Te drinki zrobią furorę na każdej imprezie. Nie potrzebujesz ani grama alkoholu

To idealna propozycja dla osób, które z różnych względów nie sięgają po alkohol. "Bezprocentowy" moktajl może zachwycić smakiem, ale przy okazji zapewnić także sporą dawkę potrzebnych o tej porze roku składników odżywczych. Prezentujemy kilka propozycji pysznych napojów…

MoktajleMoktajle
Źródło zdjęć: © Getty Images | ViewApart

Pikantny moktajl z hibiskusem

Zaczynamy od przygotowania syropu z suszonych kwiatów hibiskusa (dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością). Potrzebujemy ich około ¼ szklanki. Roślinny susz zalewamy wrzącą wodą (2 szklanki) i pozostawiamy do zaparzenia na około 10 minut. Po tym czasie przecedzamy, a do ciepłego naparu dodajemy cukier (pół szklanki). Mieszamy, aż do rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do wypełnionego lodem shakera dolewamy syrop z hibiskusa (100 ml), świeżo wyciśnięty sok z cytryny (2 łyżki) oraz dodajemy… kilka plasterków ostrej papryczki jalapeno. Wstrząsamy przez 15-20 sekund, po czym przelewamy do kieliszka koktajlowego, uzupełniamy schłodzoną wodą gazowaną. Moktajl serwujemy z plasterkiem cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki a'la Kinder Bueno. Rozkosz dla oczu i podniebienia

Mojito

Tradycyjnie w składzie tego pochodzącego z Kuby drinku znajduje się rum, ale okazuje się, że pyszne i orzeźwiające Mojito przygotujemy też bez dodatku alkoholu. Jak to zrobić?

Pokrojoną w cząstki limonkę oraz garść świeżych listków mięty wrzucamy do shakera, dorzucamy pokruszony lód (szklanka), dolewamy gazowaną wodę mineralną i napój typu tonic (po pół szklanki), a następnie dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanek, dekorujemy plasterkiem limonki i od razu podajemy – Mojito, także bezalkoholowe, powinno się pić schłodzone.

Moktajl z sokiem aloesowym

Sok z aloesu ma charakterystyczny, gorzkawy smak, ale również wykazuje właściwości prozdrowotne – reguluje pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność, a nawet łagodzi objawy alergii. Warto go wykorzystać do przygotowania moktajlu.

Zadanie jest bardzo proste. Do shakera wlewamy sok z grejpfruta (szklanka), syrop z agawy (3-4 łyżki) oraz sok z aloesu (3 łyżki). Wstrząsamy przez kilkanaście sekund, po czym przelewamy do szklanki, uzupełniamy gazowaną wodą mineralną oraz dekorujemy listkami świeżej szałwii.

Kombucha moktajl

Pochodzący z Chin fermentowany napój herbaciany o przyjemnie kwaśnym, lekko owocowym smaku wykazuje sporo wartości odżywczych i jest silnym probiotykiem. Kombuchę warto wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego moktajlu.

Do tego napoju świetnie nadaje się kombucha imbirowa, przyjemnie musująca i rozgrzewająca. Do szklanki koktajlowej wsypujemy kostki lodu, dolewamy sok z limonki (łyżeczka), zalewamy kombuchą i mieszamy długą łyżeczką. Moktajl serwujemy z kawałkiem limonki, listkami świeżej bazylii oraz cieniutkimi plasterkami jabłka, najlepiej lekko kwaśnego.

Blue Lagoon

Efektowny, błękitny koktajl, którego receptura narodziła się podobno na początku XX wieku w paryskim Harry’s New York Bar. Niezwykły kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao wytwarzanemu ze słodkich i gorzkich pomarańczy, z dodatkiem specjalnego barwnika.

Blue Curacao można też kupić w wersji bezalkoholowej. Bezprocentowy likier (80 ml) wlewamy do shakera, razem z sokiem grejpfrutowym (160 ml) i ananasowym (120 ml). Dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do szklanek, które dekorujemy plasterkami limonki.

Moktajl z zielonej herbaty

Chińczycy piją go już od ponad 4 tysięcy lat, dlatego napar z suszonych liści herbaty, niepoddanych procesowi fermentacji, jest uznawany za najstarszy napój świata. Zielona herbata wykazuje wiele cennych właściwości, pomaga m.in. zapobiegać chorobom układu krążenia, przyspiesza metabolizm i poprawia koncentrację. Przygotowany z niej moktajl działa również pobudzająco.

Zieloną herbatę (6 torebek) zaparzamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (4 szklanki) przez trzy minuty. Dodajemy miód (łyżka), a po jego rozpuszczeniu wlewamy napój do dzbanka, dolewamy schłodzony sok z białych winogron (2 szklanki) oraz dorzucamy pokrojone w kostkę owoce: pomarańcze (2), limonki (5), kiwi (2) i ananasa (szklanka). Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny i podajemy.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd