Te tosty to francuski hit. Zastąpią ci inne słodkie śniadania

Francuskie śniadania często kojarzą się z naleśnikami, croissantami i innymi słodkimi wypiekami, ale te tosty zdecydowanie zasługują na miejsce w tym zestawieniu. To prosty sposób, by dać drugie życie wczorajszemu pieczywu i zamienić je w coś naprawdę pysznego.

Pain perduPain perdu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dziś znana jest jako pain perdu – czyli "stracony chleb" – i wcale nie chodzi tu o pieczywo zmarnowane, lecz takie, które zdążyło lekko wyschnąć. To świetny sposób, by nie wyrzucać czerstwego chleba – podobnie jak przy tostach, kiedy kromki nie nadają się już na klasyczne kanapki, ale wciąż szkoda je wyrzucać. Wystarczy je namoczyć w mieszancekilku składników, a następnie usmażyć na maśle. Tak przygotowane grzanki można szybko zamienić w pyszne śniadanie na słodko, które smakuje jak deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Z czym jeść pain perdu?

Francuskie pain perdu najczęściej je się ze słodkimi dodatkami. Możesz podać je z ulubionymi sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy plasterki banana, które dodadzą lekkości i naturalnej słodyczy. Popularnymi dodatkami do tych tostów są również syrop klonowy lub miód, a jeśli wolisz coś prostszego, wystarczy odrobina masła, które rozpuści się na toście.

Jeśli wolisz bardziej wytrawne śniadania, pain perdu też świetnie się sprawdzi w tej wersji. Możesz podać je z kawałkami sera pleśniowego, szynką albo jajkiem sadzonym i ulubionymi przyprawami. Dodatek ziół prowansalskich czy odrobiny ostrej papryki doda daniu charakteru i niepowtarzalnego charakteru, ale również sprawi, że posiłek będzie bardziej sycący i świetnie sprawdzi się na przykład jako śniadanie do pracy.

Przepis na pain perdu

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 40 g masła,
  • 4-6 małych kromek chleba,
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie),
  • cukier puder (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wyparz pomarańcze, zetrzyj skórkę z pomarańczy i odłóż na bok, następnie wyciśnij sok – potrzebujesz około 100 ml.
  2. W głębokiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sok, skórkę, cukier i ewentualnie likier.
  3. Dokładnie wymieszaj rózgą, aż masa będzie jednolita.
  4. Zanurz pieczywo w przygotowanej mieszance, aby dobrze nasiąkło.
  5. Na patelni rozpuść połowę masła i gdy zacznie skwierczeć, smaż grzanki przez około 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i lekko chrupiące.
  6. Na każdą kromkę możesz wylać 2-3 łyżeczki pozostałej masy, by grzanki były jeszcze bardziej soczyste.
  7. Po usmażeniu pierwszej partii umyj i osusz patelnię, rozpuść resztę masła i przygotuj kolejną porcję.
  8. Gotowe grzanki posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar