WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Ugotuj od razu podwójną porcję. Węgierska zupa zastąpi dwa dania

Z węgierską kuchnią kojarzą się langosze i gulasz, ale skrywa w sobie znacznie więcej pysznych potraw. Jedną z nich jest aromatyczna zupa halaszle, która zachwyca bogactwem smaku i aromatu.

Węgierska zupa halaszleWęgierska zupa halaszle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Halaszle, czyli węgierska zupa rybna, to prawdziwy kulinarny skarb Węgier. Szczególnie popularna jest w  regionach obfitujących w świeże ryby, chociaż zjeść ją można zarówno w Budapeszcie jak i nad Balatonem Sekretem smaku tej zupy, oprócz ryb, są papryka i cebula, pojawiające się często w innych węgierskich daniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Skąd wzięła się zupa halaszle

Jej receptura wywodzi się z domów rybaków żyjących nad Dunajem i Cisą już na początku XIX wieku, gdy papryka stała się bardziej dostępna na Węgrzech. Wspomniano o niej po raz pierwszy w książce "Szegedi szakácskönyv" z 1876 r. autorstwa Teresy Doleskó jako o "paprykarzu rybnym".

Halászlé węgierskie danie, które podbija podniebienia
Halászlé węgierskie danie, które podbija podniebienia © Adobe Stock

Przepis na węgierską zupę rybną

Podstawą dania są wysokiej jakości ryby, najlepiej karp ze względu na zachowanie struktury podczas gotowania i wartości odżywczych. Można również użyć suma, sandacza czy szczupaka jako dodatku do karpia. Sprawdzi się także o wiele bardziej dostępny dorsz czy miruna. Istotnym składnikiem jest także papryka, zarówno w proszku, jak i świeża, a także spora ilość cebuli.

Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie da się najeść, to najwidoczniej jeszcze nie jadł halaszle. Ryba jest źródłem białka, które zapewnia sytość, a warzywa dopełniają dzieła.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza, miruny lub karpia,
  • 1,2 litra bulionu warzywnego lub rybnego,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety ryby pokrój w średniej wielkości kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż do momentu, gdy staną się miękkie.
  3. Dodaj do warzyw bulion oraz pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  4. Włóż kawałki ryby do zupy i gotuj, aż ryba stanie się miękka i dobrze ugotowana.

Zupę serwuj na gorącą, posypując ją posiekaną natką pietruszki. Do tego warto podać pajdę świeżego chleba. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser