Te naleśniki są puszyste jak chmurka i obłędnie pachną. Przepis banalny, ale kluczowy jest 1 składnik

Jeśli sądzisz, że mowa o wodzie gazowanej, pozwól, że wyprowadzę cię z błędu (mimo że dodatek ten rzeczywiście pozwoli nadać ciastu objętości). W tym przepisie stawiamy na zupełnie inny składnik.

Jak zrobić puszyste naleśniki? Jak zrobić puszyste naleśniki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Puszystości naleśnikom, ale też każdemu innemu wypiekowi, nadadzą niezastąpione drożdże. Jeśli lubisz szybkie rozwiązania, postaw na drożdże błyskawiczne, które nie wymagają przyrządzania wcześniej rozczynu. To nic trudnego, a efekt przejdzie oczekiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Co dodać do ciasta, żeby naleśniki były pulchne?

Przygotowanie idealnego ciasta naleśnikowego to prosta sprawa. Aby usmażyć 15 sztuk pysznych placuszków, potrzebne są 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju i odrobina soli. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników masę należy odstawić na około 40 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, używając niewielkiej ilości tłuszczu.

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, zdecyduj się na nieoczekiwany krok i do klasycznego przepisu na ciasto naleśnikowe dodaj drożdże. W efekcie powstaną placuszki charakteryzujące się niezwykłą miękkością i puszystością. Naleśniki drożdżowe zrobisz tak, jak każde inne.

Jak zrobić puszyste i wyrośnięte naleśniki?
Jak zrobić puszyste i wyrośnięte naleśniki? © Pixabay

Puszyste naleśniki drożdżowe. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 350 ml mleka,
  • 2 duże jaja,
  • 14 g drożdży instant,
  • 10 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mleko i wodę podgrzej (tak, by temp. nie przekraczała 40 st.C.). Następnie dodaj dwa jajka i wymieszaj całość.
  2. Po tym dodaj suche drożdże, przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj ciasto, by nie powstały grudki.
  3. Gotowe ciasto na naleśniki odstaw na 45 minut. Przykryj je ściereczką.
  4. Po tym czasie smaż z gotowej masy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać