Unikaj jak ognia. Nie ma gorszego wyboru na śniadanie

Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, które można samodzielnie przygotować, a dietetycy często podkreślają wyjątkowe właściwości płatków owsianych. Istotne jest jednak, aby zdawać sobie sprawę, że różne rodzaje płatków owsianych wykazują inne właściwości.

Takiej owsianki unikaj
Takiej owsianki unikaj
Źródło zdjęć: © Canva | iha31

02.08.2024 18:11

Zwykłe, górskie, a może błyskawiczne? Które płatki owsiane wybrać? Jakimi kryteriami kierować się podczas zakupów? Zwykło mówić się, że płatki błyskawiczne, ze względu na stopień przetworzenia, nie są najlepszym wyborem. Czy rzeczywiście tak jest?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Płatki owsiane górskie, błyskawiczne i zwykłe. Czym się różnią?

Płatki owsiane różnią się między sobą sposobem obróbki ziarna owsa. Płatki owsiane zwykłe wytwarza się z całego ziarna, również z jego łuski, a płatki owsiane górskie z ziarna łamanego lub krojonego. Z kolei płatki błyskawiczne otrzymuje się poprzez rozdrobnienie ziaren, ponadto wystawiane są one na działanie pary wodnej, przez co tracą część swoich wartości odżywczych.

Płatki owsiane zwykłe są większe niż błyskawiczne i górskie. Ze względu na to, że charakteryzuje je niski stopień przetworzenia, należy gotować je 10-15 minut. Gotowe płatki nie zamienią się w papkę. Płatki owsiane zwykłe mają niższy indeks glikemiczny od błyskawicznych, wynoszący ok. 50-60. Podobnie jest z płatkami górskimi. Te, ze względu na to, że ziarno jest wcześniej siekane, są mniejsze od płatków zwykłych i nie trzeba gotować ich długo. Wystarczy ok. 5 minut.

Czego nie jeść na śniadanie?
Czego nie jeść na śniadanie?© Canva | eat kubba

Czy warto jeść płatki błyskawiczne?

Proces produkcji płatków owsianych błyskawicznych sprawia, że są one gotowe niemalże od razu po zalaniu ich gorącym mlekiem czy wrzątkiem. Ze względu na to, że są bardziej przetworzone od zwykłych czy górskich, wzrasta ich indeks glikemiczny i wynosi 80-90 po ugotowaniu. To istotne dla osób, które cierpią na cukrzycę lub borykają się z insulinoodpornością. Z drugiej strony płatki owsiane błyskawiczne są lekkostrawne, a więc mogą być uwzględnione w diecie osób z problemami z przewodem pokarmowym.

W procesie produkcji płatków owsianych błyskawicznych (chodzi o obróbkę hydrometryczną) dochodzi do częściowej utraty witamin i minerałów. Jednakże porównując wartość energetyczną, zawartość białka, błonnika, tłuszczów i węglowodanów, wszystkie płatki owsiane wykazują podobne wartości.

Najgorsze śniadanie. Takich płatków owsianych unikaj

W rzeczywistości płatki owsiane błyskawiczne nie są produktem niezdrowym. Osoby zdrowe powinny sięgać częściej po górskie czy zwykłe, niemniej błyskawiczne mogą okazać się dobrym uzupełnieniem diety osób z problemami gastrycznymi. Warto jednak wiedzieć, że każda owsianka, nieważne czy z płatków błyskawicznych, czy owsianych, może przeobrazić się w niezdrowy posiłek.

Dodając do owsianek syropy czy dżemy, czekoladowe kremy i inne słodkości, przeobrażamy pozornie zdrowy posiłek w kaloryczną bombę. Nie zapewnią sytości, a mogą zafundować szybki skok i następujący po nim szybki spadek energii. A podstawową funkcją śniadania powinno być dostarczenie energii powoli i długo uwalnianej, co pomoże zapobiec m.in. napadom głodu.

owsiankaśniadaniepłatki owsiane
Wybrane dla Ciebie