Tort Toffifee z naszą sekretną warstwą pokochasz od pierwszego kęsa. Nie potrzebujesz ani grama mąki

Tort Toffifee na czekoladowym, delikatnie chrupiącym spodzie z kakaowo-śmietankowym kremem i specjalną warstwą toffifee sprawi, że od razu zamarzysz o dokładce. Dzięki temu, że prezentuje się znakomicie, to sprawdzi się na wiele różnych okazji.

Obrazek
Ewa

Pomysł na pyszny tort

Torty wcale nie muszą być kojarzone tylko z urodzinami, bo świętować można (a nawet trzeba!) również te małe sukcesy. Czekoladowe ciasto inspirowane kultowymi słodkościami Toffifee sprawi, że nikt nie odmówi  kawałeczka tego przysmaku. Z pewnością zaskoczysz rodzinę tym przepisem- chrupiący spód idealnie komponuje się z kremowymi warstwami. Całość zwieńcza prosta dekoracja z bitej śmietany i czekoladek.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Tort Toffifee

Składniki:

Spód

  • 100 g masła - miękkiego
  • 80 g cukru
  • 4 jajka - podzielone na żółtka i białka
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła - roztopionego

Warstwa Toffifee:

  • 15 czekoladek Toffifee
  • 40 g masła
  • 80 ml śmietanki 36%

Warstwa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej

Dodatkowo

  • czekoladki Toffifee
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

W misce rozetrzyj miękkie masło wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka,proszek do pieczenia, zmielone orzechy laskowe, startą na drobne wiórki czekoladę oraz mleko.

Tort Toffifee-Pyszności
Tort Toffifee-Pyszności

Do powstałej masy dodaj ubite na sztywną pianę białka i wmieszaj je tak, aby połączyły się delikatnie z pozostałymi składnikami. Powstałą masę wylej do tortownicy o średnicy 22 cm. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez 30-35 minut.

Tort Toffifee-Pyszności
Tort Toffifee-Pyszności

Przejdź do przygotowania specjalnej warstwy o smaku kultowych słodkości. Czekoladki Toffifee posiekaj i dodaj do garnuszka z roztapiającym się masłem. Następnie wlej śmietankę 36% i podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki już się połączą- wylej masę na upieczony i przestudzony spód ciasta. Wstaw do lodówki, aby masa zastygła.

Tort Toffifee-Pyszności
Tort Toffifee-Pyszności

W międzyczasie przygotuj warstwę śmietankową. Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubij razem z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodaj ciemne kakao, żelatynę deserową rozpuszczoną wcześniej we wrzątku (według instrukcji na opakowaniu) i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na tort i wstaw całość do lodówki na min. 3 godziny.

Tort Toffifee-Pyszności
Tort Toffifee-Pyszności

Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną, czekoladkami Toffifee oraz wiórkami czekoladowymi. Serwuj swoim gościom i obserwuj, jak zachwycają się od pierwszego kęsa ;)

Smacznego!

Tort Toffifee- Pyszności
Tort Toffifee- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇