Ugotuj od razu podwójną porcję. Węgierska zupa zastąpi dwa dania
Z węgierską kuchnią kojarzą się langosze i gulasz, ale skrywa w sobie znacznie więcej pysznych potraw. Jedną z nich jest aromatyczna zupa halaszle, która zachwyca bogactwem smaku i aromatu.
Halaszle, czyli węgierska zupa rybna, to prawdziwy kulinarny skarb Węgier. Szczególnie popularna jest w regionach obfitujących w świeże ryby, chociaż zjeść ją można zarówno w Budapeszcie jak i nad Balatonem Sekretem smaku tej zupy, oprócz ryb, są papryka i cebula, pojawiające się często w innych węgierskich daniach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem
Skąd wzięła się zupa halaszle
Jej receptura wywodzi się z domów rybaków żyjących nad Dunajem i Cisą już na początku XIX wieku, gdy papryka stała się bardziej dostępna na Węgrzech. Wspomniano o niej po raz pierwszy w książce "Szegedi szakácskönyv" z 1876 r. autorstwa Teresy Doleskó jako o "paprykarzu rybnym".
Przepis na węgierską zupę rybną
Podstawą dania są wysokiej jakości ryby, najlepiej karp ze względu na zachowanie struktury podczas gotowania i wartości odżywczych. Można również użyć suma, sandacza czy szczupaka jako dodatku do karpia. Sprawdzi się także o wiele bardziej dostępny dorsz czy miruna. Istotnym składnikiem jest także papryka, zarówno w proszku, jak i świeża, a także spora ilość cebuli.
Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie da się najeść, to najwidoczniej jeszcze nie jadł halaszle. Ryba jest źródłem białka, które zapewnia sytość, a warzywa dopełniają dzieła.
Składniki:
- 800 g fileta z dorsza, miruny lub karpia,
- 1,2 litra bulionu warzywnego lub rybnego,
- 2 żółte papryki,
- 2 czerwone papryki,
- 1 zielona papryka,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Filety ryby pokrój w średniej wielkości kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
- Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż do momentu, gdy staną się miękkie.
- Dodaj do warzyw bulion oraz pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Włóż kawałki ryby do zupy i gotuj, aż ryba stanie się miękka i dobrze ugotowana.
Zupę serwuj na gorącą, posypując ją posiekaną natką pietruszki. Do tego warto podać pajdę świeżego chleba. Smacznego!