PrzepisZupyUgotuj od razu podwójną porcję. Węgierska zupa zastąpi dwa dania

Ugotuj od razu podwójną porcję. Węgierska zupa zastąpi dwa dania

Z węgierską kuchnią kojarzą się langosze i gulasz, ale skrywa w sobie znacznie więcej pysznych potraw. Jedną z nich jest aromatyczna zupa halaszle, która zachwyca bogactwem smaku i aromatu.

Węgierska zupa halaszle
Węgierska zupa halaszle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Halaszle, czyli węgierska zupa rybna, to prawdziwy kulinarny skarb Węgier. Szczególnie popularna jest w  regionach obfitujących w świeże ryby, chociaż zjeść ją można zarówno w Budapeszcie jak i nad Balatonem Sekretem smaku tej zupy, oprócz ryb, są papryka i cebula, pojawiające się często w innych węgierskich daniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Skąd wzięła się zupa halaszle

Jej receptura wywodzi się z domów rybaków żyjących nad Dunajem i Cisą już na początku XIX wieku, gdy papryka stała się bardziej dostępna na Węgrzech. Wspomniano o niej po raz pierwszy w książce "Szegedi szakácskönyv" z 1876 r. autorstwa Teresy Doleskó jako o "paprykarzu rybnym".

Halászlé węgierskie danie, które podbija podniebienia
Halászlé węgierskie danie, które podbija podniebienia© Adobe Stock

Przepis na węgierską zupę rybną

Podstawą dania są wysokiej jakości ryby, najlepiej karp ze względu na zachowanie struktury podczas gotowania i wartości odżywczych. Można również użyć suma, sandacza czy szczupaka jako dodatku do karpia. Sprawdzi się także o wiele bardziej dostępny dorsz czy miruna. Istotnym składnikiem jest także papryka, zarówno w proszku, jak i świeża, a także spora ilość cebuli.

Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie da się najeść, to najwidoczniej jeszcze nie jadł halaszle. Ryba jest źródłem białka, które zapewnia sytość, a warzywa dopełniają dzieła.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza, miruny lub karpia,
  • 1,2 litra bulionu warzywnego lub rybnego,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety ryby pokrój w średniej wielkości kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż do momentu, gdy staną się miękkie.
  3. Dodaj do warzyw bulion oraz pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  4. Włóż kawałki ryby do zupy i gotuj, aż ryba stanie się miękka i dobrze ugotowana.

Zupę serwuj na gorącą, posypując ją posiekaną natką pietruszki. Do tego warto podać pajdę świeżego chleba. Smacznego!

przepiskuchnia węgierskazupa rybna

Wybrane dla Ciebie