To najlepsze smarowidło do chleba. Więcej nie wrócisz ani do masła, ani do margaryny

Przyzwyczailiśmy się, że past takich jak hummus czy smalec z fasoli używamy jako dipu do maczania warzyw lub krakersów. Jednak taka pasta może z powodzeniem zastąpić również masło w codziennych kanapkach. Podaję przepis na lekką wersję bez strączków.

Pasta z sezamu i słonecznika może zastąpić masłoPasta z sezamu i słonecznika może zastąpić masło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smarowidła z dodatkiem strączków są pyszne i zdrowe. Jednak u osób, które nie spożywają na co dzień dużej ilości błonnika, mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego warto zacząć od łagodniejszej pasty, na przykład z nasion słonecznika i sezamu. Jej delikatny smak świetnie komponuje się na kanapkach z serem, wędliną i świeżymi warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Dlaczego warto wymienić masło na pastę ze słonecznikiem?

Pasta z nasion słonecznika i sezamu to bogactwo składników odżywczych. Nasiona słonecznika dostarczają witaminy E, magnezu i selenu, które wspierają zdrowie serca i układu odpornościowego. Z kolei sezam jest wartościowym źródłem wapnia, białka i błonnika – wpływa korzystnie na zdrowie kości i poprawia trawienie.

Pasta słonecznikowa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na cały organizm i pomagają obniżać poziom cholesterolu. Dodatek sezamu wzbogaca ją o witaminy z grupy B, w tym niacynę i tiaminę, które wspierają metabolizm i układ nerwowy. Obydwa składniki wykazują też właściwości przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.

Wzbogać smarowidło o dodatki, które lubisz

Pastę możesz zmiksować z suszonymi pomidorami lub oliwkami. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj ząbek czosnku lub papryczkę chili. Po zblendowaniu możesz wymieszać ze świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, tymiankiem lub kolendrą.

Przepis na pastę słonecznikową do chleba

Słonecznik musi być pozbawiony łupinek. Dodatkowo, warto wcześniej uprażyć nasiona, aby były bardziej miękkie i aromatyczne. Możesz to zrobić na suchej patelni albo w piekarniku, ale pilnuj, żeby się nie przypaliły, bo wtedy nabierają gorzkiego smaku.

Składniki:

  • 150 g nasion słonecznika,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • kolorowy pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona słonecznika wrzuć na suchą patelnię i praż do momentu, aż zaczną ładnie pachnieć.
  2. Po przestudzeniu zmiksuj w blenderze z sezamem, oliwą i sokiem z cytryny. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodaj zimną wodę.
  3. Dopraw solą i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie