To hit nad Bałtykiem. Sprawdziliśmy, jak smakują zamrożone słodycze przy plaży

Kolejny sezon turystyczny to kolejny trend w gastronomii. Po dubajskim szaleństwie i pistacjowej fali przyszedł czas na sernik. Tym razem w nietypowym, mrożonym wydaniu, który podbija serca turystów nad Bałtykiem.

Ten deser to hit z TrójmiastaTen deser to hit z Trójmiasta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Spacery nadmorskimi promenadami okraszone są widokiem licznych straganów i budek. Od lat wśród słodkich przekąsek prym wiodły gofry i zakręcone lody, ale powoli wybija się na powierzchnię coś zupełnie nowego. Na deptaku przy gdańskim Brzeźnie rozstawił się foodtruck sprzedający serniki w wersji mrożonej. Żeby słodyczy nie było za mało, całość dodatkowo okraszana jest słodką polewą i posypką. Sprawdziliśmy, ile kosztuje i przede wszystkim, czy warto zaszaleć i na deser wybrać to trendujące ciasto na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Mrożony sernik

Niedaleko Domu Zdrojowego w gdańskim Brzeźnie stoi dość niepozorna budka. Widać ją jednak z daleka za sprawą kolejki, która nie słabnie aż do zamknięcia. To właśnie tutaj powstają viralowe mrożone serniki. Popularność deseru w zasadzie nie jest niczym zaskakującym. To przecież nutka nostalgii pod postacią lodów na patyku, a do tego duża dawka nowoczesności, bo to nie kultowe "Bambino", a kawałek sernika zanurzony w polewie i obsypany ulubionymi dodatkami.

Właściciele zadbali o to, żeby deser tak szybko się nie znudził i nie był przekąską na jeden spacer. Wszystko za sprawą możliwości personalizacji. Sernik zanurzyć można w czekoladzie mlecznej lub białej, a wybór posypek nie jest tak prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Jest masa opcji: lotus, oreo, kolorowa cukrowa, orzeszki, pianki, granola, chrupiące kulki czekoladowe. No i dochodzą jeszcze polewy — od owocowych (jak wiśnia, truskawka czy malina), po te słodkie i czekoladowe (słony karmel, pistacja, bueno, nutella). Icy Bananas podkreślą, że są to polewy rzemieślnicze, przygotowywane przez nich, a nie gotowce z butelki.

Pod budką często ustawiają się kolejki
Pod budką często ustawiają się kolejki © Pyszności

Takie rozwiązanie pod turystów sprawia, że każda wizyta może być odkrywaniem nowych połączeń smakowych. Sam smak sernika w ofercie też się zmienia, a i samo ciasto wymienić można okazjonalnie na banana, gdy akurat głód lub apetyt na deser jest mniejszy.

Viralowy deser znad morza

Nasza redakcyjna koleżanka Ola zapakowała męża, dzieci i ruszyła na testy. Zdążyła chwilę przed tym, jak mrożone serniki stały się jeszcze większym viralem, a i tak musiała ustawić się w kolejce. Wybór padł na sernik oreo, mleczną czekoladę, solone orzeszki i polewę o smaku słonego karmelu.

- To było po prostu przepyszne. Słodkie, ale wbrew pozorom nie do przesady. Jeden z lepszych deserów, jaki jadłam. Nie dziwię się, że to hit - relacjonuje Ola.

To, co wyróżnia mrożony sernik, to jego unikalna konsystencja. Kremowa masa sernikowa, po lekkim rozmarznięciu, dosłownie rozpływa się w ustach. Smakuje jak sernikowe lody o bogatej, gęstej strukturze. Do tego słodkie dodatki, trochę chrupkości i mamy deser niemal idealny.

Sernik mrożony z solonym karmelem
Sernik mrożony z solonym karmelem © Pyszności

Dla dzieci Ola wybrała banany w czekoladzie. To zdecydowanie najlepsza opcja dla małych turystów, których może pokonać rozmiar samego sernika. W tym przypadku również były zachwyty. W końcu które dziecko nie lubi czekolady?

Banan w czekoladzie z posypką oreo
Banan w czekoladzie z posypką oreo © Pyszności

Czas przejść do tego, co najbardziej interesuje wczasowiczów, a mianowicie do ceny. Mrożony sernik z dodatkami kosztował 29 zł za porcję, banan był tańszy, bo zaledwie 11 zł. Można wybrać również sam sernik za 23 zł, bo polewy i posypki doliczane są osobno.

Nie jest to mało, ale patrząc na ceny deserów w restauracjach, można zdecydowanie przymknąć oko na ten sernik. Zwłaszcza gdy można rozsiąść się z nim na plaży i zajadać przy zachodzie słońca.

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?