Te wielkanocne łódeczki wyglądają tak apetycznie. Zrobię na śniadanie w Lany Poniedziałek
Dwa dni świąt wielkanocnych pozwalają podzielić czas pomiędzy dalszą rodzinę a grono najbliższych. W wielu domach to poniedziałek jest dniem na odpoczynek w kameralnym gronie. Na taki nieśpieszny poranek idealnie sprawdzą się gorące ziemniaczane łódeczki nadziewane jajkiem i smażonym boczkiem.
Śniadanie możesz przygotować także w wersji wegetariańskiej, czyli bez boczku, za to ze szpinakiem i pieczarkami. Warzywa podsmaż na patelni z niewielką ilością cebuli i czosnku. Do obydwu wersji świetnie pasuje domowy sos czosnkowy lub tatarski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Jajka sadzone zapiekane w różnych warzywach
Możesz eksperymentować z różnymi warzywami, aby stworzyć unikalne i smaczne danie. Wybierz takie, które najbardziej lubisz. Oprócz ziemniaków doskonale sprawdzi się także bakłażan, cukinia, papryka, a nawet duże pieczarki, które posłużą jako naturalne miseczki dla jajek.
Wydrążone cukinie lub bakłażany warto przesmażyć na patelni, aby zmiękły i nie podeszły wodą podczas pieczenia. Dodatkowo bakłażany dobrze jest wcześniej posolić i przepłukać, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pieczarki i papryki wstaw do piekarnika na 10 minut zanim dodasz podsmażone dodatki i jajko.
Przepis na zapiekane ziemniaki z jajkiem i boczkiem
Z podanych składników przygotujesz śniadanie na ciepło dla 3 osób.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki (najlepiej o owalnym kształcie),
- 3 jajka,
- 3 plasterki wędzonego boczku,
- pół czerwonej papryki,
- 1 mała cebula,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oliwy,
- ulubione zioła do posypania.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wyszoruj ziemniaki, a następnie ugotuj je w mundurkach do miękkości, uważając, aby się nie rozgotowały. Lekko ostudź, połóż bokiem i odetnij z nich czubek.
- Przy pomocy łyżeczki delikatnie wydrąż środki, tworząc "łódeczki" z miejscem na nadzienie.
- Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Następnie dodaj pokrojone drobno paprykę i cebulę. Smaż razem przez ok. 2–3 minuty.
- Do każdej ziemniaczanej łódeczki nałóż po łyżce startego sera, a następnie boczek z cebulą i papryką.
- Ostrożnie wbij po 1 jajku i posyp szczyptą soli oraz pieprzu.
- Gotowe łódeczki ułóż na blaszce do pieczenia i skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut – piecz do momentu, w którym białko już będzie ścięte, a żółtko jeszcze pozostanie płynne.
- Łódeczki ziemniaczane z jajkiem podawaj posypane świeżymi ziołami, na przykład pietruszką, szczypiorkiem, kolendrą lub tymiankiem.