To warzywo odpowiednio kroję i smażę na Wigilię. Wygląda i smakuje jak ryba

Seleryba to potrawa, która idealnie wpisuje się w tradycję świątecznych dań bezmięsnych, jednocześnie zachwycając smakiem i wyglądem. Odpowiednio przygotowany seler potrafi udawać rybę tak dobrze, że wielu gości może się zdziwić! To idealna alternatywa dla osób, które szukają wegańskich opcji na Wigilijnym stole lub chcą ograniczyć spożycie mięsa.

Selerryba to wegańska opcja wigilijnaSelerryba to wegańska opcja wigilijna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pod względem smaku i tekstury, seleryba udowadnia, że warzywa potrafią zaskakiwać. W odpowiedniej panierce, podsmażony seler nabiera złocistej barwy, a jego delikatna struktura przypomina klasyczną rybę. Podany na aksamitnym puree ziemniaczanym z chrupiącymi dodatkami tworzy danie, które łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do gotowania.

Dlaczego warto spróbować seleryby?

Seleryba to nie tylko zdrowsza alternatywa dla ryby, ale także ukłon w stronę tradycji w nowoczesnym wydaniu. Seler jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały, a dzięki przyprawom i panierce zyskuje smak i konsystencję, które potrafią zmylić nawet największych smakoszy rybnych potraw. Dodatkowo to danie, które jest łatwe w przygotowaniu, ekonomiczne i przyjazne dla środowiska.

Przepis na selerybę

Seleryba to idealna propozycja na Wigilię lub elegancki obiad, który zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wyrafinowane, ale proste w przygotowaniu – danie, które sprawia, że seler staje się kulinarną gwiazdą.

Składniki:

  • plastry selera (grubości ok. 1 cm),
  • 3 ziemniaki,
  • 1 szklanka groszku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła (może być roślinne),
  • kilka plasterków boczku (dla opcjonalnego dodatku),
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny,
  • mikro zielenina do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Obierz seler, pokrój go na plastry i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
  2. Następnie obtocz je w przyprawach (sól, pieprz) i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron.
  3. W tym czasie ugotuj ziemniaki, rozgnieć je z masłem na gładkie puree.
  4. Podsmaż groszek z odrobiną masła oraz chrupiący boczek.
  5. Ułóż puree na talerzu, na nim plastry seleryby, dodaj groszek, boczek i skrop oliwą.
  6. Udekoruj mikro zieleniną.

Dlaczego warto spróbować seleryby?

Seleryba nie tylko zachwyca smakiem, ale również prezentuje się niezwykle efektownie na stole. Jej złociste plastry pięknie komponują się z dodatkami, a lekki, świeży smak sprawia, że idealnie wpasowuje się w świąteczne menu. To danie, które podbije serca zarówno miłośników tradycji, jak i fanów nowoczesnych, roślinnych smaków.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty