczem biszkoptu z kremową masą budyniową i jabłkami w galaretce nie może się nie udać. Ta kompozycja smaków i kolorów zachwyci gości i domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Propozycja na świąteczny deser. Zobacz, jak przygotować ciasto trociniak
Ciasto trociniak swoją nazwę zawdzięcza najpewniej jabłkowo-agrestowej warstwie, schowanej między kremowymi wkładkami z masy budyniowej. Jabłka potraktowane tarką i skąpane w agrestowej galaretce przypominać mogą trociny. Te również przychodzą na myśl, spoglądając na wierzchnią warstwę deseru, stworzoną na bazie wiórków kokosowych.
Ciasto trociniak jest praco- i czasochłonne. Nie ma uproś, swoje w kuchni trzeba wystać, ale przepis przez nas proponowany do trudnych nie należy. Ponadto smak i wygląd ciasta rekompensują włożony w jego przygotowanie trud. Deser ten pokochają zarówno fani fikuśnych słodkości, jak i ci nieprzepadający za słodkim smakiem. Trociniak bowiem łączy w sobie słodkość z delikatnymi kwaśnymi nutami.
Ciasto trociniak. Przepis
Składniki:
BISZKOPT
- 4 jajka,
- 160 g przesianej mąki,
- 110 g cukru,
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka,
- 110 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego,
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej.
MASA JABŁKOWA
- 5 jabłek,
- 3 galaretki agrestowe,
- 1 litr gorącej wody.
PONCZ
- 85 ml przegotowanej, wystudzonej wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru.
DEKORACJA
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:
- Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier i żółta. Zamieszaj delikatnie.
- Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Dokładnie zamieszaj całość, po czym przelej masę na blaszkę o wymiarach 28x24 cm.
- Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu odkrój skórkę.
- Przygotuj masę budyniową: mąkę, budyń, połowę mleka wymieszaj i odstaw na bok.
- Drugą połowę mleka podgrzej z cukrem. Kiedy całość zagotuje się, dodaj wcześniej przygotowany budyń.
- Mieszaj całość energicznie, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia,
- Masło utrzyj mikserem i powoli dodawaj do niego wystudzony budyń. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
- Przygotuj masę jabłkową: galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru soku na sitku.
- Do wystudzonej galaretki wrzuć jabłka. Odstaw całość w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
- Przygotuj poncz: sok z cytryny połącz z wodą i cukrem.
- Biszkopt nasącz tak przygotowaną mieszaniną.
- Na nasączony biszkopt wyłóż połowę masy budyniowej. Ciasto wstaw do lodówki, by masa nieco zastygła.
- Następnie wyłóż lekko stężałe jabłka i ponownie odstaw do lodówki.
- Na stężałe jabłka wyłóż drugą połowę masy budyniowej.
- Gotowe ciasto udekoruj posypką: na suchej patelni podpraż wszystkie składniki na wolnym ogniu. Posypkę najpierw odstaw do wystudzenia, po tym możesz posypać nią wierzch ciasta.