Tort Toffifee z naszą sekretną warstwą pokochasz od pierwszego kęsa. Nie potrzebujesz ani grama mąki

Tort Toffifee na czekoladowym, delikatnie chrupiącym spodzie z kakaowo-śmietankowym kremem i specjalną warstwą toffifee sprawi, że od razu zamarzysz o dokładce. Dzięki temu, że prezentuje się znakomicie, to sprawdzi się na wiele różnych okazji.

Obrazek
Ewa

Pomysł na pyszny tort

Torty wcale nie muszą być kojarzone tylko z urodzinami, bo świętować można (a nawet trzeba!) również te małe sukcesy. Czekoladowe ciasto inspirowane kultowymi słodkościami Toffifee sprawi, że nikt nie odmówi  kawałeczka tego przysmaku. Z pewnością zaskoczysz rodzinę tym przepisem- chrupiący spód idealnie komponuje się z kremowymi warstwami. Całość zwieńcza prosta dekoracja z bitej śmietany i czekoladek.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Tort Toffifee

Składniki:

Spód

  • 100 g masła - miękkiego
  • 80 g cukru
  • 4 jajka - podzielone na żółtka i białka
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła - roztopionego

Warstwa Toffifee:

  • 15 czekoladek Toffifee
  • 40 g masła
  • 80 ml śmietanki 36%

Warstwa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej

Dodatkowo

  • czekoladki Toffifee
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

W misce rozetrzyj miękkie masło wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka,proszek do pieczenia, zmielone orzechy laskowe, startą na drobne wiórki czekoladę oraz mleko.

Tort Toffifee-Pyszności
Tort Toffifee-Pyszności

Do powstałej masy dodaj ubite na sztywną pianę białka i wmieszaj je tak, aby połączyły się delikatnie z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wylej do tortownicy o średnicy 22 cm. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez 30-35 minut.

Tort Toffifee-Pyszności
Tort Toffifee-Pyszności

Przejdź do przygotowania specjalnej warstwy o smaku kultowych słodkości. Czekoladki Toffifee posiekaj i dodaj do garnuszka z roztapiającym się masłem. Następnie wlej śmietankę 36% i podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki już się połączą- wylej masę na upieczony i przestudzony spód ciasta. Wstaw do lodówki, aby masa zastygła.

Tort Toffifee-Pyszności
Tort Toffifee-Pyszności

W międzyczasie przygotuj warstwę śmietankową. Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubij razem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodaj ciemne kakao, żelatynę deserową rozpuszczoną wcześniej we wrzątku (według instrukcji na opakowaniu) i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na tort i wstaw całość do lodówki na min. 3 godziny.

Tort Toffifee-Pyszności
Tort Toffifee-Pyszności

Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną, czekoladkami Toffifee oraz wiórkami czekoladowymi. Serwuj swoim gościom i obserwuj, jak zachwycają się od pierwszego kęsa ;)

Smacznego!

Tort Toffifee- Pyszności
Tort Toffifee- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości