Znając jeden fakt, unikniesz straty sporych pieniędzy na wakacjach

Zamawiając jedzenie na wakacjach, należy być uważnym i nie pozostawiać niczego przypadkowi. Portfele turystów są łatwym łupem dla chciwych restauratorów, dlatego dobrze jest postawić na miejsca o nienagannej opinii. Przykład matactwa uprawianego we Włoszech pokazała znana tiktokerka.

ObrazekJedzenie na wakacjach. Jak nie zostać oszukanym? - Pyszności; foto: Canva

Przede wszystkim nie należy się dziwić temu, że na turystach się żeruje. To proste jak budowa cepa: restauratorzy z lokalami mieszczącymi się w obleganych, popularnych dzielnicach turystycznych chcą i muszą czerpać na nich zyski. I to jak największe, bo te miejsca niejednokrotnie w ciągu dwóch — trzech miesięcy muszą zarobić na cały rok. 

Obrazek
Jedzenie na wakacjach może się skończyć byciem oszukanym - Pyszności; foto: Canva

Ceny w takich miejscach są mocno zawyżane, ale byłoby to jeszcze do przełknięcia gdyby nie fakt, że i jedzenie często bywa też bardzo marnej jakości. Okej, dajmy na to, że jest to opinia dosyć subiektywna. A co powiesz na fakt, że restauracje takie sprzedają turystom zwykłą kranówkę za 15 zł? Albo — przyglądając się własnemu podwórku — zwykły wędzony ser z supermarketu za 30 zł? Bo to przecież oscypek, czyli "oryginalny wyrób regionalny".

Zwróć uwagę na jedzenie na wakacjach

To właśnie w "regionalności" jest pies pogrzebany. Przyjeżdżający z daleka turyści tylko czekają, żeby w końcu spróbować dań od lat kojarzonych z miejscem, które zwiedzają. To dlatego tiktokerka @ciarainitaly nagrała film, w którym ostrzega przed pochopnym wydawaniem pieniędzy na lody we Włoszech. Słynne, włoskie gelato. Co może pójść nie tak?

Otóż, jak zauważa tiktokerka, nie wszystkie gelaterie, czyli lodziarnie sprzedające włoskie lody, podchodzą do swoich klientów w sposób uczciwy.

Pokaże ci, czym jest "g***no prawda". (...) To nie są autentyczne włoskie lody, a jeśli sprzedawcy twierdzą inaczej, to kłamią, tylko spójrzcie

- zauważyła dziewczyna, po czym dodała, że w pokazanych przez nią fałszywych lodach gelato jest też mnóstwo konserwantów, emulgatorów i innych substancji o wątpliwej jakości i niespecjalnie korzystnym wpływem na zdrowie.

Pytanie w takim razie brzmi: jak, będąc laikiem, uniknąć bycia oszukanym? My uważamy, że dobrze jest odwiedzać lokale polecane przez osoby, które po prostu się na tym znają. Jeśli nie posiadasz takich znajomych, dobrze jest zajrzeć do tematycznych grup w mediach społecznościowych i poprosić o polecenie. W ten sposób nie tylko unikniesz zbędnego wydawania pieniędzy, ale również skosztujesz prawdziwych, oryginalnych gelato!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć