Tylko tak wybierzesz najlepszą rybę na grilla. Koniecznie zwróć uwagę na jedno

Nie samą kiełbasą i karkówką grillowicze żyją. Na majówkę postanów sobie wrzucić na ruszt również coś mniej popularnego. Ryby z grilla smakują wprost doskonale, a urozmaicenie wczasowego menu będzie plusem samym w sobie. Zanim jednak umieścisz na kratce dary morza, przeczytaj ten artykuł. Omawiamy w nim wszystko, co ważne w tej dziedzinie.

ObrazekJak zrobić ryby z grilla? - Pyszności; foto: Canva

Rozpoczęcie sezonu grillowego to wielkie wydarzenie dla wszystkich tych, którzy za aromatem grillowanej kiełbasy czy karkówki tęsknili całą zimę. Pasjonaci tej formy gotowania wiedzą jednak, że nie tylko te produkty nadają się do wrzucenia na ruszt. Ewa Wachowicz, na ten przykład, grilluje również krojone w kostkę pomidory, cukinię, cebulę z kroplą oliwy, a nawet... ogórki. 

Obrazek
Ryby z grilla to doskonała odmiana - Pyszności; foto: Canva

To nie jest tak, że ten pomysł nam się nie podoba, ale w zanadrzu trzymamy jeszcze jeden produkt, który doskonale smakuje z grilla: ryby. Zanim jednak umieścisz je na ruszcie, dowiedz się wszystkich podstaw; przede wszystkim tego, jakie ryby wybrać, a także jak je grillować. Mamy dla ciebie dobre wieści. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.

Jakie ryby wybrać na grilla?

Zanim przejdziemy do konkretnych gatunków, to wiedz jedno: grillowanie mrożonych ryb to po prostu bardzo słaby pomysł. Zawsze, ale to zawsze wybieraj na grilla jak najświeższe ryby. Jeśli nie wiesz jeszcze, czym kierować się podczas ich kupowania, to koniecznie zajrzyj do tego naszego artykułu. Świeża ryba to gwarancja smaku oraz tego, że nad grillem będzie unosił się piękny zapach przypraw, a nie... czegoś innego.

A jaki gatunek przeznaczyć na ruszt? Tu kieruj się po pierwsze swoimi upodobaniami smakowymi, a po drugie — zwartością mięsa. Rozpadające się na grillu ryby sprawią ci więcej złości, niż poczucia żołądkowego spełnienia. Doskonale zda tu egzamin łosoś, okoń, sandacz, pstrąg, halibut czy makrela — o ile jest rzeczywiście świeża. Niektórzy grillują również tuńczyka, ale trzeba być z tym ostrożnym, bo chwila "przeciągnięcia" tej ryby na ogniu i tuńczyk wyjdzie suchy i niesmaczny.

Jak grillować ryby?

Obrazek
Jak grillować ryby? - Pyszności; foto: Canva

Natarte przyprawami ryby czas ugrillować. Możesz to zrobić na trzy sposoby: ułożyć ryby bezpośrednio na ruszcie, wspomóc się tackami, lub zawinąć mięso w skropioną tłuszczem folię aluminiową. Pamiętaj również o tym, by położyć rybę na ruszt dopiero w momencie, w którym będzie on już mocno rozgrzany. W przeciwnym przypadku nie pomoże ci już żadna forma aluminium, a twój przysmak przylgnie do wszystkiego, na czym leży.

Istnieje też ciekawy sposób na sprawdzenie, czy ryba jest już gotowa do zdjęcia z rusztu. Pomoże ci w tym... bambusowa pałeczka. Kiedy będziesz chciał sprawdzić, czy ryby z grilla już "doszły", wbij go delikatnie w ich mięso. Jeśli wycieknie z nich bezbarwna ciecz, oznacza to, że ryby są już zrobione i można się nimi śmiało zajadać!

A może zamiast grillowania tortilla po turecku?

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości