Te babeczki robię bez włączania miksera, Idealne, kiedy najdzie ochota na słodkie

Są proste w przygotowaniu i tak smaczne, że aż chce się je piec i jeść na okrągło. Te pyszne babeczki uratują, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Pyszne babeczki bez mikseraPyszne babeczki bez miksera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czasami nie potrzeba wiele, by zachwycić smakiem i stworzyć pyszny podwieczorek. Wystarczy kilka prostych składników i minimum wysiłku włożone w przemieszanie masy. To przepis idealny na leniwy weekend czy popołudniową zachciankę na coś słodkiego. Każda okazja jest dobra, by skusić się na pyszne babeczki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Proste babeczki bez miksera

To przepis, który warto mieć w zanadrzu, gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Suche składniki miesza się i łączy z mokrymi. Po kilkunastu minutach w piekarniku mamy babeczki tak smaczne, że na jednej nie da się skończyć. Śmiało mogłyby być sprzedawane w cukierniach.

Babeczki  - Pyszności
Babeczki - Pyszności © Canva | stockfoodgmbh

Do pieczenia przyda się także wykałaczka, na przykład długa do szaszłyków. Przy jej pomocy sprawdzamy, czy wnętrze jest już gotowe. Sam przepis to dopiero wstęp do babeczkowych eksperymentów. Możesz wzbogacić masę o startą skórkę cytryny, posiekane orzechy, rodzynki czy żurawiną, dodać kawałki czekolady lub wlać kilka kropli olejku. Wnętrze możesz wypełnić budyniem, dżemem lub czekoladą. Wystarczy wlać nieco masy do foremki, dodać nadzienie i przykryć masą.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko
  • pół szklanki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i przemieszaj.
  2. W drugiej dużej misce połącz olej, jajko, mleko.
  3. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników.
  4. Powstałą masą wypełnij foremki na babeczki do ok. 2/3 wysokości. Możesz w połowie wypełniania dodać do środka wybrane nadzienie.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek.

Gotowe babeczki możesz udekorować cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą polewą. Sprawdzi się także krem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone i dekoracją ze świeżych owoców. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇