PrzepisBoże NarodzenieCiasto trociniak robi furorę podczas świąt. Wypróbuj prosty przepis, a goście będą pod wrażeniem

Ciasto trociniak robi furorę podczas świąt. Wypróbuj prosty przepis, a goście będą pod wrażeniem

Ciasto trociniak
Ciasto trociniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.12.2023 10:57, aktualizacja: 03.12.2023 11:32

Z trocinami ma niewiele wspólnego, jednak nazwa nie wzięła się znikąd. Osobliwa dekoracja z kokosowych wiórków przemawia za tym, że to pyszne kremowe ciasto z owocową wkładką nazywamy trociniakiem. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Postaw trociniaka na świątecznym stole, a zniknie, nim się obejrzysz. Połączenie nasączonego słodko-kwaśnym ponczem biszkoptu z kremową masą budyniową i jabłkami w galaretce nie może się nie udać. Ta kompozycja smaków i kolorów zachwyci gości i domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Propozycja na świąteczny deser. Zobacz, jak przygotować ciasto trociniak

Ciasto trociniak swoją nazwę zawdzięcza najpewniej jabłkowo-agrestowej warstwie, schowanej między kremowymi wkładkami z masy budyniowej. Jabłka potraktowane tarką i skąpane w agrestowej galaretce przypominać mogą trociny. Te również przychodzą na myśl, spoglądając na wierzchnią warstwę deseru, stworzoną na bazie wiórków kokosowych.

Ciasto trociniak jest praco- i czasochłonne. Nie ma uproś, swoje w kuchni trzeba wystać, ale przepis przez nas proponowany do trudnych nie należy. Ponadto smak i wygląd ciasta rekompensują włożony w jego przygotowanie trud. Deser ten pokochają zarówno fani fikuśnych słodkości, jak i ci nieprzepadający za słodkim smakiem. Trociniak bowiem łączy w sobie słodkość z delikatnymi kwaśnymi nutami.

Ciasto trociniak
Ciasto trociniak © Adobe Stock

Ciasto trociniak. Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 4 jajka,
  • 160 g przesianej mąki,
  • 110 g cukru,
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

MASA BUDYNIOWA

  • 500 ml mleka,
  • 110 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej.

MASA JABŁKOWA

  • 5 jabłek,
  • 3 galaretki agrestowe,
  • 1 litr gorącej wody.

PONCZ

  • 85 ml przegotowanej, wystudzonej wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru.

DEKORACJA

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier i żółta. Zamieszaj delikatnie.
  2. Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  3. Dokładnie zamieszaj całość, po czym przelej masę na blaszkę o wymiarach 28x24 cm.
  4. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
  5. Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu odkrój skórkę.
  6. Przygotuj masę budyniową: mąkę, budyń, połowę mleka wymieszaj i odstaw na bok.
  7. Drugą połowę mleka podgrzej z cukrem. Kiedy całość zagotuje się, dodaj wcześniej przygotowany budyń.
  8. Mieszaj całość energicznie, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia,
  9. Masło utrzyj mikserem i powoli dodawaj do niego wystudzony budyń. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
  10. Przygotuj masę jabłkową: galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie odstaw do wystudzenia.
  11. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru soku na sitku.
  12. Do wystudzonej galaretki wrzuć jabłka. Odstaw całość w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
  13. Przygotuj poncz: sok z cytryny połącz z wodą i cukrem.
  14. Biszkopt nasącz tak przygotowaną mieszaniną.
  15. Na nasączony biszkopt wyłóż połowę masy budyniowej. Ciasto wstaw do lodówki, by masa nieco zastygła.
  16. Następnie wyłóż lekko stężałe jabłka i ponownie odstaw do lodówki.
  17. Na stężałe jabłka wyłóż drugą połowę masy budyniowej.
  18. Gotowe ciasto udekoruj posypką: na suchej patelni podpraż wszystkie składniki na wolnym ogniu. Posypkę najpierw odstaw do wystudzenia, po tym możesz posypać nią wierzch ciasta.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także