To najlepsze smarowidło do chleba. Więcej nie wrócisz ani do masła, ani do margaryny

Przyzwyczailiśmy się, że past takich jak hummus czy smalec z fasoli używamy jako dipu do maczania warzyw lub krakersów. Jednak taka pasta może z powodzeniem zastąpić również masło w codziennych kanapkach. Podaję przepis na lekką wersję bez strączków.

Pasta z sezamu i słonecznika może zastąpić masłoPasta z sezamu i słonecznika może zastąpić masło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smarowidła z dodatkiem strączków są pyszne i zdrowe. Jednak u osób, które nie spożywają na co dzień dużej ilości błonnika, mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego warto zacząć od łagodniejszej pasty, na przykład z nasion słonecznika i sezamu. Jej delikatny smak świetnie komponuje się na kanapkach z serem, wędliną i świeżymi warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Dlaczego warto wymienić masło na pastę ze słonecznikiem?

Pasta z nasion słonecznika i sezamu to bogactwo składników odżywczych. Nasiona słonecznika dostarczają witaminy E, magnezu i selenu, które wspierają zdrowie serca i układu odpornościowego. Z kolei sezam jest wartościowym źródłem wapnia, białka i błonnika – wpływa korzystnie na zdrowie kości i poprawia trawienie.

Pasta słonecznikowa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na cały organizm i pomagają obniżać poziom cholesterolu. Dodatek sezamu wzbogaca ją o witaminy z grupy B, w tym niacynę i tiaminę, które wspierają metabolizm i układ nerwowy. Obydwa składniki wykazują też właściwości przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.

Wzbogać smarowidło o dodatki, które lubisz

Pastę możesz zmiksować z suszonymi pomidorami lub oliwkami. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj ząbek czosnku lub papryczkę chili. Po zblendowaniu możesz wymieszać ze świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, tymiankiem lub kolendrą.

Przepis na pastę słonecznikową do chleba

Słonecznik musi być pozbawiony łupinek. Dodatkowo, warto wcześniej uprażyć nasiona, aby były bardziej miękkie i aromatyczne. Możesz to zrobić na suchej patelni albo w piekarniku, ale pilnuj, żeby się nie przypaliły, bo wtedy nabierają gorzkiego smaku.

Składniki:

  • 150 g nasion słonecznika,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • kolorowy pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona słonecznika wrzuć na suchą patelnię i praż do momentu, aż zaczną ładnie pachnieć.
  2. Po przestudzeniu zmiksuj w blenderze z sezamem, oliwą i sokiem z cytryny. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodaj zimną wodę.
  3. Dopraw solą i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯