PoradyDlaczego na drugiej stronie tłuczka jest widoczna kratka? Ten wzór to nie przypadek

Dlaczego na drugiej stronie tłuczka jest widoczna kratka? Ten wzór to nie przypadek

Tłuczek do mięsa - Pyszności; Foto Canva.com
Tłuczek do mięsa - Pyszności; Foto Canva.com
13.12.2022 23:02

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek nad tym, do czego służą końcówki na tłuczku do mięsa? Jedna jest w kratkę, a druga w paski. Wiedza ta może być niezwykle istotna, jeśli tłuczek do mięsa jest przez Was używamy do rozbijania określonego rodzaju mięsa. To warto wiedzieć!

Tłuczek do mięsa - do czego służy końcówka w paski?

Tłuczek do mięsa stanowi to narzędzie, bez którego niezwykle trudno jest sobie wyobrazić przygotowanie naszych ulubionych potraw w kuchni. Jest niezastąpiony przy mięsie, ale nie tylko. Taki tłuczek zawsze wygląda tak samo. Jest drewniany i ma dwie końcówki - jedna w paski, a druga w kratkę. Czy jest między nimi jakaś różnica? Oczywiście, że tak! Pomimo tego, że końcówka z paskami jest przez nas rzadziej używana, to warto wiedzieć, że idealnie sprawdzi się do obrabiania wołowiny, czy podczas przygotowania twardszych mięs, np. karkówki.

Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Należy pamiętać, że takie mięso jest przyrządzić o wiele trudniej. Głębsze rowki pozwolą zdecydowanie łatwiej rozbić zwarte i twarde włókna. Dlatego też ta strona, w przypadku przyrządzenia bitek, czy wołowych steków, będzie dla nas tym najlepszym rozwiązaniem.

Do czego użyć kratkowanej końcówki?

Skoro wiemy, do czego służy strona w paski, to należy też wyjaśnić, do czego służy ta częściej używana przez nas końcówka. Tłuczek do mięsa z końcówką, której wzór układa się w kratkę, idealnie nadaje się do rozbijania wieprzowych kotletów. Dzięki temu, mięso staje się miękkie i ma strukturę pozbawioną trudnych do pogryzienia fragmentów.

Kurczak w soli- Pyszności
Kurczak w soli- Pyszności

Ważne jest, by tej strony nie używać do rozbijania filetów z piersi kurczaka. Jeśli robimy kotlety de volaille, to ta końcówka może rozszarpać drób. Należy robić to umiejętnie i zdecydowanie lepszym rozwiązaniem może tu być końcówka w paski. Tłuczek do mięsa i jego końcówki, często używamy również do innych celów. Bardzo często praktykowaną opcją jest używanie go do rozbijania orzechów, gdy akurat nie mamy pod ręką dziadka do orzechów.

A skoro kotlety, to może zainteresuje Cię przepis na kotlet "Weselny przysmak"? Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także