PoradyOto jak przygotować stół przed podaniem posiłku. Koniec z wpadkami
Oto jak przygotować stół przed podaniem posiłku. Koniec z wpadkami
Zrobienie obiadu to jedno. Ale zanim podasz pyszną kolację, czy też obiad, trzeba jeszcze przygotować stół. I tu mogą pojawić się schody.
Frania
15.10.2018 | aktual.: 18.09.2023 12:30
Ale nie martw się ? Już za chwilę rozwiążemy ten problem, dzięki dwóm małym ściągom ? Z pewnością przydadzą się nie jeden raz ?
#1 Ułożenie na stół - śniadanie, kolacja
Jeśli przygotowujesz stół czy to na kolację, czy na śniadanie, wystarczy podstawowe ułożenie, na które składa się talerz, serwetka, widelec, nóż, łyżeczka i szklanka.
Jak to powinno wyglądać:
- W centralnej części umieść duży talerz.
- Po lewej stronie powinna znaleźć się serwetka, a na niej widelec.
- Natomiast po prawej nóż (ostrzem do środka) oraz łyżeczka.
- Nie zapomnij również o szklance na wodę. Powinna znaleźć się w prawym, górnym rogu.
#2 Ułożenie na stół - obiad
W przypadku obiadu, rozszerzamy podstawowe wyposażenie o łyżkę, lampkę na wino, talerzyk na sałatę oraz miseczkę na zupę.
Jak to powinno wyglądać:
- Tym razem w centralnej części umieść duży talerz. Bezpośrednio na nim ułóż mniejszy talerzyk na sałatkę oraz miseczkę na zupę.
- Po lewej stronie pozostaje bez zmian - serwetka, a na niej widelec.
- Natomiast po prawej nóż (ostrzem do środka) oraz łyżka.
- W prawym górnym rogu obok szklanki na wodę powinna znaleźć się lampka na wino.
Daj znać czy moja rozpiska Ci się przydała!