PrzepisTakie śniadanie było hitem PRL. Dziś już o nim zapomnieliśmy, a jest szybkie i pyszne

Takie śniadanie było hitem PRL. Dziś już o nim zapomnieliśmy, a jest szybkie i pyszne

Chleb w jajkach to jedno z kultowych dań okresu PRL/źródło: Ivan/Adobe Stock
Chleb w jajkach to jedno z kultowych dań okresu PRL/źródło: Ivan/Adobe Stock
Marzena Pęcak
31.07.2023 06:26, aktualizacja: 31.07.2023 07:40

Masz dość oklepanego śniadania? Szukasz ciekawej alternatywy dla jajecznicy, parówek lub kanapek? Zrób chleb w jajku, a na pewno nie pożałujesz. W czasach PRL był to prawdziwy rarytas.

Chyba zgodzisz się ze mną, że gotowanie i serwowanie w kółko tych samych posiłków bardzo szybko się nudzi. Dlatego też warto sięgać do korzeni i w starych zapiskach mamy lub babci znaleźć kulinarne perełki. Zawsze też możesz usiąść spokojnie i wrócić pamięcią do szczęśliwych lat dzieciństwa, aby przypomnieć sobie, jakimi rarytasami się wtedy zajadałeś.

Tak właśnie zrobiłam ja, kiedy wczoraj rano stałam w kuchni i chciałam przygotować śniadanie dla swoich maluchów. Z racji, że miałam chwilę wolnego, postanowiłam nie działać na autopilocie. Wręcz przeciwnie, zrobiłam sobie na spokojnie kawę i zaczęłam wspominać dawne lata, w poszukiwaniu pomysłu na śniadanie. I udało się.

Pamiętasz chleb w jajku?

Nie wiem, czy pamiętasz te czasy, ale ja jako dzieciak zajadałam się chlebem w jajkach prosto z patelni. Była to dla mnie prawdziwa uczta, na którą za każdym razem czekałam z ogromną niecierpliwością. Mogłoby się wydawać, że nie ma w tym przepisie żadnego "wow", ale to tylko pozory. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w genialnym smaku jajecznego śniadania na całe życie. Ta niesamowita chrupkość i puszystość jednocześnie. Tego po prostu nie sposób opisać słowami!

Dopiero kiedy trochę podrosłam, dowiedziałam się, że opisywany dzisiaj przepis był kultowym śniadanie w okresie PRL. I w sumie ma to sens. Jajka i chleb na pewno można było kupić dużo łatwiej niż np. mięso. Wiedziałeś o tym?

Smażony chleb w jajkach to gotowa receptura na szybkie i smaczne śniadanie/źródło: antonkorobkov/Adobe Stock
Smażony chleb w jajkach to gotowa receptura na szybkie i smaczne śniadanie/źródło: antonkorobkov/Adobe Stock

Przepis na chleb w jajkach krok po kroku

Jeśli jakimś cudem nie próbowałeś dotąd kultowego przepisu z okresu PRL, nie zwlekaj i zmień ten stan rzeczy jeszcze dziś. Na pewno nie pożałujesz, bo genialne śniadanie zrobisz w mgnieniu oka. I do tego z produktów, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Nie musisz więc nawet wychodzić na zakupy. Prościej i szybciej się nie da!

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 6 kromek chleba,
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz wg uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od pokrojenia chleba w cienkie kromki. I tu kolejna dobra wiadomość. Do przepisu możesz użyć spokojnie pieczywa, które nie jest pierwszej świeżości. Tym samym nie zmarnuje się ani jedna kromka chleba.
  2. W głębokim talerzu rozbij jajka i dopraw je do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu.
  3. Na palniku ustaw patelnię i zacznij ją rozgrzewać z dodatkiem masła na pokładzie.
  4. Na koniec zamocz dokładnie każdą kromkę chleba w jajecznej mieszance i przełóż na patelnię.
  5. Smaż po 2-3 minuty na każdej stronie.
  6. Gotowe kanapki przed zabraniem ich z patelni powinny nabrać złocistych rumieńców. Smacznego!

Takie śniadanie możesz serwować zarówno solo, jak i z ulubionym sosem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na talerzu pojawiły się również zdrowe i kolorowe warzywa. Ostateczny wybór zależy tylko od ciebie. Ale nie martw się, niezależnie którą opcję wybierzesz, jestem pewna, że genialne śniadanie zniknie z talerzy do ostatniego okruszka. Po prostu nie ma innej opcji!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także