Te wielkanocne łódeczki wyglądają tak apetycznie. Zrobię na śniadanie w Lany Poniedziałek

Dwa dni świąt wielkanocnych pozwalają podzielić czas pomiędzy dalszą rodzinę a grono najbliższych. W wielu domach to poniedziałek jest dniem na odpoczynek w kameralnym gronie. Na taki nieśpieszny poranek idealnie sprawdzą się gorące ziemniaczane łódeczki nadziewane jajkiem i smażonym boczkiem.

Łódeczki ziemniaczane z jajkiem polewam domowym sosem tatarskimŁódeczki ziemniaczane z jajkiem polewam domowym sosem tatarskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Śniadanie możesz przygotować także w wersji wegetariańskiej, czyli bez boczku, za to ze szpinakiem i pieczarkami. Warzywa podsmaż na patelni z niewielką ilością cebuli i czosnku. Do obydwu wersji świetnie pasuje domowy sos czosnkowy lub tatarski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jajka sadzone zapiekane w różnych warzywach

Możesz eksperymentować z różnymi warzywami, aby stworzyć unikalne i smaczne danie. Wybierz takie, które najbardziej lubisz. Oprócz ziemniaków doskonale sprawdzi się także bakłażan, cukinia, papryka, a nawet duże pieczarki, które posłużą jako naturalne miseczki dla jajek.

Wydrążone cukinie lub bakłażany warto przesmażyć na patelni, aby zmiękły i nie podeszły wodą podczas pieczenia. Dodatkowo bakłażany dobrze jest wcześniej posolić i przepłukać, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pieczarki i papryki wstaw do piekarnika na 10 minut zanim dodasz podsmażone dodatki i jajko.

Przepis na zapiekane ziemniaki z jajkiem i boczkiem

Z podanych składników przygotujesz śniadanie na ciepło dla 3 osób.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki (najlepiej o owalnym kształcie),
  • 3 jajka,
  • 3 plasterki wędzonego boczku,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina oliwy,
  • ulubione zioła do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wyszoruj ziemniaki, a następnie ugotuj je w mundurkach do miękkości, uważając, aby się nie rozgotowały. Lekko ostudź, połóż bokiem i odetnij z nich czubek.
  2. Przy pomocy łyżeczki delikatnie wydrąż środki, tworząc "łódeczki" z miejscem na nadzienie.
  3. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Następnie dodaj pokrojone drobno paprykę i cebulę. Smaż razem przez ok. 2–3 minuty.
  4. Do każdej ziemniaczanej łódeczki nałóż po łyżce startego sera, a następnie boczek z cebulą i papryką.
  5. Ostrożnie wbij po 1 jajku i posyp szczyptą soli oraz pieprzu.
  6. Gotowe łódeczki ułóż na blaszce do pieczenia i skrop oliwą.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut – piecz do momentu, w którym białko już będzie ścięte, a żółtko jeszcze pozostanie płynne.
  8. Łódeczki ziemniaczane z jajkiem podawaj posypane świeżymi ziołami, na przykład pietruszką, szczypiorkiem, kolendrą lub tymiankiem.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie