Po tym rozpoznasz, które truskawki są najsmaczniejsze. Ważny jest jeden szczegół
02.06.2023 20:02, aktual.: 02.06.2023 21:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na truskawki już wystartował. Wielu z nas kupiło już pierwszy w tym roku kilogram tych obłędnie pysznych owoców. Nie zawsze są one jednak takie, jak byśmy sobie tego życzyli. Jak rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Okazuje się, że nie jest to niemożliwe. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół.
Na bazarkach, w warzywniakach i supermarketach rozgościły się już polskie truskawki. Niektórym owocom trzeba jednak poprawić smak. Najczęściej zjadamy je z cukrem, słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym. Kupując truskawki, możemy jednak zapobiec dodawaniu do nich dodatków. Wystarczy, że wybierzemy najlepsze owoce. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne.
Jak rozpoznać, które truskawki są najlepsze? Zwróć na to uwagę
Nie jest zaskoczeniem, że najlepsze będą truskawki, które rosną na polu, a nie pod folią. Truskawki spod folii będą miały regularny kształt i będą dość duże. Te z pola będą nieco mniejsze. Czasem będą sprzedawane, gdy jeszcze są ubrudzone piachem, z płatkami, które osypały się z krzaków. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku, zdecydowanie powinniśmy wybierać truskawki rosnące w pełnym słońcu na polu.
A jak rozpoznać, czy truskawki są świeże? Ich szypułki powinny być jasnozielone. Oznacza to, że były zbierane jeszcze tego samego dnia. Gdy szypułki są ciemnozielone lub brązowe, to znak, że były zbierane kilka dni wcześniej i przetrzymywane w chłodniach. Zanim kupimy truskawki, warto poprosić sprzedawcę, by poruszył koszykiem. Dzięki temu zobaczymy, czy te owoce, które znajdują się pod spodem, nie są zgniłe.
Co zrobić, by osłodzić truskawki? Posyp je solą
Choć ten sposób może brzmieć absurdalnie, to warto posypać truskawki solą, a nie cukrem. Fruktoza zawarta w truskawkach w połączeniu z sodem sprawi, że owoce staną się słodsze. Wystarczy zatem posypać owoce delikatnie solą, wymieszać i zjeść na swój ulubiony sposób.