Takie wafelki robiła dla mnie babcia. Ich smak na zawsze utkwił w mojej pamięci

Ten uzależniający smak wafli przekładanych kakaową masą pamiętam do dzisiaj. Babcia szykowała je zazwyczaj na niedzielę, do popołudniowej herbaty. Pamiętacie jeszcze ten deser?

Smak wafli robionych przez babcie jest nie do podrobieniaSmak wafli robionych przez babcie jest nie do podrobienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dzisiaj już nie sięga się po takie specjały, bo margaryna, bo mleko w proszku. W czasach dostatku mamy wybór, niegdyś jednak na takie smakołyki patrzono z uwielbieniem. U mnie i na wafle, i na przyrządzany z nich deser mówiono andruty. Większość jednak zna je pod nazwą piszinger.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Wafle jak z PRL-u z mlekiem w proszku. Smak nie do podrobienia

Z margaryną i mlekiem w proszku, z nutką kakao i porządną dawką cukru. Przepis na masę kakaową do andrutów jest wynikiem kreatywnego podejścia gospodyń do wszechobecnych braków w epoce PRL-u. Masa ta miała imitować smak czekolady, o której można było jedynie pomarzyć. Nie było to odwzorowanie jeden do jednego, jednak - przyznać trzeba - smaku margarynowej masy nie da się zapomnieć.

Przepis ten nawiązuje do klasycznego wiedeńskiego torcika Pischinger. Deser ten składa się z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową. Do jego przygotowania używa się masła, śmietanki, posiekanych orzechów włoskich oraz czekolady o dużej zawartości kakao. Całość natomiast pokryta jest warstwą czekoladowego lukru. Babcine wafle to tańsza podróbka tego deseru, ale wciąż są warte grzechu.

Wafle z kakaową masą był hitem PRL-u
Wafle przekładane słodką masą był hitem PRL-u © Adobe Stock

Wafle przekładane kremem kakaowym. Przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g margaryny,
  • 220 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 70 g mleka w proszku.

Przygotowanie:

  1. Margarynę podgrzej na małym ogniu z cukrem, mlekiem i kakao, aż składniki połączą się. Po tym odstaw całość do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodaj mleko w proszku. Wymieszaj całość tak, by nie pozostawić grudek.
  3. Gotowy krem rozcieraj na gładkiej stronie wafli i przykrywaj drugim waflem o chropowatej powierzchni.
  4. Gotowe wafle przykryj papierem do pieczenia i dociąż np. deską do krojenia i garnkiem. Pozostaw je tak na minimum 2 godziny. Po tym czasie będą gotowe do pokrojenia.

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy