PrzepisPrzekąskiTatar z wędzonego łososia z kaparami. Pyszny przepis, składniki, wykonanie. Z czym podawać?

Tatar z wędzonego łososia z kaparami. Pyszny przepis, składniki, wykonanie. Z czym podawać?

Tatar z wędzonego łososia z kaparami. Pyszny przepis, składniki, wykonanie. Z czym podawać?
Ewa

17.03.2022 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pyszny tatar z wędzonego łososia to danie jak z najlepszej restauracji. Przepis na niego jest naprawdę prosty i z łatwością przygotujesz wyśmienitego tatara w swoim domu.

Tatar z wędzonego łososia z kaparami – jak zrobić, z czym podawać?

Chociaż tatar kojarzy się nam głównie z surową wołowiną, to jego rybna wersja staje się coraz popularniejsza. Wędzony łosoś to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za surowym mięsem.

Elegancka przystawka sprawdzi się na każdej imprezie, urodzinach czy świętach. To również super pomysł na lekką kolację.

Naszego tatara z wędzonego łososia z kaparami podaliśmy na ogórkach. Dzięki foremce uzyskaliśmy fantastyczny kształt. Tatara możesz serwować również na kawałku ciemnego pieczywa. W takiej formie będzie prezentował się równie dobrze!

W przygotowaniu naszego tatara z łososia pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Przepis na pyszny tatar z wędzonego łososia z kaparami poniżej. Sprawdź składniki i wykonanie.

Składniki

Tatar z wędzonego łososia z kaparami – składniki

  1. 3 ogórki gruntowe
  2. 250 g serka śmietankowego
  3. 300 g wędzonego łososia
  4. 1 łyżeczka musztardy dijon
  5. 1 łyżka kaparów
  6. 1/2 szklanki świeżego koperku
  7. 2 łyżki oliwy
  8. szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić tatara z wędzonego łososia z kaparami?

Przygotowanie naszego tatara z wędzonego łososia nie zajmie Ci zbyt dużo czasu, a efekt końcowy jest po prostu niesamowity.

Zacznijmy od przygotowania ogórków, które będą podstawką dla naszego tatara. Podziel ogórki w cienkie plastry. W tym celu użyj robota kuchennego. Pamiętaj, żeby wcześniej je umyć. Nie obieraj ich ze skórki.

Urządzenie przyda się również do przygotowania tatara. Aby to zrobić połącz: serek śmietankowy, musztardę dijon, wędzonego łososia, kapary, świeży koperek, sól oraz pieprz.

Serek śmietankowy to serek typu Łaciaty, Almette lub Twój Smak. Kapary nadają delikatnie ostrego, słono-kwaśnego smaku. Jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, to możesz zamiast nich dodać ogórka konserwowego i trochę cebuli.

Serwowanie wędzonego łososia z kaparami

Nasz tatar jest już prawie gotowy.

Ułóż plastry ogórka (jak na zdjęciu poniżej). Polej je delikatnie oliwą. Będą "talerzem" dla naszego tatara.

Na wierzchu ułóż foremkę i umieść w niej tatara. Jeśli nie masz takiej foremki, to tatara możesz również podawać w formie kulki. Zamiast ogórków możesz użyć żytniego pieczywa lub pumpernikla.

Na koniec udekoruj według upodobania. Sprawdzi się tutaj kawałek cytryny, natka pietruszki, gałązka koperku czy kilka kaparów.

Gotowe!

Przygotowanie eleganckiego tatara z łososia wędzonego jest naprawdę proste. A jeśli jakimś cudem zostanie Ci go trochę po imprezie, to z powodzeniem możesz zjeść go w formie pasty na kanapkę.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także