Znając jeden fakt, unikniesz straty sporych pieniędzy na wakacjach

Zamawiając jedzenie na wakacjach, należy być uważnym i nie pozostawiać niczego przypadkowi. Portfele turystów są łatwym łupem dla chciwych restauratorów, dlatego dobrze jest postawić na miejsca o nienagannej opinii. Przykład matactwa uprawianego we Włoszech pokazała znana tiktokerka.

ObrazekJedzenie na wakacjach. Jak nie zostać oszukanym? - Pyszności; foto: Canva

Przede wszystkim nie należy się dziwić temu, że na turystach się żeruje. To proste jak budowa cepa: restauratorzy z lokalami mieszczącymi się w obleganych, popularnych dzielnicach turystycznych chcą i muszą czerpać na nich zyski. I to jak największe, bo te miejsca niejednokrotnie w ciągu dwóch — trzech miesięcy muszą zarobić na cały rok. 

Obrazek
Jedzenie na wakacjach może się skończyć byciem oszukanym - Pyszności; foto: Canva

Ceny w takich miejscach są mocno zawyżane, ale byłoby to jeszcze do przełknięcia gdyby nie fakt, że i jedzenie często bywa też bardzo marnej jakości. Okej, dajmy na to, że jest to opinia dosyć subiektywna. A co powiesz na fakt, że restauracje takie sprzedają turystom zwykłą kranówkę za 15 zł? Albo — przyglądając się własnemu podwórku — zwykły wędzony ser z supermarketu za 30 zł? Bo to przecież oscypek, czyli "oryginalny wyrób regionalny".

Zwróć uwagę na jedzenie na wakacjach

To właśnie w "regionalności" jest pies pogrzebany. Przyjeżdżający z daleka turyści tylko czekają, żeby w końcu spróbować dań od lat kojarzonych z miejscem, które zwiedzają. To dlatego tiktokerka @ciarainitaly nagrała film, w którym ostrzega przed pochopnym wydawaniem pieniędzy na lody we Włoszech. Słynne, włoskie gelato. Co może pójść nie tak?

Otóż, jak zauważa tiktokerka, nie wszystkie gelaterie, czyli lodziarnie sprzedające włoskie lody, podchodzą do swoich klientów w sposób uczciwy.

Pokaże ci, czym jest "g***no prawda". (...) To nie są autentyczne włoskie lody, a jeśli sprzedawcy twierdzą inaczej, to kłamią, tylko spójrzcie

- zauważyła dziewczyna, po czym dodała, że w pokazanych przez nią fałszywych lodach gelato jest też mnóstwo konserwantów, emulgatorów i innych substancji o wątpliwej jakości i niespecjalnie korzystnym wpływem na zdrowie.

Pytanie w takim razie brzmi: jak, będąc laikiem, uniknąć bycia oszukanym? My uważamy, że dobrze jest odwiedzać lokale polecane przez osoby, które po prostu się na tym znają. Jeśli nie posiadasz takich znajomych, dobrze jest zajrzeć do tematycznych grup w mediach społecznościowych i poprosić o polecenie. W ten sposób nie tylko unikniesz zbędnego wydawania pieniędzy, ale również skosztujesz prawdziwych, oryginalnych gelato!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku