PrzepisPrzekąskiTortilla z ryżowo-mięsnym farszem

Tortilla z ryżowo-mięsnym farszem

Tortilla z ryżowo-mięsnym farszem
Pyszności

22.01.2018 17:00, aktual.: 23.01.2018 09:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tym razem mamy dla Was pomysł na pyszną przekąskę, która nie tylko świetnie wygląda, ale i cudownie smakuje. Tego typu pysznościom nie sposób odmówić. Po prostu nie ma takiej opcji :)

Składniki:

  1. 1/2 szt. cebula posiekana
  2. 2 ząbki czosnek
  3. 1,5 szkl. ser cheddar
  4. 1/4 łyżeczki chilli
  5. 16 szt. tortilla
  6. 1,5 szkl. ser żółty
  7. 2 szkl. ryż
  8. 1 łyżka sok z cytryny
  9. 1/4 szkl. pietruszka posiekana
  10. 1 kg wołowina
  11. 1/2 łyżeczki kmin
  12. 2 szczypty sól
  13. 1 łyżeczka papryka słodka
  14. 1 szczypta pieprz
  15. 2 łyżki masło
  16. 2 łyżki mąka
  17. 1 szkl. mleko
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj wołowinę i przyprawy: kmin, sól, pieprz i słodką paprykę.

Obraz

2. W garnku połącz ze sobą masło, mąkę, mleko, cheddar, chilli oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Na patelni umieść pierwszy placek tortilli. Następnie stwórz warstwę z żółtego sera i ponownie ułóż tortillę. Podgrzej placki z obu stron. Po chwili odłóż na bok.

Obraz

4. W misce wymieszaj ze sobą ugotowany ryż, sok z cytryny oraz posiekaną pietruszkę.

Obraz

5. Tortille z serem nafaszeruj ryżem, mięsną mieszanką i serowym sosem. Zwiń je jak krokiety i podsmaż przez chwilę na rozgrzanej patelni.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz