Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie

Usuwanie nasion z papryki potrafi zająć chwilę i nieraz skutkuje sporym bałaganem w kuchni. Tymczasem wystarczy jedno proste cięcie, aby wyskoczyły z warzywa wszystkie za jednym zamachem.

Nasiona z papryki można bardzo szybko usunąćNasiona z papryki można bardzo szybko usunąć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dokładne usuwanie nasion z papryk nie jest konieczne, kiedy wkładasz je do gulaszu lub zupy. Co innego w przypadku warzyw faszerowanych. Wtedy gniazda nasienne muszą zniknąć w całości. Zwłaszcza te, które znajdują się w zielonej papryce – pod wpływem obróbki termicznej mogą zrobić się gorzkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Jaką paprykę wybrać do faszerowania?

Papryki różnią się między sobą budową: jedne mają trzy, inne cztery komory nasienne. To zależy od odmiany i warunków uprawy, a nie od "płci" owocu – papryki nie dzielą się na męskie i żeńskie. Czasem mówi się, że te z trzema komorami lepiej nadają się do duszenia i gotowania, a te z czterema są wygodniejsze do jedzenia na surowo, ale nie jest to twarda zasada, a raczej kulinarna wskazówka. Tak czy inaczej, przed przygotowaniem potrawy warto usunąć nasiona. Nie trzeba jednak skrupulatnie wybierać każdego pojedynczego nasionka – wystarczy pozbyć się większości razem z gniazdem nasiennym.

Dwa sposoby nacinania papryki

Papryki do faszerowania możesz naciąć na dwa sposoby – wzdłuż lub w poprzek. Ale najpierw zacznij od umycia warzyw, po czym osusz je przy pomocy ręcznika papierowego.

Jeśli chcesz nadziewać całą paprykę, ostrym nożem natnij ją na wysokości ok. 2 cm poniżej ogonka. Następnie podważ kciukiem czapeczkę i wyciągnij razem z całym gniazdem nasiennym. Z czapeczki odetnij nasiona, jeśli chcesz fantazyjnie przykryć papryki.

Drugi sposób polega na przecięciu papryki wzdłuż tak, aby powstały dwie łódeczki. Wtedy gniazdo nasienne również zostanie przekrojone na pół. Nasiona i błony możesz usunąć przy pomocy łyżki stołowej.

Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇