Te tosty to francuski hit. Zastąpią ci inne słodkie śniadania
Francuskie śniadania często kojarzą się z naleśnikami, croissantami i innymi słodkimi wypiekami, ale te tosty zdecydowanie zasługują na miejsce w tym zestawieniu. To prosty sposób, by dać drugie życie wczorajszemu pieczywu i zamienić je w coś naprawdę pysznego.
Dziś znana jest jako pain perdu – czyli "stracony chleb" – i wcale nie chodzi tu o pieczywo zmarnowane, lecz takie, które zdążyło lekko wyschnąć. To świetny sposób, by nie wyrzucać czerstwego chleba – podobnie jak przy tostach, kiedy kromki nie nadają się już na klasyczne kanapki, ale wciąż szkoda je wyrzucać. Wystarczy je namoczyć w mieszancekilku składników, a następnie usmażyć na maśle. Tak przygotowane grzanki można szybko zamienić w pyszne śniadanie na słodko, które smakuje jak deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Z czym jeść pain perdu?
Francuskie pain perdu najczęściej je się ze słodkimi dodatkami. Możesz podać je z ulubionymi sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy plasterki banana, które dodadzą lekkości i naturalnej słodyczy. Popularnymi dodatkami do tych tostów są również syrop klonowy lub miód, a jeśli wolisz coś prostszego, wystarczy odrobina masła, które rozpuści się na toście.
Jeśli wolisz bardziej wytrawne śniadania, pain perdu też świetnie się sprawdzi w tej wersji. Możesz podać je z kawałkami sera pleśniowego, szynką albo jajkiem sadzonym i ulubionymi przyprawami. Dodatek ziół prowansalskich czy odrobiny ostrej papryki doda daniu charakteru i niepowtarzalnego charakteru, ale również sprawi, że posiłek będzie bardziej sycący i świetnie sprawdzi się na przykład jako śniadanie do pracy.
Przepis na pain perdu
Składniki:
- 3 jajka,
- 100 ml mleka,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 40 g masła,
- 4-6 małych kromek chleba,
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie),
- cukier puder (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wyparz pomarańcze, zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż na bok, następnie wyciśnij sok – potrzebujesz około 100 ml.
- W głębokiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sok, skórkę, cukier i ewentualnie likier.
- Dokładnie wymieszaj rózgą, aż masa będzie jednolita.
- Zanurz pieczywo w przygotowanej mieszance, aby dobrze nasiąkło.
- Na patelni rozpuść połowę masła i gdy zacznie skwierczeć, smaż grzanki przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i lekko chrupiące.
- Na każdą kromkę możesz wylać 2-3 łyżeczki pozostałej masy, by grzanki były jeszcze bardziej soczyste.
- Po usmażeniu pierwszej partii umyj i osusz patelnię, rozpuść resztę masła i przygotuj kolejną porcję.
- Gotowe grzanki posyp cukrem pudrem.