PrzepisTe genialne kotlety nie zawierają grama mięsa. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Te genialne kotlety nie zawierają grama mięsa. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Kotlety z boczniaków to genialny pomysł na obiad bez grama mięsa/źródło: Robert Przybysz/Adobe Stock
Kotlety z boczniaków to genialny pomysł na obiad bez grama mięsa/źródło: Robert Przybysz/Adobe Stock
Marzena Pęcak
22.07.2023 14:18

Kotlety głównie kojarzą nam się z mięsem. Ale wcale nie musi tak być. Zaskocz swoją rodzinę i przygotuj jeszcze dziś prawdziwą ucztę dla podniebienia bez grama mięsa. Będą zachwyceni!

W wielu polskich domach w każdą niedzielę w obiadowym menu nie może zabraknąć rosołu oraz chrupiących kotletów z ziemniakami. I oczywiście nie ma nic w tym złego. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego i przygotować dla swoich bliskich kulinarną niespodziankę. Przykład? Dzisiejszy przepis na oryginalne kotlety. Gwarantuję, że znikają z talerzy do ostatniego okruszka. I to w błyskawicznym tempie!

Znajdź więc pięć minut, usiądź wygodnie i zabieraj się do czytania. Na pewno nie będzie to stracony czas. Wręcz przeciwnie dzięki nam odkryjesz kolejną ciekawą perełkę kulinarną.

Kotlety bez grama mięsa — czy to w ogóle możliwe?

Wiem, że początkowo pomysł ten może wydawać się wręcz dziwny. Gdy tylko słyszymy hasło kotlety, pierwsze co przychodzi nam do głowy to mięso. Jednak już za moment przekonasz się, że wcale nie musi tak być. Pyszne kotlety zrobisz na bazie grzybów. Boczniaki, bo o nich mowa, sprawdzą się w tej roli idealnie.

Ale to nie koniec dobrych wiadomości. Czy wiesz, że te jadalne grzyby mają wiele cennych wartości odżywczych? Kiedy dodam do tego jeszcze, że praca z nimi to czysta przyjemność, chyba właśnie cię przekonałam!

Boczniaki/źródło: Robert Przybysz/Adobe Stock
Boczniaki/źródło: Robert Przybysz/Adobe Stock

Jak zrobić kotlety z boczniaków?

Wiesz, za co najbardziej lubię kotlety z boczniaków? Oczywiście pomijając ich niesamowity smak, kocham je za to, że ich zrobienie jest szybkie i przyjemne. To kolejny ważny argument, aby jak najszybciej przygotować smaczne kotlety bez grama mięsa w swojej kuchni.

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 natka koperku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 szkl. bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania grzybów. Dokładnie je oczyść i osusz. W razie potrzeby rozbij je delikatnie tłuczkiem.
  2. Następnie posiekaj drobno koperek.
  3. Do głębokiego talerza lub miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem.
  4. Kiedy już to zrobisz, dodaj do środka przyprawy, wcześniej przygotowany koperek oraz śmietanę. Składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Na płaski talerz przesyp bułkę tartą. I wszystkie półprodukty masz już gotowe.
  6. Teraz wystarczy, że obtoczysz każdego boczniaka w jajecznej mieszczance i bułce tartej.
  7. Na koniec smaż swoje kotlety na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni przez kilka minut z każdej strony. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, standardowo daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Przetestujesz ją w swojej kuchni jeszcze dziś?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także