Ugotuj od razu podwójną porcję. Węgierska zupa zastąpi dwa dania

Z węgierską kuchnią kojarzą się langosze i gulasz, ale skrywa w sobie znacznie więcej pysznych potraw. Jedną z nich jest aromatyczna zupa halaszle, która zachwyca bogactwem smaku i aromatu.

Węgierska zupa halaszleWęgierska zupa halaszle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Halaszle, czyli węgierska zupa rybna, to prawdziwy kulinarny skarb Węgier. Szczególnie popularna jest w  regionach obfitujących w świeże ryby, chociaż zjeść ją można zarówno w Budapeszcie jak i nad Balatonem Sekretem smaku tej zupy, oprócz ryb, są papryka i cebula, pojawiające się często w innych węgierskich daniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Skąd wzięła się zupa halaszle

Jej receptura wywodzi się z domów rybaków żyjących nad Dunajem i Cisą już na początku XIX wieku, gdy papryka stała się bardziej dostępna na Węgrzech. Wspomniano o niej po raz pierwszy w książce "Szegedi szakácskönyv" z 1876 r. autorstwa Teresy Doleskó jako o "paprykarzu rybnym".

Halászlé węgierskie danie, które podbija podniebienia
Halászlé węgierskie danie, które podbija podniebienia © Adobe Stock

Przepis na węgierską zupę rybną

Podstawą dania są wysokiej jakości ryby, najlepiej karp ze względu na zachowanie struktury podczas gotowania i wartości odżywczych. Można również użyć suma, sandacza czy szczupaka jako dodatku do karpia. Sprawdzi się także o wiele bardziej dostępny dorsz czy miruna. Istotnym składnikiem jest także papryka, zarówno w proszku, jak i świeża, a także spora ilość cebuli.

Jeśli ktoś twierdzi, że zupą nie da się najeść, to najwidoczniej jeszcze nie jadł halaszle. Ryba jest źródłem białka, które zapewnia sytość, a warzywa dopełniają dzieła.

Składniki:

  • 800 g fileta z dorsza, miruny lub karpia,
  • 1,2 litra bulionu warzywnego lub rybnego,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety ryby pokrój w średniej wielkości kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone warzywa i przyprawy. Smaż do momentu, gdy staną się miękkie.
  3. Dodaj do warzyw bulion oraz pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  4. Włóż kawałki ryby do zupy i gotuj, aż ryba stanie się miękka i dobrze ugotowana.

Zupę serwuj na gorącą, posypując ją posiekaną natką pietruszki. Do tego warto podać pajdę świeżego chleba. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy