To najlepsze smarowidło do chleba. Więcej nie wrócisz ani do masła, ani do margaryny
Przyzwyczailiśmy się, że past takich jak hummus czy smalec z fasoli używamy jako dipu do maczania warzyw lub krakersów. Jednak taka pasta może z powodzeniem zastąpić również masło w codziennych kanapkach. Podaję przepis na lekką wersję bez strączków.
Smarowidła z dodatkiem strączków są pyszne i zdrowe. Jednak u osób, które nie spożywają na co dzień dużej ilości błonnika, mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego warto zacząć od łagodniejszej pasty, na przykład z nasion słonecznika i sezamu. Jej delikatny smak świetnie komponuje się na kanapkach z serem, wędliną i świeżymi warzywami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Dlaczego warto wymienić masło na pastę ze słonecznikiem?
Pasta z nasion słonecznika i sezamu to bogactwo składników odżywczych. Nasiona słonecznika dostarczają witaminy E, magnezu i selenu, które wspierają zdrowie serca i układu odpornościowego. Z kolei sezam jest wartościowym źródłem wapnia, białka i błonnika – wpływa korzystnie na zdrowie kości i poprawia trawienie.
Pasta słonecznikowa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na cały organizm i pomagają obniżać poziom cholesterolu. Dodatek sezamu wzbogaca ją o witaminy z grupy B, w tym niacynę i tiaminę, które wspierają metabolizm i układ nerwowy. Obydwa składniki wykazują też właściwości przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.
Wzbogać smarowidło o dodatki, które lubisz
Pastę możesz zmiksować z suszonymi pomidorami lub oliwkami. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj ząbek czosnku lub papryczkę chili. Po zblendowaniu możesz wymieszać ze świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, tymiankiem lub kolendrą.
Przepis na pastę słonecznikową do chleba
Słonecznik musi być pozbawiony łupinek. Dodatkowo, warto wcześniej uprażyć nasiona, aby były bardziej miękkie i aromatyczne. Możesz to zrobić na suchej patelni albo w piekarniku, ale pilnuj, żeby się nie przypaliły, bo wtedy nabierają gorzkiego smaku.
Składniki:
- 150 g nasion słonecznika,
- 1 łyżka sezamu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- kilka łyżek zimnej wody,
- kolorowy pieprz.
Sposób przygotowania:
- Nasiona słonecznika wrzuć na suchą patelnię i praż do momentu, aż zaczną ładnie pachnieć.
- Po przestudzeniu zmiksuj w blenderze z sezamem, oliwą i sokiem z cytryny. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodaj zimną wodę.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.