Polacy zajadają się mrożonym dorszem nad morzem. Nie doceniają zdrowej i pysznej ryby

Turbot jest jedną z najzdrowszych ryb, chociaż przez Polaków jest mocno niedoceniana. Skarp (bo tak brzmi jego inna nazwa) ma wyjątkowy smak i jest bogaty w składniki odżywcze. Niestety jest dość drogi i dlatego często rezygnujemy z zakupów.

ObrazekTurbot (Adobe)
Paulina Hermann

Z reguły ryby są bardzo zdrowe, ale istnieją gatunki, które nie powinny zbyt często pojawiać się w naszym jadłospisie. Dotyczy to szczególnie tych hodowlanych w przerybionych zbiornikach i importowanych z dalekich krajów, na przykład pangi lub tilapii. Dietetycy idą krok dalej — zalecają, byśmy w ogóle ich nie jedli. Ryby te mogą nam mocno zaszkodzić. Lepiej sięgać po zdrowe ryby, idealnym przykładem będzie turbot. Ma niewiele kalorii, delikatne, lekko tłuste mięso.

Turbot to ryba idealna. Ceni się ją ze względu na smak

Skarp żyje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym oraz w Morzu Bałtyckim. Trudno go wypatrzyć, gdyż jest rybą przydenną i bardzo łatwo wtapia się w tło. Lubi piaszczyste podłoża, ale podczas jedzenia nie da się wyczuć mułu. Turbot nieco przypomina flądrę (pochodzą z tej samej rodziny), chociaż ich mięso całkowicie różni się w smaku. Skarp jest bowiem serwowany na eleganckich przyjęciach. Wszystko przez cenę i delikatne mięso.

Turboty w Bałtyku są nieco mniejsze niż te, które można złowić w oceanie. Osiągają "zaledwie" kilkadziesiąt centymetrów długości. Nie znajdziemy ich też w każdej restauracji, raczej pojawiają się w tych lepszych i droższych. Nic dziwnego, cena za kilogram fileta waha się od 110 do 240 zł.

Jak smakuje skarp? Wszystko zależy od tego, jak go przygotujemy

Turbot ma mięso soczyste, zwarte i jędrne. Odpowiednia obróbka cieplna wyciąga z niego to, co najlepsze. Jeśli zbyt długo smażymy lub grillujemy, mięso przestaje być smaczne i zamienia się w twardą i suchą papkę, którą trudno zjeść. Jest niskokaloryczny (ma 95 kalorii), ale jednocześnie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na organizm. Jeśli jesteście na diecie, bez wyrzutów sumienia możecie wprowadzić tę rybę do swojej diety.

Obrazek
Turbot (Wikimedia Commons)

Idealnie pasują do niej owoce morza (głównie krewetki i przegrzebki) oraz gotowane ziemniaki z surówką z kiszonej kapusty. Turbota możemy smażyć, grillować, piec lub gotować na parze. Musimy tylko pamiętać, by trzymać się ustalonego czasu.

Turbot - właściwości odżywcze

Turbot zawiera pełnowartościowe białko, magnez i selen. Jest źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Znajdziemy w nim witaminy: A, D, E, C oraz B12. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym chroni organizm przed chorobami układu krążenia. Może także zredukować poziom złego cholesterolu i obniżyć zbyt wysokie ciśnienie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀