Te wielkanocne łódeczki wyglądają tak apetycznie. Zrobię na śniadanie w Lany Poniedziałek

Dwa dni świąt wielkanocnych pozwalają podzielić czas pomiędzy dalszą rodzinę a grono najbliższych. W wielu domach to poniedziałek jest dniem na odpoczynek w kameralnym gronie. Na taki nieśpieszny poranek idealnie sprawdzą się gorące ziemniaczane łódeczki nadziewane jajkiem i smażonym boczkiem.

Łódeczki ziemniaczane z jajkiem polewam domowym sosem tatarskimŁódeczki ziemniaczane z jajkiem polewam domowym sosem tatarskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Śniadanie możesz przygotować także w wersji wegetariańskiej, czyli bez boczku, za to ze szpinakiem i pieczarkami. Warzywa podsmaż na patelni z niewielką ilością cebuli i czosnku. Do obydwu wersji świetnie pasuje domowy sos czosnkowy lub tatarski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Jajka sadzone zapiekane w różnych warzywach

Możesz eksperymentować z różnymi warzywami, aby stworzyć unikalne i smaczne danie. Wybierz takie, które najbardziej lubisz. Oprócz ziemniaków doskonale sprawdzi się także bakłażan, cukinia, papryka, a nawet duże pieczarki, które posłużą jako naturalne miseczki dla jajek.

Wydrążone cukinie lub bakłażany warto przesmażyć na patelni, aby zmiękły i nie podeszły wodą podczas pieczenia. Dodatkowo bakłażany dobrze jest wcześniej posolić i przepłukać, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pieczarki i papryki wstaw do piekarnika na 10 minut zanim dodasz podsmażone dodatki i jajko.

Przepis na zapiekane ziemniaki z jajkiem i boczkiem

Z podanych składników przygotujesz śniadanie na ciepło dla 3 osób.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki (najlepiej o owalnym kształcie),
  • 3 jajka,
  • 3 plasterki wędzonego boczku,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oliwy,
  • ulubione zioła do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki, a następnie ugotuj je w mundurkach do miękkości, uważając, aby się nie rozgotowały. Lekko ostudź, połóż bokiem i odetnij z nich czubek.
  2. Przy pomocy łyżeczki delikatnie wydrąż środki, tworząc "łódeczki" z miejscem na nadzienie.
  3. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Następnie dodaj pokrojone drobno paprykę i cebulę. Smaż razem przez ok. 2–3 minuty.
  4. Do każdej ziemniaczanej łódeczki nałóż po łyżce startego sera, a następnie boczek z cebulą i papryką.
  5. Ostrożnie wbij po 1 jajku i posyp szczyptą soli oraz pieprzu.
  6. Gotowe łódeczki ułóż na blaszce do pieczenia i skrop oliwą.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut – piecz do momentu, w którym białko już będzie ścięte, a żółtko jeszcze pozostanie płynne.
  8. Łódeczki ziemniaczane z jajkiem podawaj posypane świeżymi ziołami, na przykład pietruszką, szczypiorkiem, kolendrą lub tymiankiem.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥