PrzepisNapojeTe drinki zrobią furorę na każdej imprezie. Nie potrzebujesz ani grama alkoholu

Te drinki zrobią furorę na każdej imprezie. Nie potrzebujesz ani grama alkoholu

Moktajle
Moktajle
Źródło zdjęć: © Getty Images | ViewApart

04.02.2024 14:11, aktual.: 04.02.2024 15:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To idealna propozycja dla osób, które z różnych względów nie sięgają po alkohol. "Bezprocentowy" moktajl może zachwycić smakiem, ale przy okazji zapewnić także sporą dawkę potrzebnych o tej porze roku składników odżywczych. Prezentujemy kilka propozycji pysznych napojów…

Pikantny moktajl z hibiskusem

Zaczynamy od przygotowania syropu z suszonych kwiatów hibiskusa (dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością). Potrzebujemy ich około ¼ szklanki. Roślinny susz zalewamy wrzącą wodą (2 szklanki) i pozostawiamy do zaparzenia na około 10 minut. Po tym czasie przecedzamy, a do ciepłego naparu dodajemy cukier (pół szklanki). Mieszamy, aż do rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do wypełnionego lodem shakera dolewamy syrop z hibiskusa (100 ml), świeżo wyciśnięty sok z cytryny (2 łyżki) oraz dodajemy… kilka plasterków ostrej papryczki jalapeno. Wstrząsamy przez 15-20 sekund, po czym przelewamy do kieliszka koktajlowego, uzupełniamy schłodzoną wodą gazowaną. Moktajl serwujemy z plasterkiem cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mojito

Tradycyjnie w składzie tego pochodzącego z Kuby drinku znajduje się rum, ale okazuje się, że pyszne i orzeźwiające Mojito przygotujemy też bez dodatku alkoholu. Jak to zrobić?

Pokrojoną w cząstki limonkę oraz garść świeżych listków mięty wrzucamy do shakera, dorzucamy pokruszony lód (szklanka), dolewamy gazowaną wodę mineralną i napój typu tonic (po pół szklanki), a następnie dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanek, dekorujemy plasterkiem limonki i od razu podajemy – Mojito, także bezalkoholowe, powinno się pić schłodzone.

Moktajl z sokiem aloesowym

Sok z aloesu ma charakterystyczny, gorzkawy smak, ale również wykazuje właściwości prozdrowotne – reguluje pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność, a nawet łagodzi objawy alergii. Warto go wykorzystać do przygotowania moktajlu.

Zadanie jest bardzo proste. Do shakera wlewamy sok z grejpfruta (szklanka), syrop z agawy (3-4 łyżki) oraz sok z aloesu (3 łyżki). Wstrząsamy przez kilkanaście sekund, po czym przelewamy do szklanki, uzupełniamy gazowaną wodą mineralną oraz dekorujemy listkami świeżej szałwii.

Kombucha moktajl

Pochodzący z Chin fermentowany napój herbaciany o przyjemnie kwaśnym, lekko owocowym smaku wykazuje sporo wartości odżywczych i jest silnym probiotykiem. Kombuchę warto wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego moktajlu.

Do tego napoju świetnie nadaje się kombucha imbirowa, przyjemnie musująca i rozgrzewająca. Do szklanki koktajlowej wsypujemy kostki lodu, dolewamy sok z limonki (łyżeczka), zalewamy kombuchą i mieszamy długą łyżeczką. Moktajl serwujemy z kawałkiem limonki, listkami świeżej bazylii oraz cieniutkimi plasterkami jabłka, najlepiej lekko kwaśnego.

Blue Lagoon

Efektowny, błękitny koktajl, którego receptura narodziła się podobno na początku XX wieku w paryskim Harry’s New York Bar. Niezwykły kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao wytwarzanemu ze słodkich i gorzkich pomarańczy, z dodatkiem specjalnego barwnika.

Blue Curacao można też kupić w wersji bezalkoholowej. Bezprocentowy likier (80 ml) wlewamy do shakera, razem z sokiem grejpfrutowym (160 ml) i ananasowym (120 ml). Dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do szklanek, które dekorujemy plasterkami limonki.

Moktajl z zielonej herbaty

Chińczycy piją go już od ponad 4 tysięcy lat, dlatego napar z suszonych liści herbaty, niepoddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata. Zielona herbata wykazuje wiele cennych właściwości, pomaga m.in. zapobiegać chorobom układu krążenia, przyspiesza metabolizm i poprawia koncentrację. Przygotowany z niej moktajl działa również pobudzająco.

Zieloną herbatę (6 torebek) zaparzamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (4 szklanki) przez trzy minuty. Dodajemy miód (łyżka), a po jego rozpuszczeniu wlewamy napój do dzbanka, dolewamy schłodzony sok z białych winogron (2 szklanki) oraz dorzucamy pokrojone w kostkę owoce: pomarańcze (2), limonki (5), kiwi (2) i ananasa (szklanka). Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny i podajemy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także