Takie śniadanie było hitem PRL. Dziś już o nim zapomnieliśmy, a jest szybkie i pyszne

Masz dość oklepanego śniadania? Szukasz ciekawej alternatywy dla jajecznicy, parówek lub kanapek? Zrób chleb w jajku, a na pewno nie pożałujesz. W czasach PRL był to prawdziwy rarytas.

ObrazekChleb w jajkach to jedno z kultowych dań okresu PRL/źródło: Ivan/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że gotowanie i serwowanie w kółko tych samych posiłków bardzo szybko się nudzi. Dlatego też warto sięgać do korzeni i w starych zapiskach mamy lub babci znaleźć kulinarne perełki. Zawsze też możesz usiąść spokojnie i wrócić pamięcią do szczęśliwych lat dzieciństwa, aby przypomnieć sobie, jakimi rarytasami się wtedy zajadałeś.

Tak właśnie zrobiłam ja, kiedy wczoraj rano stałam w kuchni i chciałam przygotować śniadanie dla swoich maluchów. Z racji, że miałam chwilę wolnego, postanowiłam nie działać na autopilocie. Wręcz przeciwnie, zrobiłam sobie na spokojnie kawę i zaczęłam wspominać dawne lata, w poszukiwaniu pomysłu na śniadanie. I udało się.

Pamiętasz chleb w jajku?

Nie wiem, czy pamiętasz te czasy, ale ja jako dzieciak zajadałam się chlebem w jajkach prosto z patelni. Była to dla mnie prawdziwa uczta, na którą za każdym razem czekałam z ogromną niecierpliwością. Mogłoby się wydawać, że nie ma w tym przepisie żadnego "wow", ale to tylko pozory. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w genialnym smaku jajecznego śniadania na całe życie. Ta niesamowita chrupkość i puszystość jednocześnie. Tego po prostu nie sposób opisać słowami!

Dopiero kiedy trochę podrosłam, dowiedziałam się, że opisywany dzisiaj przepis był kultowym śniadanie w okresie PRL. I w sumie ma to sens. Jajka i chleb na pewno można było kupić dużo łatwiej niż np. mięso. Wiedziałeś o tym?

Obrazek
Smażony chleb w jajkach to gotowa receptura na szybkie i smaczne śniadanie/źródło: antonkorobkov/Adobe Stock

Przepis na chleb w jajkach krok po kroku

Jeśli jakimś cudem nie próbowałeś dotąd kultowego przepisu z okresu PRL, nie zwlekaj i zmień ten stan rzeczy jeszcze dziś. Na pewno nie pożałujesz, bo genialne śniadanie zrobisz w mgnieniu oka. I do tego z produktów, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Nie musisz więc nawet wychodzić na zakupy. Prościej i szybciej się nie da!

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 6 kromek chleba,
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz wg uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od pokrojenia chleba w cienkie kromki. I tu kolejna dobra wiadomość. Do przepisu możesz użyć spokojnie pieczywa, które nie jest pierwszej świeżości. Tym samym nie zmarnuje się ani jedna kromka chleba.
  2. W głębokim talerzu rozbij jajka i dopraw je do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu.
  3. Na palniku ustaw patelnię i zacznij ją rozgrzewać z dodatkiem masła na pokładzie.
  4. Na koniec zamocz dokładnie każdą kromkę chleba w jajecznej mieszance i przełóż na patelnię.
  5. Smaż po 2-3 minuty na każdej stronie.
  6. Gotowe kanapki przed zabraniem ich z patelni powinny nabrać złocistych rumieńców. Smacznego!

Takie śniadanie możesz serwować zarówno solo, jak i z ulubionym sosem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na talerzu pojawiły się również zdrowe i kolorowe warzywa. Ostateczny wybór zależy tylko od ciebie. Ale nie martw się, niezależnie którą opcję wybierzesz, jestem pewna, że genialne śniadanie zniknie z talerzy do ostatniego okruszka. Po prostu nie ma innej opcji!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥