Ten błąd popełnia prawie każdy. Konsekwencje mogą być poważne
Mówi się, że nie myli się tylko ten, który nic nie robi. Jeśli więc kuchnia jest twoim ulubionym pomieszczeniem w domu, a ty na gotowaniu spędzasz każdą wolną chwilę, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że też zdarza ci popełnić tam jakiś błąd. To naturalne, ale i tak warto spróbować tego uniknąć. Oto pięć najbardziej popularnych kuchennych błędów. Zobacz, czy któryś dotyczy ciebie!
26.06.2023 17:15
Nauka trwa całe życie. Ta zasada dotyczy kuchni, jak żadnego innego miejsca. Dopracowywanie kucharskiego warsztatu trwa całymi latami i nigdy się nie kończy. A jednak o błąd tu nietrudno. Przy natłoku czynności popełnianie gaf to standard. Waga niektórych z nich jest znikoma, wręcz niezauważalna. Inne mogą nam przynieść wyjątkowo niepożądany efekt, konsekwencje, które boleśnie odczujemy. Zobacz, czy te błędy dotyczą również ciebie!
Błędy w kuchni, które popełnia prawie każdy
Błędne przechowywanie ogórków
Wrzucenie ogórków do lodówki to naturalny odruch wielu osób. Niestety, jest on błędny. Te warzywa nie przepadają za niskimi temperaturami i najlepiej odnajdują w pomieszczeniach o około 12 stopniach Celsjusza. Jeśli posiadasz piwnicę, to właśnie tam będą się one czuły najlepiej. A jeśli jednak musisz skorzystać z lodówki, to umieść ogórki w najcieplejszym jej miejscu — szufladzie na warzywa. Pamiętaj, żeby nie kłaść ich obok pomidorów, bo emitowany przez nie gaz etylenowy przyspieszy ich dojrzewanie.
Smażenie wołowiny prosto z lodówki
Wołowina jest mięsem tak samo pysznym, co trudnym w obróbce. Jeden nieprzemyślany ruch i stanie się ona sucha i twarda jak podeszwa. Taki właśnie efekt powoduje wrzucenie na rozgrzany tłuszcz wołowiny wyciągniętej prosto z lodówki. Wskutek gwałtownej zmiany temperatury białka mięsa naprężą się i utwardzą strukturę, a ciebie czeka długie i żmudne... żucie.
Pochopne mycie truskawek
Trzymasz się wszystkich wytycznych co do przechowywania truskawek, a i tak zamieniają się w obślizgłą papkę już po jednym dniu w lodówce? Być może popełniłeś popularny błąd i zbyt wcześnie je umyłeś. Truskawki należy myć bezpośrednio przed zjedzeniem, a nie przed włożeniem ich do chłodziarki. Wilgoć spowoduje ich szybkie gnicie i zepsuje twoje plany na smaczną i zdrową przekąskę.
Makaron taki, że aż Włosi płaczą
Sklejanie się ugotowanego makaronu to nieprzyjemna sytuacja i nic dziwnego w tym, że chcemy jej uniknąć. Nie powinniśmy jednak robić tego za wszelką cenę. Polacy mają na to dwa sposoby: dodawanie oleju do wody, w której gotują się kluski, albo przelewanie ich zimną wodą już po przecedzeniu. Obie te czynności są błędne. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Tępy nóż to groźny nóż
Szefowie kuchni i ich załoga zawsze muszą mieć ostre jak brzytwa noże. Czy w domu obowiązuje ta sama zasada? W końcu to tylko hobby, a poza tym tępym nożem przynajmniej nikt się nie skaleczy, prawda? Błąd! Nienaostrzony nóż jest o wiele groźniejszy, bo podczas krojenia jego trajektoria ulega ciągłym zmianom. W ten sposób zwykłe rozprawienie się z pomidorem może spowodować groźną kontuzję, która uniemożliwi ci dalsze gotowanie.