12 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o fast foodach. Tego nie dowiesz się nawet od pracowników!

Fast food to nieodłączna część naszej codzienności. Każdego dnia wiele osób musi sobie odmawiać pokusy sięgnięcia po ulubione przekąski.

Obrazek
Mika

Oprócz tego, że są niezdrowe, fast foody używają innych sztuczek, które mają nas przyciągnąć. Dzięki nim sprzedaż rośni, a my zupełnie nieświadomi dajemy się wciągać w ten marketingowy szał.

Zobaczcie 12 sztuczek stosowanych przez najpopularniejsze restauracje. Będziecie zaskoczeni.

1. Każdy produkt smakuje tak samo

Obrazek
<a href="http://mcdonalds.pl/" target="_blank" rel="nofollow">mcdonalds</a>

Producenci doskonale wiedzą co przyciąga klientów i jakie smaki im odpowiadają najbardziej. W ten sposób usatysfakcjonowany klient zawsze dostaje to, czego pragnie i powraca po ulubione smaki.

Dla nikogo chyba nie jest zaskoczeniem, że mięso w naszych burgerach jest wcześniej mrożone. Tak więc przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 sekund.

Jeden kęs średnio przeżuwany jest 15 razy. Posiłki z fast foodów żujemy znacznie mniej. Mniej żucia, mniejsza satysfakcja, więc jemy więcej.

Żółty i czerwony pojawia się w logach większości fast foodów nie bez powodu. Istnieje nawet koncept „musztardy i keczupu”. Kolorystyka loga ma pobudzić naszą podświadomość, by zatrzymać się w danej restauracji na szybką przekąskę.

A może napój? Frytki? Cena promocyjna. W zestawie taniej. Za każdym razem słyszymy kasjera próbującego sprzedać nam dodatkową przekąskę. Większość ludzi reaguje zamawiając znacznie więcej niż planowało. Część z nich przyciąga promocyjna cena, innym trudno bezpośrednio odmówić.

6. Rozmiary napojów nie odpowiadają rzeczywistości

Obrazek
<a href="http://go-terry-go.net/mcdonalds-differences-japan-and-us" target="_blank" rel="nofollow">go-terry-go</a>

Większość ludzi instynktownie wybiera średnie napoje. Z tego powodu średni napój w rzeczywistości jest dużym. Zmiana rozmiarów napojów to częsty trik, który pomaga sprzedać znacznie więcej.

Mięso do burgerów jest przygotowane znacznie wcześniej, by w restauracji je tylko odmrozić. Producenci często dodają aromaty i wzór, który ma sprawiać wrażenie mięsa dopiero co zdjętego z grilla.

To co znajduje się w sosach i dressingach podawanych z sałatką, często jest tajemnicą nawet dla pracowników restauracji.

Niektóre sieci używają styropianowych kubków zamiast papierowych. Pod wpływem ciepła wytwarzane są szkodliwe substancje, które mogą uszkodzić system nerwowy. Warto więc zwracać na to uwagę.

Lepiej unikaj produktów, które zawierają jajko. Albo lepiej powiedzieć coś, co powinno być jajkiem. Trudno jest utrzymać świeżość jajka, więc często jest to po prostu mieszanka gliceryny, silikony i E552.

Prawie każdy fast food miesza gazowane napoje z wodą. Nie tylko oszczędzają na tym sporo pieniędzy, ale w ten sposób napój wydaje się „świeższy”.

Jeśli jeszcze nie zniechęciły cię fast foody, by cieszyć się ich smakiem, zjedz je na miejscu. Większość posiłków przygotowana jest z myślą o tym, by były zjedzone natychmiast. Frytki na przykład zachowują świeżość przed 5 minut, po tym czasie tracą smak. Można więc stwierdzić, że każdy produkt ma termin ważności liczony w minutach.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀