WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Po tym rozpoznasz, które truskawki są najsmaczniejsze. Ważny jest jeden szczegół

Sezon na truskawki już wystartował. Wielu z nas kupiło już pierwszy w tym roku kilogram tych obłędnie pysznych owoców. Nie zawsze są one jednak takie, jak byśmy sobie tego życzyli. Jak rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Okazuje się, że nie jest to niemożliwe. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół.

ObrazekKtóre truskawki są najsmaczniejsze? - Pyszności

Na bazarkach, w warzywniakach i supermarketach rozgościły się już polskie truskawki. Niektórym owocom trzeba jednak poprawić smak. Najczęściej zjadamy je z cukrem, słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym. Kupując truskawki, możemy jednak zapobiec dodawaniu do nich dodatków. Wystarczy, że wybierzemy najlepsze owoce. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne.

Jak rozpoznać, które truskawki są najlepsze? Zwróć na to uwagę

Nie jest zaskoczeniem, że najlepsze będą truskawki, które rosną na polu, a nie pod folią. Truskawki spod folii będą miały regularny kształt i będą dość duże. Te z pola będą nieco mniejsze. Czasem będą sprzedawane, gdy jeszcze są ubrudzone piachem, z płatkami, które osypały się z krzaków. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku, zdecydowanie powinniśmy wybierać truskawki rosnące w pełnym słońcu na polu.

A jak rozpoznać, czy truskawki są świeże? Ich szypułki powinny być jasnozielone. Oznacza to, że były zbierane jeszcze tego samego dnia. Gdy szypułki są ciemnozielone lub brązowe, to znak, że były zbierane kilka dni wcześniej i przetrzymywane w chłodniach. Zanim kupimy truskawki, warto poprosić sprzedawcę, by poruszył koszykiem. Dzięki temu zobaczymy, czy te owoce, które znajdują się pod spodem, nie są zgniłe.

Truskawki. Fot. Pixabay
Truskawki. Fot. Pixabay

Co zrobić, by osłodzić truskawki? Posyp je solą

Choć ten sposób może brzmieć absurdalnie, to warto posypać truskawki solą, a nie cukrem. Fruktoza zawarta w truskawkach w połączeniu z sodem sprawi, że owoce staną się słodsze. Wystarczy zatem posypać owoce delikatnie solą, wymieszać i zjeść na swój ulubiony sposób.

Truskawki. Fot. Pixabay
Truskawki. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok