Ciasto trociniak robi furorę podczas świąt. Wypróbuj prosty przepis, a goście będą pod wrażeniem
Z trocinami ma niewiele wspólnego, jednak nazwa nie wzięła się znikąd. Osobliwa dekoracja z kokosowych wiórków przemawia za tym, że to pyszne kremowe ciasto z owocową wkładką nazywamy trociniakiem. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Postaw trociniaka na świątecznym stole, a zniknie, nim się obejrzysz. Połączenie nasączonego słodko-kwaśnym ponczem biszkoptu z kremową masą budyniową i jabłkami w galaretce nie może się nie udać. Ta kompozycja smaków i kolorów zachwyci gości i domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te roladki nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Idealne na imprezową przekąskę
Propozycja na świąteczny deser. Zobacz, jak przygotować ciasto trociniak
Ciasto trociniak swoją nazwę zawdzięcza najpewniej jabłkowo-agrestowej warstwie, schowanej między kremowymi wkładkami z masy budyniowej. Jabłka potraktowane tarką i skąpane w agrestowej galaretce przypominać mogą trociny. Te również przychodzą na myśl, spoglądając na wierzchnią warstwę deseru, stworzoną na bazie wiórków kokosowych.
Ciasto trociniak jest praco- i czasochłonne. Nie ma uproś, swoje w kuchni trzeba wystać, ale przepis przez nas proponowany do trudnych nie należy. Ponadto smak i wygląd ciasta rekompensują włożony w jego przygotowanie trud. Deser ten pokochają zarówno fani fikuśnych słodkości, jak i ci nieprzepadający za słodkim smakiem. Trociniak bowiem łączy w sobie słodkość z delikatnymi kwaśnymi nutami.
Ciasto trociniak. Przepis
Składniki:
BISZKOPT
- 4 jajka,
- 160 g przesianej mąki,
- 110 g cukru,
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka,
- 110 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego,
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej.
MASA JABŁKOWA
- 5 jabłek,
- 3 galaretki agrestowe,
- 1 litr gorącej wody.
PONCZ
- 85 ml przegotowanej, wystudzonej wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru.
DEKORACJA
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie:
- Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier i żółta. Zamieszaj delikatnie.
- Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Dokładnie zamieszaj całość, po czym przelej masę na blaszkę o wymiarach 28x24 cm.
- Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu odkrój skórkę.
- Przygotuj masę budyniową: mąkę, budyń, połowę mleka wymieszaj i odstaw na bok.
- Drugą połowę mleka podgrzej z cukrem. Kiedy całość zagotuje się, dodaj wcześniej przygotowany budyń.
- Mieszaj całość energicznie, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia,
- Masło utrzyj mikserem i powoli dodawaj do niego wystudzony budyń. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
- Przygotuj masę jabłkową: galaretki rozpuść w gorącej wodzie, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru soku na sitku.
- Do wystudzonej galaretki wrzuć jabłka. Odstaw całość w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
- Przygotuj poncz: sok z cytryny połącz z wodą i cukrem.
- Biszkopt nasącz tak przygotowaną mieszaniną.
- Na nasączony biszkopt wyłóż połowę masy budyniowej. Ciasto wstaw do lodówki, by masa nieco zastygła.
- Następnie wyłóż lekko stężałe jabłka i ponownie odstaw do lodówki.
- Na stężałe jabłka wyłóż drugą połowę masy budyniowej.
- Gotowe ciasto udekoruj posypką: na suchej patelni podpraż wszystkie składniki na wolnym ogniu. Posypkę najpierw odstaw do wystudzenia, po tym możesz posypać nią wierzch ciasta.