Te babeczki robię bez włączania miksera, Idealne, kiedy najdzie ochota na słodkie

Są proste w przygotowaniu i tak smaczne, że aż chce się je piec i jeść na okrągło. Te pyszne babeczki uratują, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Pyszne babeczki bez mikseraPyszne babeczki bez miksera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czasami nie potrzeba wiele, by zachwycić smakiem i stworzyć pyszny podwieczorek. Wystarczy kilka prostych składników i minimum wysiłku włożone w przemieszanie masy. To przepis idealny na leniwy weekend czy popołudniową zachciankę na coś słodkiego. Każda okazja jest dobra, by skusić się na pyszne babeczki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Proste babeczki bez miksera

To przepis, który warto mieć w zanadrzu, gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Suche składniki miesza się i łączy z mokrymi. Po kilkunastu minutach w piekarniku mamy babeczki tak smaczne, że na jednej nie da się skończyć. Śmiało mogłyby być sprzedawane w cukierniach.

Babeczki  - Pyszności
Babeczki - Pyszności © Canva | stockfoodgmbh

Do pieczenia przyda się także wykałaczka, na przykład długa do szaszłyków. Przy jej pomocy sprawdzamy, czy wnętrze jest już gotowe. Sam przepis to dopiero wstęp do babeczkowych eksperymentów. Możesz wzbogacić masę o startą skórkę cytryny, posiekane orzechy, rodzynki czy żurawiną, dodać kawałki czekolady lub wlać kilka kropli olejku. Wnętrze możesz wypełnić budyniem, dżemem lub czekoladą. Wystarczy wlać nieco masy do foremki, dodać nadzienie i przykryć masą.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko
  • pół szklanki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i przemieszaj.
  2. W drugiej dużej misce połącz olej, jajko, mleko.
  3. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników.
  4. Powstałą masą wypełnij foremki na babeczki do ok. 2/3 wysokości. Możesz w połowie wypełniania dodać do środka wybrane nadzienie.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek.

Gotowe babeczki możesz udekorować cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą polewą. Sprawdzi się także krem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone i dekoracją ze świeżych owoców. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża