12 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o fast foodach. Tego nie dowiesz się nawet od pracowników!
Fast food to nieodłączna część naszej codzienności. Każdego dnia wiele osób musi sobie odmawiać pokusy sięgnięcia po ulubione przekąski.
28.03.2017 | aktual.: 10.05.2017 13:43
Oprócz tego, że są niezdrowe, fast foody używają innych sztuczek, które mają nas przyciągnąć. Dzięki nim sprzedaż rośni, a my zupełnie nieświadomi dajemy się wciągać w ten marketingowy szał.
Zobaczcie 12 sztuczek stosowanych przez najpopularniejsze restauracje. Będziecie zaskoczeni.
1. Każdy produkt smakuje tak samo
Producenci doskonale wiedzą co przyciąga klientów i jakie smaki im odpowiadają najbardziej. W ten sposób usatysfakcjonowany klient zawsze dostaje to, czego pragnie i powraca po ulubione smaki.
Dla nikogo chyba nie jest zaskoczeniem, że mięso w naszych burgerach jest wcześniej mrożone. Tak więc przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 sekund.
Jeden kęs średnio przeżuwany jest 15 razy. Posiłki z fast foodów żujemy znacznie mniej. Mniej żucia, mniejsza satysfakcja, więc jemy więcej.
Żółty i czerwony pojawia się w logach większości fast foodów nie bez powodu. Istnieje nawet koncept „musztardy i keczupu”. Kolorystyka loga ma pobudzić naszą podświadomość, by zatrzymać się w danej restauracji na szybką przekąskę.
A może napój? Frytki? Cena promocyjna. W zestawie taniej. Za każdym razem słyszymy kasjera próbującego sprzedać nam dodatkową przekąskę. Większość ludzi reaguje zamawiając znacznie więcej niż planowało. Część z nich przyciąga promocyjna cena, innym trudno bezpośrednio odmówić.
6. Rozmiary napojów nie odpowiadają rzeczywistości
Większość ludzi instynktownie wybiera średnie napoje. Z tego powodu średni napój w rzeczywistości jest dużym. Zmiana rozmiarów napojów to częsty trik, który pomaga sprzedać znacznie więcej.
Mięso do burgerów jest przygotowane znacznie wcześniej, by w restauracji je tylko odmrozić. Producenci często dodają aromaty i wzór, który ma sprawiać wrażenie mięsa dopiero co zdjętego z grilla.
To co znajduje się w sosach i dressingach podawanych z sałatką, często jest tajemnicą nawet dla pracowników restauracji.
Niektóre sieci używają styropianowych kubków zamiast papierowych. Pod wpływem ciepła wytwarzane są szkodliwe substancje, które mogą uszkodzić system nerwowy. Warto więc zwracać na to uwagę.
Lepiej unikaj produktów, które zawierają jajko. Albo lepiej powiedzieć coś, co powinno być jajkiem. Trudno jest utrzymać świeżość jajka, więc często jest to po prostu mieszanka gliceryny, silikony i E552.
Prawie każdy fast food miesza gazowane napoje z wodą. Nie tylko oszczędzają na tym sporo pieniędzy, ale w ten sposób napój wydaje się „świeższy”.
Jeśli jeszcze nie zniechęciły cię fast foody, by cieszyć się ich smakiem, zjedz je na miejscu. Większość posiłków przygotowana jest z myślą o tym, by były zjedzone natychmiast. Frytki na przykład zachowują świeżość przed 5 minut, po tym czasie tracą smak. Można więc stwierdzić, że każdy produkt ma termin ważności liczony w minutach.