Tort Toffifee z naszą sekretną warstwą pokochasz od pierwszego kęsa. Nie potrzebujesz ani grama mąki
Tort Toffifee na czekoladowym, delikatnie chrupiącym spodzie z kakaowo-śmietankowym kremem i specjalną warstwą toffifee sprawi, że od razu zamarzysz o dokładce. Dzięki temu, że prezentuje się znakomicie, to sprawdzi się na wiele różnych okazji.
05.09.2022 | aktual.: 05.09.2022 13:20
Pomysł na pyszny tort
Torty wcale nie muszą być kojarzone tylko z urodzinami, bo świętować można (a nawet trzeba!) również te małe sukcesy. Czekoladowe ciasto inspirowane kultowymi słodkościami Toffifee sprawi, że nikt nie odmówi kawałeczka tego przysmaku. Z pewnością zaskoczysz rodzinę tym przepisem- chrupiący spód idealnie komponuje się z kremowymi warstwami. Całość zwieńcza prosta dekoracja z bitej śmietany i czekoladek.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Tort Toffifee
Składniki:
Spód
- 100 g masła - miękkiego
- 80 g cukru
- 4 jajka - podzielone na żółtka i białka
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła - roztopionego
Warstwa Toffifee:
- 15 czekoladek Toffifee
- 40 g masła
- 80 ml śmietanki 36%
Warstwa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 opakowanie żelatyny deserowej
Dodatkowo
- czekoladki Toffifee
- bita śmietana
- wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania:
W misce rozetrzyj miękkie masło wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka,proszek do pieczenia, zmielone orzechy laskowe, startą na drobne wiórki czekoladę oraz mleko.
Do powstałej masy dodaj ubite na sztywną pianę białka i wmieszaj je tak, aby połączyły się delikatnie z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wylej do tortownicy o średnicy 22 cm. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez 30-35 minut.
Przejdź do przygotowania specjalnej warstwy o smaku kultowych słodkości. Czekoladki Toffifee posiekaj i dodaj do garnuszka z roztapiającym się masłem. Następnie wlej śmietankę 36% i podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki już się połączą- wylej masę na upieczony i przestudzony spód ciasta. Wstaw do lodówki, aby masa zastygła.
W międzyczasie przygotuj warstwę śmietankową. Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubij razem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodaj ciemne kakao, żelatynę deserową rozpuszczoną wcześniej we wrzątku (według instrukcji na opakowaniu) i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na tort i wstaw całość do lodówki na min. 3 godziny.
Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną, czekoladkami Toffifee oraz wiórkami czekoladowymi. Serwuj swoim gościom i obserwuj, jak zachwycają się od pierwszego kęsa ;)
Smacznego!