Po tym rozpoznasz, które truskawki są najsmaczniejsze. Ważny jest jeden szczegół

Sezon na truskawki już wystartował. Wielu z nas kupiło już pierwszy w tym roku kilogram tych obłędnie pysznych owoców. Nie zawsze są one jednak takie, jak byśmy sobie tego życzyli. Jak rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Okazuje się, że nie jest to niemożliwe. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół.

ObrazekKtóre truskawki są najsmaczniejsze? - Pyszności

Na bazarkach, w warzywniakach i supermarketach rozgościły się już polskie truskawki. Niektórym owocom trzeba jednak poprawić smak. Najczęściej zjadamy je z cukrem, słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym. Kupując truskawki, możemy jednak zapobiec dodawaniu do nich dodatków. Wystarczy, że wybierzemy najlepsze owoce. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne.

Jak rozpoznać, które truskawki są najlepsze? Zwróć na to uwagę

Nie jest zaskoczeniem, że najlepsze będą truskawki, które rosną na polu, a nie pod folią. Truskawki spod folii będą miały regularny kształt i będą dość duże. Te z pola będą nieco mniejsze. Czasem będą sprzedawane, gdy jeszcze są ubrudzone piachem, z płatkami, które osypały się z krzaków. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku, zdecydowanie powinniśmy wybierać truskawki rosnące w pełnym słońcu na polu.

A jak rozpoznać, czy truskawki są świeże? Ich szypułki powinny być jasnozielone. Oznacza to, że były zbierane jeszcze tego samego dnia. Gdy szypułki są ciemnozielone lub brązowe, to znak, że były zbierane kilka dni wcześniej i przetrzymywane w chłodniach. Zanim kupimy truskawki, warto poprosić sprzedawcę, by poruszył koszykiem. Dzięki temu zobaczymy, czy te owoce, które znajdują się pod spodem, nie są zgniłe.

Truskawki. Fot. Pixabay
Truskawki. Fot. Pixabay

Co zrobić, by osłodzić truskawki? Posyp je solą

Choć ten sposób może brzmieć absurdalnie, to warto posypać truskawki solą, a nie cukrem. Fruktoza zawarta w truskawkach w połączeniu z sodem sprawi, że owoce staną się słodsze. Wystarczy zatem posypać owoce delikatnie solą, wymieszać i zjeść na swój ulubiony sposób.

Truskawki. Fot. Pixabay
Truskawki. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka