PrzepisTo proste ciasto zrobiłam na ostatnią Wielkanoc. Goście pokłócili się o ostatni kawałeczek

To proste ciasto zrobiłam na ostatnią Wielkanoc. Goście pokłócili się o ostatni kawałeczek

Ciasto z kremem i prażonymi nasionami słonecznika wydaje się skomplikowane, ale tak naprawdę jest proste do wykonania. Bazuje na znanych przepisach na biszkopt czy krem budyniowy. Dodatkiem są prażone ziarna słonecznika, do których przygotowania potrzeba trochę więcej uważności. Jednak warto podjąć wysiłek, bo to dzięki nim ciasto jest wyjątkowe.

Wielkanocne ciasto słonecznikowe na jasnym biszkopcie
Wielkanocne ciasto słonecznikowe na jasnym biszkopcie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Słonecznikowiec to ciasto proste, ale nieoczywiste. Ziarna prażone są bez dodatku cukru, więc nie są tak bardzo słodkie jak dodatki do deserów à la snikers. Położone na powierzchni kremu kajmakowego przyjemnie chrupią i to jest efekt, który tak spodobał się mojej rodzinie. Jeśli chcesz, możesz część nasion wymieszać z kremem budyniowym, aby słonecznikowe nuty rozłożyły się w cieście bardziej równomiernie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza

Różne pomysły na ciasto słonecznikowe

W poniższym wariancie słonecznikowiec składa się z klasycznego jasnego biszkoptu, kremu budyniowego, kremu kajmakowego i prażonych ziaren słonecznika. Masz ochotę zmodyfikować przepis? Możesz do masy na biszkopt dodać kakao jak w przepisie na ciemny słonecznikowiec. Świetnym pomysłem jest również dodatek polewy z czekolady karmelowej. Takie ciasto możesz udekorować nie tylko prażonym słonecznikiem, ale również płatkami migdałów.

Innym pomysłem na modyfikację – pod warunkiem, że ciasto nie będzie podawane dzieciom – jest zamiana ponczu na kawowy. Do zaparzonego americano dodaj odrobinę ulubionego likieru, który podkręci smak ciasta. Jeśli obawiasz się, że ciasto będzie zbyt słodkie, pod warstwą kremu połóż kwaśną konfiturę z domowej spiżarki, na przykład z czerwonej lub czarnej porzeczki.

Przepis na jasny słonecznikowiec z kremem budyniowym

Ciasto przełożone jest dwoma rodzajami kremu – w środku znajduje się biały krem budyniowy, a na wierzchu krem kajmakowy. Możesz uprościć przepis, decydując się na jeden rodzaj kremu. Wybrany smak przygotuj z podwójnej porcji.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Poncz:

  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny.

Krem i dodatki:

  • 400 g nasion słonecznika,
  • 4 łyżki mleka,
  • 500 g masła,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 500 ml mleka,
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g).

Wykonanie:

  1. Najpierw przygotuj masę biszkopt. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, podczas miksowania dodaj cukier. Gdy piana będzie sztywna, zmniejsz obroty miksera. Stopniowo dodawaj żółtka i olej, a następnie łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przelej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Piecz do "suchego patyczka".
  3. Po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do ostygnięcia. Następnie przekrój biszkopt na dwa równe blaty.
  4. W rondelku podgrzej nasiona słonecznika z mlekiem i 100 g masła. Dobrzej wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie jeszcze gorące ziarna przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Jeśli ziarna zaczną się mocniej przypiekać, przykryj je papierem do pieczenia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
  5. W rondelku zagotuj 400 ml mleka, a w pozostałych 100 ml rozmieszaj 2 opakowania budyniu waniliowego – jeśli jest bez cukru, dodaj 2 łyżki cukru. Gdy mleko się zagotuje, dodaj do niego dobrze rozmieszany budyń. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek, zestaw z kuchenki, odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Mikserem ubij 1 kostkę masła w temperaturze pokojowej (200 g) na puszysty krem. Stopniowo dodawaj zimny budyń, miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji kremu budyniowego.
  7. W drugiej misce również ubij kostkę masła na krem, tylko tym razem wymieszaj z kajmakiem z puszki.
  8. Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasącz połową ponczu przygotowanego z wody, cukru i soku z cytryny. Na wierzch wyłóż krem budyniowy. Przykryj drugim blatem, również nasącz ponczem i przykryj kremem kajmakowym. Na wierzch wyłóż przestudzone prażone nasiona słonecznika.
ciasto biszkoptowekrem budyniowynasiona słonecznika

Wybrane dla Ciebie