Takich wielkanocnych jajek faszerowanych nie widziałeś. Znikają z talerza w sekundę

Jajka faszerowane to wielkanocna klasyka, której wykonanie ewoluuje wraz z czasem. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na tę przekąskę, który ma potencjał na wprowadzenie w świąteczny obieg zupełnie nowej receptury.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Przed gospodarzami i gospodyniami wielkanocnego spotkania rodzinnego stoi — jak co roku — nie lada wyzwanie. Bywa przecież tak, że przy stole zasiada naprawdę sporo osób, na dodatek takich, które przyjechały z różnych części kraju. To z kolei, jak wiemy, wiąże się z różnymi gustami i tradycjami dotyczącymi świątecznych posiłków.

Obrazek
Jajka faszerowane - Pyszności; foto: TikTok: agata_w_kuchni

W takiej sytuacji można poradzić sobie na dwa sposoby. Pierwszy: wygrać miliony w loterii i zamówić catering wielkanocny od Magdy Gessler, którego ceny do dzisiaj nie pozwalają nam w spokoju zasnąć. Drugi: sporządzić spis takich przepisów, których wykonanie gwarantuje na tym polu pełen sukces. Jedną z takich perełek znajdziesz poniżej.

"Jajka, które w sekundę znikną z waszego wielkanocnego stołu" - rozpoczęła swoje nagranie @agata_w_kuchni, popularna tiktokerka. O jej pomyśle na jajka faszerowane z całą pewnością można powiedzieć dwie rzeczy: jest kontrowersyjny i absolutnie zachęcający. Co więcej, w naszej opinii, już po pierwszym kęsie wszyscy goście nabiorą już tylko jednej opinii: te jajka faszerowane są po prostu boskie.

Jesteś ciekaw, jak się je przyrządza? Bardzo prosimy: oto pełna receptura:

Jajka faszerowane z chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 4 jajka + 1 do panierki
  • 5 plasterków boczku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardow osolonej wodzie. Boczek usmaż na suchej patelni do "konsystencji chipsów", a później odstaw go do ostygnięcia. Szczypiorek posiekaj.

Z ugotowanych jajek wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj do nich majonez, boczek poszarpany na drobne kawałki, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.

Czas na panierowanie białek. Rób to kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Następnie usmaż je na głębokim oleju i odsącz z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Przygotowany farsz przełóż do usmażonych białek. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube, który dosłownie cofnie cię w czasie do dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀