Takie wafelki robiła dla mnie babcia. Ich smak na zawsze utkwił w mojej pamięci
Ten uzależniający smak wafli przekładanych kakaową masą pamiętam do dzisiaj. Babcia szykowała je zazwyczaj na niedzielę, do popołudniowej herbaty. Pamiętacie jeszcze ten deser?
02.11.2023 10:21
Dzisiaj już nie sięga się po takie specjały, bo margaryna, bo mleko w proszku. W czasach dostatku mamy wybór, niegdyś jednak na takie smakołyki patrzono z uwielbieniem. U mnie i na wafle, i na przyrządzany z nich deser mówiono andruty. Większość jednak zna je pod nazwą piszinger.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wafle jak z PRL-u z mlekiem w proszku. Smak nie do podrobienia
Z margaryną i mlekiem w proszku, z nutką kakao i porządną dawką cukru. Przepis na masę kakaową do andrutów jest wynikiem kreatywnego podejścia gospodyń do wszechobecnych braków w epoce PRL-u. Masa ta miała imitować smak czekolady, o której można było jedynie pomarzyć. Nie było to odwzorowanie jeden do jednego, jednak - przyznać trzeba - smaku margarynowej masy nie da się zapomnieć.
Przepis ten nawiązuje do klasycznego wiedeńskiego torcika Pischinger. Deser ten składa się z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową. Do jego przygotowania używa się masła, śmietanki, posiekanych orzechów włoskich oraz czekolady o dużej zawartości kakao. Całość natomiast pokryta jest warstwą czekoladowego lukru. Babcine wafle to tańsza podróbka tego deseru, ale wciąż są warte grzechu.
Wafle przekładane kremem kakaowym. Przepis
Składniki:
- 1 opakowanie wafli,
- 3 łyżki kakao,
- 250 g margaryny,
- 220 g cukru,
- 125 ml mleka,
- 70 g mleka w proszku.
Przygotowanie:
- Margarynę podgrzej na małym ogniu z cukrem, mlekiem i kakao, aż składniki połączą się. Po tym odstaw całość do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodaj mleko w proszku. Wymieszaj całość tak, by nie pozostawić grudek.
- Gotowy krem rozcieraj na gładkiej stronie wafli i przykrywaj drugim waflem o chropowatej powierzchni.
- Gotowe wafle przykryj papierem do pieczenia i dociąż np. deską do krojenia i garnkiem. Pozostaw je tak na minimum 2 godziny. Po tym czasie będą gotowe do pokrojenia.