To najlepsze smarowidło do chleba. Więcej nie wrócisz ani do masła, ani do margaryny

Przyzwyczailiśmy się, że past takich jak hummus czy smalec z fasoli używamy jako dipu do maczania warzyw lub krakersów. Jednak taka pasta może z powodzeniem zastąpić również masło w codziennych kanapkach. Podaję przepis na lekką wersję bez strączków.

Pasta z sezamu i słonecznika może zastąpić masłoPasta z sezamu i słonecznika może zastąpić masło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smarowidła z dodatkiem strączków są pyszne i zdrowe. Jednak u osób, które nie spożywają na co dzień dużej ilości błonnika, mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego warto zacząć od łagodniejszej pasty, na przykład z nasion słonecznika i sezamu. Jej delikatny smak świetnie komponuje się na kanapkach z serem, wędliną i świeżymi warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Dlaczego warto wymienić masło na pastę ze słonecznikiem?

Pasta z nasion słonecznika i sezamu to bogactwo składników odżywczych. Nasiona słonecznika dostarczają witaminy E, magnezu i selenu, które wspierają zdrowie serca i układu odpornościowego. Z kolei sezam jest wartościowym źródłem wapnia, białka i błonnika – wpływa korzystnie na zdrowie kości i poprawia trawienie.

Pasta słonecznikowa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na cały organizm i pomagają obniżać poziom cholesterolu. Dodatek sezamu wzbogaca ją o witaminy z grupy B, w tym niacynę i tiaminę, które wspierają metabolizm i układ nerwowy. Obydwa składniki wykazują też właściwości przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.

Wzbogać smarowidło o dodatki, które lubisz

Pastę możesz zmiksować z suszonymi pomidorami lub oliwkami. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj ząbek czosnku lub papryczkę chili. Po zblendowaniu możesz wymieszać ze świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, tymiankiem lub kolendrą.

Przepis na pastę słonecznikową do chleba

Słonecznik musi być pozbawiony łupinek. Dodatkowo, warto wcześniej uprażyć nasiona, aby były bardziej miękkie i aromatyczne. Możesz to zrobić na suchej patelni albo w piekarniku, ale pilnuj, żeby się nie przypaliły, bo wtedy nabierają gorzkiego smaku.

Składniki:

  • 150 g nasion słonecznika,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • kolorowy pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona słonecznika wrzuć na suchą patelnię i praż do momentu, aż zaczną ładnie pachnieć.
  2. Po przestudzeniu zmiksuj w blenderze z sezamem, oliwą i sokiem z cytryny. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodaj zimną wodę.
  3. Dopraw solą i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu