Tylko tak wybierzesz najlepszą rybę na grilla. Koniecznie zwróć uwagę na jedno

Nie samą kiełbasą i karkówką grillowicze żyją. Na majówkę postanów sobie wrzucić na ruszt również coś mniej popularnego. Ryby z grilla smakują wprost doskonale, a urozmaicenie wczasowego menu będzie plusem samym w sobie. Zanim jednak umieścisz na kratce dary morza, przeczytaj ten artykuł. Omawiamy w nim wszystko, co ważne w tej dziedzinie.

ObrazekJak zrobić ryby z grilla? - Pyszności; foto: Canva

Rozpoczęcie sezonu grillowego to wielkie wydarzenie dla wszystkich tych, którzy za aromatem grillowanej kiełbasy czy karkówki tęsknili całą zimę. Pasjonaci tej formy gotowania wiedzą jednak, że nie tylko te produkty nadają się do wrzucenia na ruszt. Ewa Wachowicz, na ten przykład, grilluje również krojone w kostkę pomidory, cukinię, cebulę z kroplą oliwy, a nawet... ogórki. 

Obrazek
Ryby z grilla to doskonała odmiana - Pyszności; foto: Canva

To nie jest tak, że ten pomysł nam się nie podoba, ale w zanadrzu trzymamy jeszcze jeden produkt, który doskonale smakuje z grilla: ryby. Zanim jednak umieścisz je na ruszcie, dowiedz się wszystkich podstaw; przede wszystkim tego, jakie ryby wybrać, a także jak je grillować. Mamy dla ciebie dobre wieści. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.

Jakie ryby wybrać na grilla?

Zanim przejdziemy do konkretnych gatunków, to wiedz jedno: grillowanie mrożonych ryb to po prostu bardzo słaby pomysł. Zawsze, ale to zawsze wybieraj na grilla jak najświeższe ryby. Jeśli nie wiesz jeszcze, czym kierować się podczas ich kupowania, to koniecznie zajrzyj do tego naszego artykułu. Świeża ryba to gwarancja smaku oraz tego, że nad grillem będzie unosił się piękny zapach przypraw, a nie... czegoś innego.

A jaki gatunek przeznaczyć na ruszt? Tu kieruj się po pierwsze swoimi upodobaniami smakowymi, a po drugie — zwartością mięsa. Rozpadające się na grillu ryby sprawią ci więcej złości, niż poczucia żołądkowego spełnienia. Doskonale zda tu egzamin łosoś, okoń, sandacz, pstrąg, halibut czy makrela — o ile jest rzeczywiście świeża. Niektórzy grillują również tuńczyka, ale trzeba być z tym ostrożnym, bo chwila "przeciągnięcia" tej ryby na ogniu i tuńczyk wyjdzie suchy i niesmaczny.

Jak grillować ryby?

Obrazek
Jak grillować ryby? - Pyszności; foto: Canva

Natarte przyprawami ryby czas ugrillować. Możesz to zrobić na trzy sposoby: ułożyć ryby bezpośrednio na ruszcie, wspomóc się tackami, lub zawinąć mięso w skropioną tłuszczem folię aluminiową. Pamiętaj również o tym, by położyć rybę na ruszt dopiero w momencie, w którym będzie on już mocno rozgrzany. W przeciwnym przypadku nie pomoże ci już żadna forma aluminium, a twój przysmak przylgnie do wszystkiego, na czym leży.

Istnieje też ciekawy sposób na sprawdzenie, czy ryba jest już gotowa do zdjęcia z rusztu. Pomoże ci w tym... bambusowa pałeczka. Kiedy będziesz chciał sprawdzić, czy ryby z grilla już "doszły", wbij go delikatnie w ich mięso. Jeśli wycieknie z nich bezbarwna ciecz, oznacza to, że ryby są już zrobione i można się nimi śmiało zajadać!

A może zamiast grillowania tortilla po turecku?

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo