Te babeczki robię bez włączania miksera, Idealne, kiedy najdzie ochota na słodkie
Są proste w przygotowaniu i tak smaczne, że aż chce się je piec i jeść na okrągło. Te pyszne babeczki uratują, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Czasami nie potrzeba wiele, by zachwycić smakiem i stworzyć pyszny podwieczorek. Wystarczy kilka prostych składników i minimum wysiłku włożone w przemieszanie masy. To przepis idealny na leniwy weekend czy popołudniową zachciankę na coś słodkiego. Każda okazja jest dobra, by skusić się na pyszne babeczki
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana
Proste babeczki bez miksera
To przepis, który warto mieć w zanadrzu, gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Suche składniki miesza się i łączy z mokrymi. Po kilkunastu minutach w piekarniku mamy babeczki tak smaczne, że na jednej nie da się skończyć. Śmiało mogłyby być sprzedawane w cukierniach.
Do pieczenia przyda się także wykałaczka, na przykład długa do szaszłyków. Przy jej pomocy sprawdzamy, czy wnętrze jest już gotowe. Sam przepis to dopiero wstęp do babeczkowych eksperymentów. Możesz wzbogacić masę o startą skórkę cytryny, posiekane orzechy, rodzynki czy żurawiną, dodać kawałki czekolady lub wlać kilka kropli olejku. Wnętrze możesz wypełnić budyniem, dżemem lub czekoladą. Wystarczy wlać nieco masy do foremki, dodać nadzienie i przykryć masą.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko
- pół szklanki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i przemieszaj.
- W drugiej dużej misce połącz olej, jajko, mleko.
- Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników.
- Powstałą masą wypełnij foremki na babeczki do ok. 2/3 wysokości. Możesz w połowie wypełniania dodać do środka wybrane nadzienie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od wielkości foremek.
Gotowe babeczki możesz udekorować cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą polewą. Sprawdzi się także krem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone i dekoracją ze świeżych owoców. Smacznego!