Te placki robię zamiast ziemniaczanych. Są o niebo smaczniejsze i zdrowsze

Placki nie muszą być tylko ziemniaczane czy z cukinii — warzywne wersje dają mnóstwo możliwości! Z łatwością przygotujesz ich lżejszą odmianę z sezonowych składników, która zaskoczy smakiem i lekkością. To idealna propozycja na szybki obiad lub kolację, którą pokocha cała rodzina.

Placki z kalafiora to pyszna alternatywa dla ziemniaczanychPlacki z kalafiora to pyszna alternatywa dla ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © Adobe

Placki powinny być chrupiące i pełne smaku - o ile kalafior nie wydaje się być najlepszym warzywem do tej potrawy, to potrafi zaskoczyć. Zestawiony z odpowiednimi dodatkami i przyprawami, zyskuje wyrazisty smak, a dobrze usmażone placki są idealnie chrupkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Jak podawać placki z kalafiora?

Kalafior to sezonowe warzywo, które świetnie sprawdzi się jako baza do wielu potraw — nie tylko w klasycznej, gotowanej wersji. Choć najczęściej jemy go po prostu z wody, nie ma powodu, by się do tego ograniczać. W plackach kalafior zyskuje ciekawszy smak i nową, chrupiącą formę. To danie, które można podać na wiele sposobów, dlatego dobrze sprawdza się zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie smakują z różnymi sosami: czosnkowym, koperkowym, jogurtowym lub po prostu z łyżką kwaśnej śmietany. Dobrym dodatkiem będą też świeże zioła — koperek, natka pietruszki albo szczypiorek. Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej sycące, dodaj do placków wędzonego łososia, awokado albo jajko w koszulce.

Przepis na placki z kalafiora

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • pół marchewki,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • masło klarowane lub olej kokosowy (do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafiora, osusz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj, a następnie połącz z kalafiorem.
  3. Dodaj startą cebulę.
  4. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko i dopraw całość do smaku solą, pieprzem (czarnym i białym) oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju kokosowym formuj z masy niewielkie placki, nakładając po około dwie łyżki na każdy.
  7. Delikatnie je spłaszcz i smaż na średnim ogniu przez ok. 4 minuty z każdej strony — aż będą złociste i chrupiące.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione