Te tosty to francuski hit. Zastąpią ci inne słodkie śniadania

Francuskie śniadania często kojarzą się z naleśnikami, croissantami i innymi słodkimi wypiekami, ale te tosty zdecydowanie zasługują na miejsce w tym zestawieniu. To prosty sposób, by dać drugie życie wczorajszemu pieczywu i zamienić je w coś naprawdę pysznego.

Pain perduPain perdu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dziś znana jest jako pain perdu – czyli "stracony chleb" – i wcale nie chodzi tu o pieczywo zmarnowane, lecz takie, które zdążyło lekko wyschnąć. To świetny sposób, by nie wyrzucać czerstwego chleba – podobnie jak przy tostach, kiedy kromki nie nadają się już na klasyczne kanapki, ale wciąż szkoda je wyrzucać. Wystarczy je namoczyć w mieszancekilku składników, a następnie usmażyć na maśle. Tak przygotowane grzanki można szybko zamienić w pyszne śniadanie na słodko, które smakuje jak deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Z czym jeść pain perdu?

Francuskie pain perdu najczęściej je się ze słodkimi dodatkami. Możesz podać je z ulubionymi sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy plasterki banana, które dodadzą lekkości i naturalnej słodyczy. Popularnymi dodatkami do tych tostów są również syrop klonowy lub miód, a jeśli wolisz coś prostszego, wystarczy odrobina masła, które rozpuści się na toście.

Jeśli wolisz bardziej wytrawne śniadania, pain perdu też świetnie się sprawdzi w tej wersji. Możesz podać je z kawałkami sera pleśniowego, szynką albo jajkiem sadzonym i ulubionymi przyprawami. Dodatek ziół prowansalskich czy odrobiny ostrej papryki doda daniu charakteru i niepowtarzalnego charakteru, ale również sprawi, że posiłek będzie bardziej sycący i świetnie sprawdzi się na przykład jako śniadanie do pracy.

Przepis na pain perdu

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 40 g masła,
  • 4-6 małych kromek chleba,
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie),
  • cukier puder (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wyparz pomarańcze, zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż na bok, następnie wyciśnij sok – potrzebujesz około 100 ml.
  2. W głębokiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sok, skórkę, cukier i ewentualnie likier.
  3. Dokładnie wymieszaj rózgą, aż masa będzie jednolita.
  4. Zanurz pieczywo w przygotowanej mieszance, aby dobrze nasiąkło.
  5. Na patelni rozpuść połowę masła i gdy zacznie skwierczeć, smaż grzanki przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i lekko chrupiące.
  6. Na każdą kromkę możesz wylać 2-3 łyżeczki pozostałej masy, by grzanki były jeszcze bardziej soczyste.
  7. Po usmażeniu pierwszej partii umyj i osusz patelnię, rozpuść resztę masła i przygotuj kolejną porcję.
  8. Gotowe grzanki posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟