Ukryta funkcja sitka. Wykorzystaj ją podczas przygotowania posiłku

Czy wiesz, że sitko może być wykorzystane nie tylko do przesiania mąki, czy odcedzania? Dobrze sprawdzi się również w przypadku kilku innych praktycznych czynności. Jaka jest ukryta funkcja sitka? Weź masło i przekonaj się sam!

ObrazekUkryta funkcja sitka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Isaac Lau 121 Shorts i Arnie Negrete
Karol Wiak

Ukryta funkcja sitka - sprytny patent na twardą kostkę masła

Przygotowując kanapki, z pewnością zetknąłeś się z problemem, który pojawił się podczas próby rozsmarowania masła na kromce chleba. Okazuje się, że można temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Pomocna będzie tu ukryta funkcja sitka, dzięki której w szybki sposób przygotujesz tłuszcz do rozsmarowania. Sprzęt do odcedzania pozwoli ci uzyskać masło w formie cienkich wiórków, których roztopienie i rozsmarowanie będzie dużo prostsze. Oszczędzasz czas, dzięki czemu ciasto, czy kanapki zrobisz dużo szybciej.

Obrazek
Jak zmiękczyć masło - Pyszności; foto: Canva

Masło, w tym przypadku nie wymaga podgrzania, a czynność jest banalnie prosta. Cienka warstwa masła, którą uzyskasz poprzez sitko, to duże ułatwienie w przypadku przygotowania wielu dań, nie tylko kanapek. Wystarczy, że przejedziesz sitkiem po całej kostce masła, by uzyskać wiórki.

Do czego jeszcze wykorzystać sitko?

Warto podkreślić, że ukryta funkcja sitka i masło w roli głównej to niejedyne rozwiązania, do których możesz wykorzystać to popularne narzędzie kuchenne. Twórca filmu, który zaprezentował ten sprytny patent z masłem, pokazał również, że sitko może również idealnie sprawdzić się do ścierania żółtego sera. Innym praktycznym rozwiązaniem, będzie również wykorzystanie go jako obieraczki do popularnych jarzyn. Gdy nie masz pod ręką tarki do jarzyn, to sitko sprawdzi się tu idealnie. Dzięki tym wskazówkom twoje gotowanie powinno stać się dużo prostsze.

Obrazek
Trik z sitkiem - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Issac Lau 121 Shorts

Jak widać, sitkiem już nie tylko przesiejesz mąkę, czy oczyścisz wodę. Jego zastosowanie jest naprawdę nieocenione. W ten sposób oszczędzasz czas i energię tak bardzo potrzebne do przygotowania swoich ulubionych dań. Niech te rozwiązania staną się twoją codziennością podczas gotowania.

Co powiesz na kwadraciki z ciasta francuskiego z pesto i kolorowymi dodatkami. Ten najlepszy przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟