Nie wiedziałam, że zwykły piekarnik tak potrafi. Jego ukryte funkcje pozwalają oszczędzić mi fortunę

Zdarza się, że po latach niektóre urządzenia mogą nas pozytywnie zaskoczyć swoimi możliwościami, których nawet się nie spodziewaliśmy. Jesteśmy wręcz pewni, że o niektórych funkcjach piekarnika nawet nie słyszeliście. Na rynku jest dostępnych wiele modeli, które mogą obsługiwać osoby o zerowych umiejętnościach kulinarnych, a urządzenie wszystko zrobi za nie.

Obrazek
Paulina

Sprawdźmy, na co zwrócić uwagę, zanim wybierzemy urządzenie dla siebie. Możemy znaleźć piekarnik, który ma nawet 80 funkcji. Dzięki temu urządzenie zrobi prawie wszystko za nas. Ustawi czas, temperaturę oraz sposób pieczenia. Czym jeszcze może nas zaskoczyć? Sprawdźmy!

Obrazek
Piekarnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Dwie potrawy naraz

Upieczenie kilku potraw jednocześnie marzy się praktycznie każdej gospodyni domowej. Teraz jest to możliwe. Taka funkcja jest coraz bardziej popularna w domowych urządzeniach. Ciepło w nich jest rozprowadzane w sposób umożliwiający ustawienie różnych temperatur dla każdej z potraw i nieprzenikanie się aromatów. Możemy dzięki temu jednocześnie upiec ciasto i mięso, co do tej pory zwykle było niemożliwe w tym samym czasie. Czasami trzeba było czekać nawet kilka godzin. To duża oszczędność czasu i energii.

Piekarnik z funkcją mikrofali

Masz mało miejsca w swojej kuchni i kolejny sprzęt AGD nigdzie się nie zmieści, lecz marzysz o mikrofalówce? Twórcy piekarników znaleźli na to rozwiązanie. Połączyli te dwa urządzenia w jedno. Piekarnik z taką opcją nagrzeje się szybciej niż standardowy i podgrzeje naszą potrawę w parę sekund.

Obrazek

Samoczyszczenie piekarnika

Tłusta zalana płyta to zmora wielu z nas. Często, jeśli nie myjemy piekarnika na bieżąco, wszystko zasycha i proces czyszczenia bardzo się wydłuża. Teraz pokrycie piekarnika płytami z emalią katalityczną sprawia, że czyści się sam, pochłaniając tłuszcz. W nowych urządzeniach możemy też wyczyścić piekarnik parą. Ta funkcja sprawia, że resztki jedzenia robią się miękkie i po kilku minutach możemy je z łatwością wyczyścić.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć oryginalnych wersji mizerii krok po kroku. Przygotujesz ją na słodko, słono, z octem i z ogórków kiszonych! Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej