NewsyTen błąd popełnia prawie każdy. Konsekwencje mogą być poważne

Ten błąd popełnia prawie każdy. Konsekwencje mogą być poważne

Błędy w kuchni, które popełnia prawie każdy - Pyszności; foto: Canva
Błędy w kuchni, które popełnia prawie każdy - Pyszności; foto: Canva
26.06.2023 17:15

Mówi się, że nie myli się tylko ten, który nic nie robi. Jeśli więc kuchnia jest twoim ulubionym pomieszczeniem w domu, a ty na gotowaniu spędzasz każdą wolną chwilę, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że też zdarza ci popełnić tam jakiś błąd. To naturalne, ale i tak warto spróbować tego uniknąć. Oto pięć najbardziej popularnych kuchennych błędów. Zobacz, czy któryś dotyczy ciebie!

Nauka trwa całe życie. Ta zasada dotyczy kuchni, jak żadnego innego miejsca. Dopracowywanie kucharskiego warsztatu trwa całymi latami i nigdy się nie kończy. A jednak o błąd tu nietrudno. Przy natłoku czynności popełnianie gaf to standard. Waga niektórych z nich jest znikoma, wręcz niezauważalna. Inne mogą nam przynieść wyjątkowo niepożądany efekt, konsekwencje, które boleśnie odczujemy. Zobacz, czy te błędy dotyczą również ciebie!

Błędy w kuchni, które popełnia prawie każdy

Błędne przechowywanie ogórków

Wrzucenie ogórków do lodówki to naturalny odruch wielu osób. Niestety, jest on błędny. Te warzywa nie przepadają za niskimi temperaturami i najlepiej odnajdują w pomieszczeniach o około 12 stopniach Celsjusza. Jeśli posiadasz piwnicę, to właśnie tam będą się one czuły najlepiej. A jeśli jednak musisz skorzystać z lodówki, to umieść ogórki w najcieplejszym jej miejscu — szufladzie na warzywa. Pamiętaj, żeby nie kłaść ich obok pomidorów, bo emitowany przez nie gaz etylenowy przyspieszy ich dojrzewanie.

Błędy w kuchni - ogórek w lodówce - Pyszności; foto: Canva
Błędy w kuchni - ogórek w lodówce - Pyszności; foto: Canva

Smażenie wołowiny prosto z lodówki

Wołowina jest mięsem tak samo pysznym, co trudnym w obróbce. Jeden nieprzemyślany ruch i stanie się ona sucha i twarda jak podeszwa. Taki właśnie efekt powoduje wrzucenie na rozgrzany tłuszcz wołowiny wyciągniętej prosto z lodówki. Wskutek gwałtownej zmiany temperatury białka mięsa naprężą się i utwardzą strukturę, a ciebie czeka długie i żmudne... żucie.

Pochopne mycie truskawek

Trzymasz się wszystkich wytycznych co do przechowywania truskawek, a i tak zamieniają się w obślizgłą papkę już po jednym dniu w lodówce? Być może popełniłeś popularny błąd i zbyt wcześnie je umyłeś. Truskawki należy myć bezpośrednio przed zjedzeniem, a nie przed włożeniem ich do chłodziarki. Wilgoć spowoduje ich szybkie gnicie i zepsuje twoje plany na smaczną i zdrową przekąskę.

Makaron taki, że aż Włosi płaczą

Sklejanie się ugotowanego makaronu to nieprzyjemna sytuacja i nic dziwnego w tym, że chcemy jej uniknąć. Nie powinniśmy jednak robić tego za wszelką cenę. Polacy mają na to dwa sposoby: dodawanie oleju do wody, w której gotują się kluski, albo przelewanie ich zimną wodą już po przecedzeniu. Obie te czynności są błędne. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj. 

Tępy nóż to groźny nóż

Szefowie kuchni i ich załoga zawsze muszą mieć ostre jak brzytwa noże. Czy w domu obowiązuje ta sama zasada? W końcu to tylko hobby, a poza tym tępym nożem przynajmniej nikt się nie skaleczy, prawda? Błąd! Nienaostrzony nóż jest o wiele groźniejszy, bo podczas krojenia jego trajektoria ulega ciągłym zmianom. W ten sposób zwykłe rozprawienie się z pomidorem może spowodować groźną kontuzję, która uniemożliwi ci dalsze gotowanie.

Błędy w kuchni - tępy nóż - Pyszności; foto: Canva
Błędy w kuchni - tępy nóż - Pyszności; foto: Canva
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także