Ukraińskie "pieczone mleko". Aksamitna konsystencja i karmelowy smak
Prosty napój z pieczonego mleka przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom karmelu. Tak właśnie smakuje rjażenka, czyli ukraiński koktajl na bazie sfermentowanego mleka. Brzmi niezbyt zachęcająco? Nic bardziej mylnego. Dzięki reakcji Maillarda laktoza i inne cukry w mleku ulegają karmelizacji, zmieniając popularny biały napój w pyszny deserowy koktajl.
Rjażenka to napój tradycyjnie przygotowywany w Rosji, Ukrainie i Białorusi. W źródłach rosyjskich bywa nazywana "ukraińskim zsiadłym mlekiem", więc można przypuszczać, że rodowód tego koktajlu ma korzenie ukraińskie. Nazwa pochodzi z ukraińskiego "pryazhene moloko", co oznacza "pieczone mleko". Ma gęstą konsystencję i pyszny karmelowy smak. Dzieciaki zajadają się nim jak deserem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej
Tylko świeże mleko na rjażenkę, bez UHT
Napój wymaga użycia odpowiedniego rodzaju mleka. Najlepszym wyborem jest mleko pełnotłuste, na przykład 3,2 proc. lub więcej. Wysoka zawartość tłuszczu jest niezbędna, aby uzyskać bogatą, kremową teksturę rjażenki. Kupując mleko w sklepie, zwróć uwagę, aby było świeże. Może być niepasteryzowane lub pasteryzowane w niskiej temperaturze Nie kupuj mleka UHT. Jest ono obrabiane w bardzo wysokiej temperaturze, która zmienia strukturę białek. Takie mleko nie nadaje się ani na rjażenkę, ani na zsiadłe mleko.
Podczas procesu pieczenia mleko poddawane jest długotrwałemu działaniu ciepła, co wpływa na jego karmelizację. Mleko o niższej zawartości tłuszczu może nie osiągnąć odpowiedniej gęstości i głębokości smaku, które charakteryzują tradycyjną rjażenkę. Dlatego, jeśli zależy ci na autentyczności przygotowanego napoju, potrzebne jest świeże mleko, które charakteryzuje się naturalną zawartością tłuszczu.
Desery z pieczonego mleka
Już samą rjażenkę można wyjadać łyżkami. Wystarczy przełożyć schłodzony gęsty napój do pucharków i ozdobić owocami. Jeśli lubisz warstwowe deserki, przygotuj parfait z rjażenki i granoli. Na dno pucharków wyłóż warstwę granoli, następnie dodaj rjażenkę i powtórz warstwy. Na wierzch możesz położyć świeże owoce lub orzechy.
Z ukraińskiego pieczonego mleka przygotujesz także obłędne semifreddo w prawdziwie włoskim stylu. Ubij rjażenkę z cukrem pudrem na sztywno, dodaj posiekane owoce i przelej do silikonowej formy. Odstaw do zamrażalnika na kilka godzin i podawaj jak lody.
Ukraińską rjażenkę możesz także dodać do wypieków. Sprawdzi się zarówno w muffinkach (zamiast jogurtu), jak i w przepisie na sernik. Karmelowym gęstym mlekiem możesz zastąpić twaróg.
Jak zrobić pieczone mleko w domu?
Nasi wschodni sąsiedzi mogą kupić rjażenkę w kartonie. Ten popularny napój dostępny w każdym sklepie. Jednak, aby przygotować ją w domowych warunkach, musisz połączyć pieczone mleko z jogurtem lub kwaśną śmietaną. Dodatek naturalnych kultur bakterii wpłynie na smak i odpowiednio gęstą konsystencję.
Składniki:
- 2 litry mleka,
- 100-125 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
- Wlej mleko do garnka i podgrzej do momentu, aż zacznie się unosić. Wtedy zdejmij z kuchenki.
- Razem z kożuchem przelej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij mleko z piekarnika, przełóż skarmelizowany kożuch na talerz.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin, na przykład koło piekarnika lub nad grzejnikiem. Po tym czasie wstaw do lodówki na kolejne 12 godzin.
- Podawaj w formie koktajlu do picia lub w pucharkach, na przykład z dodatkiem świeżych owoców.