Takie wafelki robiła dla mnie babcia. Ich smak na zawsze utkwił w mojej pamięci

Ten uzależniający smak wafli przekładanych kakaową masą pamiętam do dzisiaj. Babcia szykowała je zazwyczaj na niedzielę, do popołudniowej herbaty. Pamiętacie jeszcze ten deser?

Smak wafli robionych przez babcie jest nie do podrobieniaSmak wafli robionych przez babcie jest nie do podrobienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dzisiaj już nie sięga się po takie specjały, bo margaryna, bo mleko w proszku. W czasach dostatku mamy wybór, niegdyś jednak na takie smakołyki patrzono z uwielbieniem. U mnie i na wafle, i na przyrządzany z nich deser mówiono andruty. Większość jednak zna je pod nazwą piszinger.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Wafle jak z PRL-u z mlekiem w proszku. Smak nie do podrobienia

Z margaryną i mlekiem w proszku, z nutką kakao i porządną dawką cukru. Przepis na masę kakaową do andrutów jest wynikiem kreatywnego podejścia gospodyń do wszechobecnych braków w epoce PRL-u. Masa ta miała imitować smak czekolady, o której można było jedynie pomarzyć. Nie było to odwzorowanie jeden do jednego, jednak - przyznać trzeba - smaku margarynowej masy nie da się zapomnieć.

Przepis ten nawiązuje do klasycznego wiedeńskiego torcika Pischinger. Deser ten składa się z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową. Do jego przygotowania używa się masła, śmietanki, posiekanych orzechów włoskich oraz czekolady o dużej zawartości kakao. Całość natomiast pokryta jest warstwą czekoladowego lukru. Babcine wafle to tańsza podróbka tego deseru, ale wciąż są warte grzechu.

Wafle z kakaową masą był hitem PRL-u
Wafle przekładane słodką masą był hitem PRL-u © Adobe Stock

Wafle przekładane kremem kakaowym. Przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g margaryny,
  • 220 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 70 g mleka w proszku.

Przygotowanie:

  1. Margarynę podgrzej na małym ogniu z cukrem, mlekiem i kakao, aż składniki połączą się. Po tym odstaw całość do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodaj mleko w proszku. Wymieszaj całość tak, by nie pozostawić grudek.
  3. Gotowy krem rozcieraj na gładkiej stronie wafli i przykrywaj drugim waflem o chropowatej powierzchni.
  4. Gotowe wafle przykryj papierem do pieczenia i dociąż np. deską do krojenia i garnkiem. Pozostaw je tak na minimum 2 godziny. Po tym czasie będą gotowe do pokrojenia.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥