Takie wafelki robiła dla mnie babcia. Ich smak na zawsze utkwił w mojej pamięci

Ten uzależniający smak wafli przekładanych kakaową masą pamiętam do dzisiaj. Babcia szykowała je zazwyczaj na niedzielę, do popołudniowej herbaty. Pamiętacie jeszcze ten deser?

Smak wafli robionych przez babcie jest nie do podrobieniaSmak wafli robionych przez babcie jest nie do podrobienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dzisiaj już nie sięga się po takie specjały, bo margaryna, bo mleko w proszku. W czasach dostatku mamy wybór, niegdyś jednak na takie smakołyki patrzono z uwielbieniem. U mnie i na wafle, i na przyrządzany z nich deser mówiono andruty. Większość jednak zna je pod nazwą piszinger.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Wafle jak z PRL-u z mlekiem w proszku. Smak nie do podrobienia

Z margaryną i mlekiem w proszku, z nutką kakao i porządną dawką cukru. Przepis na masę kakaową do andrutów jest wynikiem kreatywnego podejścia gospodyń do wszechobecnych braków w epoce PRL-u. Masa ta miała imitować smak czekolady, o której można było jedynie pomarzyć. Nie było to odwzorowanie jeden do jednego, jednak - przyznać trzeba - smaku margarynowej masy nie da się zapomnieć.

Przepis ten nawiązuje do klasycznego wiedeńskiego torcika Pischinger. Deser ten składa się z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową. Do jego przygotowania używa się masła, śmietanki, posiekanych orzechów włoskich oraz czekolady o dużej zawartości kakao. Całość natomiast pokryta jest warstwą czekoladowego lukru. Babcine wafle to tańsza podróbka tego deseru, ale wciąż są warte grzechu.

Wafle z kakaową masą był hitem PRL-u
Wafle przekładane słodką masą był hitem PRL-u © Adobe Stock

Wafle przekładane kremem kakaowym. Przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g margaryny,
  • 220 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 70 g mleka w proszku.

Przygotowanie:

  1. Margarynę podgrzej na małym ogniu z cukrem, mlekiem i kakao, aż składniki połączą się. Po tym odstaw całość do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodaj mleko w proszku. Wymieszaj całość tak, by nie pozostawić grudek.
  3. Gotowy krem rozcieraj na gładkiej stronie wafli i przykrywaj drugim waflem o chropowatej powierzchni.
  4. Gotowe wafle przykryj papierem do pieczenia i dociąż np. deską do krojenia i garnkiem. Pozostaw je tak na minimum 2 godziny. Po tym czasie będą gotowe do pokrojenia.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują