Takich wielkanocnych jajek faszerowanych nie widziałeś. Znikają z talerza w sekundę
Jajka faszerowane to wielkanocna klasyka, której wykonanie ewoluuje wraz z czasem. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na tę przekąskę, który ma potencjał na wprowadzenie w świąteczny obieg zupełnie nowej receptury.
21.03.2023 | aktual.: 21.03.2023 17:39
Przed gospodarzami i gospodyniami wielkanocnego spotkania rodzinnego stoi — jak co roku — nie lada wyzwanie. Bywa przecież tak, że przy stole zasiada naprawdę sporo osób, na dodatek takich, które przyjechały z różnych części kraju. To z kolei, jak wiemy, wiąże się z różnymi gustami i tradycjami dotyczącymi świątecznych posiłków.
W takiej sytuacji można poradzić sobie na dwa sposoby. Pierwszy: wygrać miliony w loterii i zamówić catering wielkanocny od Magdy Gessler, którego ceny do dzisiaj nie pozwalają nam w spokoju zasnąć. Drugi: sporządzić spis takich przepisów, których wykonanie gwarantuje na tym polu pełen sukces. Jedną z takich perełek znajdziesz poniżej.
"Jajka, które w sekundę znikną z waszego wielkanocnego stołu" - rozpoczęła swoje nagranie @agata_w_kuchni, popularna tiktokerka. O jej pomyśle na jajka faszerowane z całą pewnością można powiedzieć dwie rzeczy: jest kontrowersyjny i absolutnie zachęcający. Co więcej, w naszej opinii, już po pierwszym kęsie wszyscy goście nabiorą już tylko jednej opinii: te jajka faszerowane są po prostu boskie.
Jesteś ciekaw, jak się je przyrządza? Bardzo prosimy: oto pełna receptura:
Jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem
Składniki:
- 4 jajka + 1 do panierki
- 5 plasterków boczku
- 1,5 łyżki majonezu
- szczypiorek
- bułka tarta
- sól, pieprz
- mąka
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardow osolonej wodzie. Boczek usmaż na suchej patelni do "konsystencji chipsów", a później odstaw go do ostygnięcia. Szczypiorek posiekaj.
Z ugotowanych jajek wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj do nich majonez, boczek poszarpany na drobne kawałki, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
Czas na panierowanie białek. Rób to kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Następnie usmaż je na głębokim oleju i odsącz z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Przygotowany farsz przełóż do usmażonych białek. Smacznego!
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube, który dosłownie cofnie cię w czasie do dzieciństwa.